Stäng menyn

Börja täckodla med gräsklipp

En fungerande täckodling kan sluka hur mycket material som helst. När jag först började anlägga min täckta köksträdgård undrade jag hur jag skulle få fatt på allt som skulle behövas. Det visade sig vara mycket enklare än jag först trott. Så här kommer du igång med att täckodla med gräsklipp.

En grön bädd vid ett cykelstaket.

Så här ser det ut när alldeles färskt gräsklipp har lagts på en bädd.

 

I grannskapet finns gott om material att byta till sig. Mina öron har blivit tränade och så fort jag hör en gräsklippare gå igång drämmer jag iväg ett SMS i den riktning ljudet kommer från. Och sen åker jag och hämtar.

I helgen var det Nalle och Gittan som klippte sin enorma tomt. De har en prima åkgräsklippare av en modell som parkförvaltningar använder. Med uppsamlare. Den rymmer 750 liter. En klippning av deras tomt ger 3-5 behållare gräsklipp, som de dumpar på en lättåtkomlig plats de gånger jag hojtar.

Och i helgen hojtade jag.

 

Suverän gödning

Färskt gräsklipp är det finaste som finns att använda i en täckodling. Det innehåller mycket näring som maskarna transporterar ner i jorden snabbt. Dessutom är nyklippt gräs lätt att lägga ut i odlingen. Det är finfördelat och inte alls tungt eller otympligt att bära, som blöta löv eller kompost. När det legat till sig i en hög är det knöligare eftersom gräsklippet snabbt packas ihop till tjocka ”kakor” som kan vara svåra att finfördela i landen.

Enklast är att täcka en bädd ordentligt innan den sås eller planteras. Men förstås har jag också ytor där jag behöver täcka i efterhand. I år är de särskilt många eftersom jag har ett helt gäng nya bäddar att både odla och täcka. Planen för just den här bädden kan du läsa mer om här.

 

Odlingsbädd

 

Det är viktigt att rensa en bädd som ska täckas. Anledningen är förstås att gräsklippet är kanongödning och det är inte bara mina odlade grönsaker som blir kraftiga och fina i en bädd som täckodlas med gräs. Ogräs blir stooooooora om de får stå kvar i landet under ett fint lager gräsklipp.

 

Täck i strängar

När jag täcker en bädd där det redan växer saker, eller som nyligen såtts, är jag noga med att lägga täckmaterialet i strängar mellan plantor eller rader som såtts. Under täckmaterialet blir det lätt supervarmt, eftersom gräsets nedbrytning påbörjas nästan direkt. Känn efter själv i en hög med nyklippt gräs. Om det hamnar ovanpå en sådd eller plantor är risken stor att det som växer förstörs. Dessutom riskerar växterna att kvävas om gräsklippet läggs i ett tjockt lager rakt på växterna.

 

Rensad odlingsbädd

 

I den här bädden står grönsakerna tätt (haverrot, två rader morot, palsternacka och sedan luktärt mot skrotcyklarna). Då lägger jag ut gräslippet en näve i taget och bygger upp vallar mellan raderna av grönsaker. Jag vill helst ha tjocka lager för att inte ogräs ska leta sig upp, eller ner, i bädden. Gräsklippet läggs på färskt och behöver inte torka upp för att användas. Men det kan förstås användas torrt också, om det nu skulle finnas ett lager av sånt.

 

Täckodling med gräsklipp

 

När plantorna vuxit till sig ytterligare om några veckor matar jag på med mer material. Då behöver jag inte vara så noga utan låter materialet ligga mycket nära plantorna så att endast blasten tittar upp. Sen växer det så det knakar.

 

Minimalt med ogräs

Gräsklipp innehåller en del frön, både från gräs och ogräs. Särskilt maskrosor är en återkommande fråga och om de fröar av sig för mycket i bäddarna. Jo, det händer att jag har maskrosor i odlingen. Men de stör mig inte. Jag rensar bort dem på våren innan de blir för stora. Med tanke på mängden frön som finns i klippet är det ändå en minimal andel som verkligen gror i täcket.

En del oroar sig för att täckmaterialet ska blåsa iväg under säsongen. Säkert händer det en och annan, men faktiskt har mina odlingar aldrig drabbats av särskilt stort svinn. Jag är noga med att lägga på lätt material, som halm, hö, ensilage och löv, dagar när det inte blåser. Det får gärna vara en dag innan utlovat regn. När det är blött blir täckmaterialet tungt och ligger bättre på bädden. Den som vill säkra ytterligare lägger några brädor, eller annat tungt på täcket. Efter en tid i landet brukar allt material, utom löv, stanna på sin plats. Just gräsklipp bildar en sammanhängande fnasslig matta i landet och blåser sällan iväg.

 

Ogräs i potta

 

Glöm inte att ogräset är lika näringsrikt grönmassa som annat växtmaterial. Lägg gärna ogräset i tunna lager högst upp på en vall av täckmaterial. Det kommer att torka i solskenet och bli jord som det andra täckmaterialet så småningom. Läs hur jag använder ogräs till min hallonodling här.

Så. Det var dagens tips om täckodling. Dela gärna om du tycker det är användbart. Nu ska jag ut och jobba!
/Sara Bäckmo

04. juni 2015