Stäng menyn

Bygga: Växthus av fönster - del 2

Lustfyllt till hundra. Kreativt till tusen. Och jag har skaffat mig en miljon coola mamma- och frupoäng då min familj rosat snickarinsatsen till max. Här är nästa del i serien Bygga växthus av fönster.

Rött växthus med gula dörrar och en sågbock framför.

Nu är jag nästan färdig med växthuset innan vintervilan. Några småjusteringar inomhus med bänkar, innan det blir kallt och blött ute.

 

Det är hög tid för mitt nya lilla växthus att gå i ide. Jag har gjort det jag måste innan vintervila och får fortsätta med resten när våren kommer. Mina förväntningar på hur långt jag skulle komma har varierat under sommaren. Ibland har jag fantiserat om att bli helt klar. Andra gånger har jag känt att jag skulle vara tillräckligt nöjd om bara är jag bara fick tacket på innan vintern. Nu är jag otroligt stolt över att ha kommit så här långt, med ett helt nytt litet hus i trädgården - som faktiskt liknar ett växthus. Det känns toppen att ta paus!

 

Läs mer: Bygga växthus av fönster - del 1

 

Sedan förra inlägget har massor hänt. Jag har dokumenterat det mesta till en video om bygget, men vill ändå göra en uppföljning och visa hur det blivit så här långt. Eftersom jag precis avslutat lite jox innan bilderna togs får du stå ut med vardagsbilder och inget piff och finstädat.

Men först; så här såg det ut vid byggets början i juli.

 

Påbörjat bygge med reglar framför ett hus.

Här är mitt nya växthus placerat, framför huset med utsikt över köksträdgården.

 

Rödmålat växthus och staket.

Det nya växthuset skapar en helt ny vy i trädgården. Det hänger (snart) ihop med det nya staketet vid trädgårdens blomsterkvarter.

 

Framsidan av växthuset består av två "våningar" spröjsade fönster. De har inte renoverats innan de sattes upp, men ska kittas och målas när tid finnes. Också fönstren ska vara röda.

Bit för bit

Som du kunnat läsa om tidigare har jag inte haft någon särskilt utformad plan över bygget. Min strategi har varit att bygga här och nu och bit för bit lappa ihop huset. Jag förstår verkligen vitsen med att ha en rejäl plan och ritning från början, men för den som aldrig byggt något i den här omfattningen är det rent omöjligt svårt att lista ut hur allt ska sammanfogas i förväg. Särskilt då alla fönster jag använt har olika dimensioner, liksom att dörrar och foder och virke inte är så rakt som en kan tro på förhand. Det här har varit ett väldigt fint sätt att bygga för min typ av person. Lustfyllt till hundra. Kreativt till tusen. Och jag har skaffat mig en miljon coola mamma- och frupoäng under bygget då min familj rosat min snickar-insats till max.

 

Läs mer: Bygga odlingslådor av kraftigt virke

 

Gavel med glasfönster.

Gaveln ut mot vägen har ett fönster (längst till höger) som ska bli öppningsbart. Dock fastskruvat nu eftersom tiden blev knapp.

 

Rödmålad träbit på växthuset.

På några ställen har jag ännu inte hittat passande fönster. I väntan på rätt fönster har jag satt upp masonit och målat röd så det ska se hyggligt ut.

 

Under sommaren har jag verkligen gjort mitt bästa för att inte trampa i klaveret och göra mer fel än nödvändigt. Förutom att några av takreglarna blev olika långa (det har rättats till) är det förvånande få saker som blivit tokigt. Jag har inte heller skadat mig under resans gång, ändrat mig eller tappat lusten till att bygga färdigt.

Min strategi har visat sig bra hittills och det blev ett litet hus.

 

Kvällslådan

Växthuset är 4 meter långt och 2 meter brett. Plus att jag har byggt en liten "låda" i ena bakkanten på cirka 1 kvadratmeter. Jag kallar den för min kvällslåda. Den är till för att ta en te i det sista kvällsljuset, som lyser in genom de extra fönstrena på baksidan. Min idé var först att ha ett öppningsbart fönster här, men under byggets gång hittade jag inget fönster som passade till detta.

Fönstren i växthuset kommer förresten från en liten skattkammare av bågar som jag samlat på mig under 20 år. Till den övre raden har jag dock behövt komplettera lite och hittade perfekta fönster hos Wederslöf byggnadsvård i grannbyn.

 

Läs mer: Bygga enkel portal

 

På baksidan av huset finns en liten box som jag kallar för kvällslådan. Här ska jag sitta och kuckilura på kvällarna och njuta av sena sommarsolens sista strålar i augusti.

 

Halvfärdigt

I detta nu har jag alltså ett fint litet hus, där nästan alla fönster är på plats. Det saknas fortfarande 2-3 mindre fönster, men dessa får jag komplettera då jag råkar springa på några. Dörren är på plats, liksom tak och vindskivor. Just vindskivorna har jag längtat efter att sätta upp. När man inte ser kanten av den korrugerade plasten, blir huset mycket finare att titta på.

Inuti växthuset är det lite av en förvaringsplats just nu, för verktyg, bönor, plantor och virke. Jag håller på att bygga färdigt två rejäla bänkar och fixar också hyllplan längs väggar och fönster. En dröm jag har är att kunna odla vertikalt längs fönsterväggen för att maximera det fina ljuset här inne. Ena sidan av insidan blir grå och andra röd. Då har jag lite olika miljöer att välja på när jag vill fotografera här inne. Jag ska visa mer av insidan i video framöver.

 

I växthuset har jag byggt rejäla bänkar på bägge sidor och det blir hyllor till växter lite överallt. Under den svarta plasten på marken en bit in finns en bergknalle som snart ska få titta fram.

 

Det som är kvar nu är som sagt några fönster på utsidan, samt lister och små brädlappar som ska täcka skarvar mellan fönster och trädelar. Dessa kan jag inte såga till förrän fönstren som saknas är ditmonterade. Jag har också provisoriskt satt upp några av fönstrena i "andra våningen". I vår (eller när jag får tid) kan dessa hyggligt enkelt byggas om till öppningsbara fönster. Totalt tre fönster, samt dörren, kan då öppnas och sätta luften i rörelse.

Exteriört ska också hängrännor och vattenuppsamling ordnas, liksom arbetsbord och hyllor på baksidan och en grind som binder samman staketet med växthuset.

 

Röd slamfärg - rödfärg

Flera av er som följer Skillnadens har undrat över den röda färgen som jag målat växthuset med. Detta är Falu rödfärg, en traditionell färg som du sett så ofta på i första hand gamla byggnader i Sverige. Den blev vanlig på byggnader under 1800-talet, men har funnits betydligt längre än så. En god del av bostadshus och ekonomibyggnader i Sverige är målade med rödfärg. Det är en så kallad slamfärg, som består av färgpigment blandat i ett slags lim. Ofta är det där limmet gjort av rågmjöl och vatten. Vårt bostadshus är byggt under 1800-talet och har samma färg. Om du vill veta mer om renoveringen av vårt hus kan du kika i videon nedan.

 


 

När jag för ett år sedan började fantisera om att bygga mitt lilla växthus av sparade fönster, tänkte jag mig först en liten enkel box - stor nog för några krukor med aubergine. Det blev mycket mer än så. Och jag är så glad att jag tog steget och satte igång!

Förutom en ganska go känsla för min kapacitet och mod att prova nya saker, har den nya sågen och ett eget släp till bilen varit helt avgörande för att det här projektet skulle bli av. Det var också bra att börja med några övningsprojekt under sommaren för att liksom sätta fart på delen av hjärnan. Och ja, du gissar rätt. Jag är så taggad på att bygga fler växthus!
/Sara Bäckmo

 

28. september 2020