Stäng menyn

Bottenlös tomatodling

Hinkar utan botten i växthustunnelns tomatbädd.

Tomaterna i nya växthustunneln ska planteras på ett för mig nytt sätt. I hinkar utan botten. I tomatbädden har jag alltså ställt ut arton hinkar där jag skurit bort bottnen. Längst ner i bädden ligger ett lager tidningar och runt omkring hinkarna har jag fyllt på med obrunnen ko- och hästskit.

Varför detta?

När jag under senhösten började förbereda bäddarna, som är ihopsnickrade av ytved, pratade jag med min granngård om att få ett lass obrunnen koskit från ungdjuren. Den är blandad med halm och jag avgjorde att det var bättre än sågspån. Tanken var att jag då skulle fylla upp bäddarna och låta det brinna under vintern. Men leveransen blev försenad och då den kom i slutet av mars var det liksom för sent. Det skulle bli för starkt för tomaterna att bo i obrunnen gödsel och jag har inte råd att köpa den mängd jord som behövs för att fylla de bäddar som står tomma.

Då jag konsulterade min kloka syster föreslog hon något som hon kallar för "ring-kultur". Samma princip som används då potatis odlas på höjden. Jag planterar tomaten en bit ner i hinken och allt eftersom plantan växer fyller jag på med jord. Vattning och gödning fylls på i hinken. Plantan blir kraftig och fin eftersom den utvecklar nya rötter längs stammen och vatten och gödning försvinner inte ut i bädden. Då behöver jag med andra ord inte köpa så många säckar för att kunna odla de tomater jag vill i tunneln.

Jag kommer att odla lika mycket tomater på friland som i tunnelväxthuset. Redan nu vet jag att Skillnadens Trädgård kommer att få många besök under sommaren och det känns fint att kunna visa då att också tomater går utmärkt att odla på friland. De kommer att växa i en av djupbäddarna.

Och imorgon kommer den! Tunneln alltså. Jag är alldeles pirrig och nästan ohälsosamt förväntansfull. Jag har försökt räkna ut hur lång tid det kommer att ta mig att sätta ihop tunneln. Den är på 18 m2 och ett tips jag fått är att räkna 30 minuter per kvadratmeter. Alltså nio timmar. Men så är det cirkus på lördag och förberedelser inför byns pumpaplantering på söndag. Hm. Jag får leta fram pannlampan...
/Sara Bäckmo

22. april 2014