Stäng menyn

Bukett i gult

I en hemträdgård gäller det att ta vara på det som blommar och vara finurlig med hur det används. Titta så mycket gult jag fann till den här buketten!

Bukettbindning med snittblommor

En gul bukett att bli glad av, med både odlat och vilt växande. Foto: Ida Sjöö

 

Något jag tänkt mycket på under mitt första år som någon slags blomsterodlare, har varit tillgången på blommor till buketter. Som utgångspunkt för mina tankar har jag haft tre odlingar; min stora trädgård hemma på Skillnadens, min lilla trädgård på berget och dessutom handelsträdgården i Kalvsvik där jag har praoat under året. Eftersom jag aldrig förut intresserat mig för att göra buketter, har jag heller inte tänkt på vad som behövs för att skapa en bukett. Och hur olika tillgången på blommor kan vara i en odling.

 

Läs mer: Bind bukett i spiralform

 

När jag gjort buketter hos Anna-Stina på handelsträdgården har hon skickat ut mig i odlingen med en "beställning". Plocka den och den och den blomman. Och så blad från den växten. En bukett innehåller kanske fem olika växter, eller bara tre. Ofta ett ojämnt antal och ett ojämnt antal stjälkar av varje. Och varje bukett som ska säljas på torget görs i en hel uppsättning med flera ex av varje bukett.

I mina odlingar har det varit precis tvärt om.

 

Snittblommor i bukett

I den här buketten har jag blandat både odlade blommor och sånt so växer vilt. På bilden syns till exempel en gul dahlia tillsammans med renfana. Foto: Ida Sjöö

 

Ett virrvarr av olika

Min första blomstersommar har präglats av ett virrvarr av en hel massa olika blommor, som såtts och planterats helt utan tanke på kombination och tid för skörd. Vissa saker har jag haft mycket av, som jätteeterneller, blomstertobak och rosenskära. Men andra favoriter har jag bara kunnat skörda några enstaka få av, som en vacker rosa vädd, zinnia och den knasiga musselsyskan/irländsk klocka.

Det här har varit kul förstås. Mina buketter har blivit en skön blandning av det som finns just nu, ofta med många olika blommor i varje bukett - ett fåtal av varje. Men det har varit stört omöjligt att planera något vidare.

GLÖM INTE BLAD

Flera växter har fina blad som tacksamt kan användas till utfyllnad i buketter. Jordärtskocka, hallonblad, pionblad, rosenkvitten, sparris, vinbär och mynta är till exempel vackert i buketter.

Binda bukett med snittblommor

Den gula buketten binds med spiralteknik. Foto: Ida Sjöö.

Spiralbindning

Med stjälkarna i spiral får det plats många blommor i buketten. Foto: Ida Sjöö.

Bukett med spiralbindning

Ett tunt band av bast binder ihop buketten. Foto: Ida Sjöö.

Bukett med spiralbindning

Nöjd och kanske lite förtjust i gult ändå. Foto: Ida Sjöö.

 

Min gula bukett

Efter att ha gjort rosa buketter i flera månader fick jag faktiskt anstränga mig massor för att hitta material till en gul bukett. Min första gula bukett. Jag är inte jätteförtjust i massivt gula blommor och det märktes ju när jag skulle förbereda den här buketten. Jag ville gärna kombinera med andra färger. I buketten finns bland annat:

 

 

Binda bukett med snittblommor

Jag gillar egentligen inte gult så mycket i trädgården, men jag tyckte verkligen att det var fint att se de gula växterna i bukett. Foto: Ida Sjöö

 

Bukett med spiralbindning

Jag binder ihop mina buketter med ett enkelt bastband. Då kan hela buketten läggas i täckodlingen eller komposten sedan. Foto: Ida Sjöö

 

Bukett med gula blommor

Blommande mangold till vänster, jätteeternell, rosa vädd, renfana, blommande jordärtskocka och rosa-orange ringblomma. Foto: Ida Sjöö

 

En liten planeringsläxa

Till nästa säsong har jag gett mig själv i läxa att tänka ut några bra grund-växter som jag ska lite mer av, för att kunna använda som bas. Jag ska också odla växter i fler färger än i år, då paletten i huvudsak varit begränsad till min favoritfärg - rosa. Till exempel har jag nästan helt saknat blommor i blåa toner. En blå sommarblomma som fångade min uppmärksamhet hos Anna-Stina på handelsträdgården är ageratum. Spännande både då den ännu inte fullt slagit ut och vacker som utslagen.

Konkret ska jag alltså försöka odla mer av vissa växter, kanske i egna bäddar. Och sedan kombinera mixade bäddar med en hel massa random blommor som är kul och lite extra-extra. Jag har ju gått all in för tulpaner - som en start - och kan knappt bärga mig tills jag får se alla knoppar stå i givakt!

 

 

Summa summarum. Jag vill att mina trädgårdar ska kunna fortsätta ge ett virrvarr av blommor. Men jag vill också kunna gå ut och göra en bukett eller plocka blommor till ett arrangemang som jag på förhand funderat ut. Då behöver jag ha en grundpalett som levererar fler blommor än bara enstaka. Det blir något att ta med sig till nästa år.

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

24. december 2020