Bokashi lagras till vårens odlingsprojekt
Bokashi är alltid ett populärt ämne bland trädgårdsvänner. Det är spännande att ta del av allas olika användningsområden och erfarenheter.
Själv har jag komposterat med Bokashi i 1,5 år och är sådär löjligt positiv som riktigt hängivna fans är.
Igår kom frågan upp i en tråd på Facebook om hur komposten lagras under vintern. Just den frågan var något jag själv grunnade mycket på innan jag startade. Jag såg framför mig en ganska äcklig mellanlagring som luktade skunk och drog till sig ovälkomna gnagare. Så icke.
De hinkar som jäst färdigt inomhus nu under vintern tömmer jag i soptunnor av plast som jag inte använder. Kommunen byter sopsystem med jämna mellanrum och då nya tunnor levereras har jag behållit de gamla till diverse användning. Kommunens komposttunna är väldigt praktisk som mellanlagring av Bokashi då den redan är perforerad för att passa just komposterbart avfall. Den andra bingen har jag själv borrat en mängd små hål i botten på för att få in lite luft i behållaren.
I dessa tunnor lägger jag också det grönsaksmaterial jag hämtar från vår lanthandel, samt kisspapper.
Tunnorna har praktiska hjul och det är bara att rulla ut dem i landen då det blivit grävbart. De är tunga förstås, men det är garanterat tyngre att behöva gräva ur en kompost. På förhand har jag då grävt djupa rännor på strategiska platser i köksträdgården där jag välter i kompostmaterialet och begraver det. Några veckor senare har det blivit jord. Just nu bunkrar jag Bokashi och grönsakskompost främst för att använda till de upphöjda bäddar jag ska anlägga i större delen av köksträdgården till våren.
Förra våren grävde jag ner Bokashi i de nya upphöjda bäddarna, i bäddarna där morötterna skulle växa samt i blivande kållandet.
Längre fram under våren skippar jag mellanlagringen och bär ut hinkarna för att gräva ner materialet direkt då de jäst färdigt inomhus efter två veckor.
Förra vintern behövde jag fylla upp tre bäddar med näringsrik jord för att odla nakenfröpumpor på. Då tömde jag Bokashi-kompost i pallkragar och varvade med löv och gräsklipp som jag lagrat i säckar.
Lådorna toppades med jord och under sommaren växte fina plantor av både pumpor och majs här.
Då jag grävde ur bäddarna på hösten (eftersom de skulle flyttas) fanns endast några kycklingben kvar som skvallrade om att det funnits matrester här. Resten var finaste jord.
Att bygga bäddar direkt under vintern med Bokashi verkar vara det enklast möjliga sättet att ta hand om komposten. Tänk då på att lägga komposten i lådor som du kan täcka ordentligt med någon form av lock. Särskilt fåglar verkar gilla att äta Bokashi-kompost. Gnagare och andra djur har jag inte haft problem med.
Även om det innebär lite mer arbete föredrar jag att gräva ner komposten direkt i landen då jag har möjlighet till det. Att odla i lådor kräver mer passning med vatten på sommaren. Jag odlar stora ytor och tycker det är lättare att undvika törstiga växter genom att odla rakt i backen.
Den största fördelen med Bokashi-komposten, förutom att det ger mycket fin gödning, är att jag slipper ett steg i hanteringen av komposterbart material. Jag bär ut det från huset och gräver ner direkt i landet, med undantag av mellanlagringen som görs vintertid. Bokashi gör det också möjligt för den med mycket liten, eller till och med ingen, trädgård att kompostera.
/Sara Bäckmo
Läs mer om hur jag använder Bokashi här:
God skörd i odlingslådorna
Förjordad
Förbereder rotsakslanden
17. februari 2015