Bondbönor kan sås tidigt
De läckra bondbönorna ger knubbiga små plantor som jag sätter ut tidigt i landet. De är mycket enkla att så och här delar jag några tips om tidig sådd för lång skördeperiod.
I mars är det tid för mig att så bondbönor. Och för att inte snuva dig på den härligt tidiga sådden delar jag några rader om hur jag gör redan nu. Bondbönor kan nämligen sås mycket tidigare än andra bönor och vem vill missa att göra det?
Jag odlar bondbönorna i första hand för att äta skörden pinfärsk. Men jag spar också inför vintern i frysen och torkade i skafferiet. Bondbönorna tar lite tid på sig att bli färdiga, därför tycker jag det är bra att få ut dem tidigast möjliga i landet och det är inte svårt. För att få skörd under lång tid brukar jag sätta ut plantor av bondbönor samtidigt som jag sår nya i samma bädd. Om jag sedan upprepar det några veckor senare har jag bönor att skörda i flera månader. Läs inlägget Skörda bondbönor för att få tips om när det är tid att börja norpa av bönorna.
Tidig och lång skördeperiod
Det fina med bondbönor är att de inte är alls så känsliga för köld som andra bönor. Med bara några fåtal plusgrader i jorden gror de villigt. Och bäst av allt är att de små plantorna lätt klarar en köldknäpp utan att duka under medan till exempel kokbönor och brytbönor lätt skadas i en frostnatt och hämmas i utvecklingen. På det viset är de utmärkta att odla, de går ju att så eller plantera före flera andra grönsaker och det gör att jag kan sprida ut arbetet under de intensiva vårmånaderna.
Redan i mitten av mars sår jag de första bondbönorna. Gamla tråg som använts till skogsplantor är perfekta, eller andra djupa pluggar. Också toalettpappersrullar duger fint, liksom enkla krukor av tidningpspapper (läs gärna inläggen Lyckas med sådder i toapappersrullar och Saras bästa kruka av tidningspapper). Efter sådden låter jag så-trågen stå i tunnelväxthuset, kanske med lite fiberduk över om det är kyligt. En månad senare är plantorna knubbiga och fina och redo att sättas ut.
Det går också bra att så bondbönor inomhus, men räkna med att de växer väldigt snabbt och lätt blir rangliga i ett varmt rum utan extraljus. Här kanske fröerna kan sås bara två veckor innan beräknad utplantering, annars ränner de iväg och blir ohanterliga.
Och när är då rätt tid att plantera ut? Det beror ju helt på vädret. Förra året var det i mitten av april, den där superusla våren du minns när allt var kallt och jäkligt till långt in på försommaren. Många hörde av sig då och sa oj och nej och men det går väl inte. Men det går fint. Bondbönor är tåliga och har fixat alla tidiga vårar i den här trädgården utan problem. Prova får du se. Förstås kan du inte sätta ut dem i april om du odlar i en bistrare odlingszon än min trea, men du kanske kan våga chansa och sätta ut lite tidigare än vanligt?
Sår och planterar tätare
På fröpåsen står det om ganska stora avstånd mellan raderna av bondbönor. Så gör inte jag. Jag sätter plantorna med cirka 10 centimeters avstånd i raderna och kanske bara 10-15 centimeter till nästa rad. Det blir en slags dubbelrad. På så sätt tycker jag att plantorna lättare stödjer varandra när de kommit upp en bit och skulle jag behöva sätta extra stöd är det enklare än om planteringen är utspridd.
Ett fint tips är alltså att sätta ut plantor och sedan så frön direkt i backen vid samma tidpunkt för att få skörd under lång tid. Tänk på att direktsådda småplantor gärna norpas av fåglar och angrips av andra småkryp. Så hellre lite tätare än du tänkt för att behålla plantor. Vissa odlar sår flera bondbönor i samma grop och tycker det ger bäst resultat, så det är ingen risk att plantorna konkurrerar ut varandra.
När bondbönorna vuxit sig stora och kraftiga toppar jag dem. Jag tycker att resultatet blir bättre om jag hindrar plantorna från att ränna i höjden. I toppen bildas ändå inte så välutvecklade baljor, särskilt inte om bladlöss och myror börjar samlas där. Bättre då att kapa plantan när ett gäng bondbönor bildats, då utvecklas de snabbare och plantan kraschar inte lika lätt vid blåst eller regn.
Jag odlar gärna sorterna 'Witkiem' och 'A Grano Violetto' som är lätta att få tag i hos svenska fröfirmor. Särskilt den violetta bondbönan är en favorit eftersom vår sjuåring älskar att odla dem.
Bondbönor kan också odlas för att skörda skott från. Det passar särskilt bra under vintern. Alla sorters bondbönor kan användas, också utsäde från egen odling.
/Sara Bäckmo
18. februari 2016