Stäng menyn

Blommor i håret

Passa på att smycka håret när det vankas fest! Här kan du se hur jag gjorde min dotters blommande hårknoppar till skolavslutningen. Något för midsommar?

 

Ni var så många härliga läsare som skrev så fint om frisyren jag gjorde på Alba till hennes skolavslutning. Tack! Jag måste säga att jag blev väldigt överraskad själv över resultatet och otroligt peppad på att göra något liknande igen. Kanske till mig själv? Jag har samlat ihop några bilder på blomsterhåret här och hoppas det framgår hur jag gjort. Det var väldigt enkelt och du kommer med all säkerhet att kunna fixa något liknande själv.

 

PRENUMERERA PÅ SKILLNADENS BLOMMOR TILL DIN MAIL

 

 

Blommorna jag använt till Albas "knoppar" är en blandad skörd från frilande och växthus i min odling hemma på Skillnadens.

Dagen innan skolavslutningen slog de första ranunklerna i tunnelväxthuset ut, det är den röda blomman längst ner till höger. Vacker!

Den fina orangea blomman heter freesia och jag har provat odla de för första gången. Den växer i krukor i tunnelväxthuset.

 

Knoppar och blommor med tråd

Min idé var att göra små kransar runt tvinnade knoppar på Albas huvud. Hon gillar knoppar. Håret delades upp i två tofsar utan snoddar, tvinnades och snurrades om sig själva och fästes med två hårband. Inget avancerat.

Därefter delade jag upp blommorna jag samlat i två högar, så jag såg att bägge innehöll ungefär lika stor del blommor.

Knopparna smyckades med blommor som jag förberedde på enklast möjliga vis. En grön, smal ståltråd (finns att köpa i vanliga trädgårdsbutiker och används till att göra kransar och annat blompyssel) klipptes i lagom bit, snurrades runt den lilla blomstjälken och cirka 15 cm lämnades som en svans.

 

 

 

Fixa med spray

Blommorna surrades sedan fast runt hårknopparna. Jag gjorde en helt klar och fortsatte med den andra sedan. Jag blev galet förtjust när jag såg de första blommorna på plats och tjoade glatt tills Alba sade att jag fick vara tyst för jag var pinsam. För en mamma utan hår är det klart att det är festligt att få till nåt så här fint, hallå!!!

Mitt stora orosmoln var att blommorna skulle vissna och se helt döda ut efter bara några minuter. Jag hade fått tips om att spraya blommorna med hårspray, de skulle hålla sig längre då. Jag provade det och det verkade funka fint. Vi gjorden knopparna vid kvart i sju på morgonen och när skolavslutningen var slut strax efter tio såg de fortfarande fräscha ut.

 

Läs mer: Första sommarbuketten 2021 - se hur jag gjort den

 

Knopparna har inte samma typ av blommor i sig, jag tycker det blev fint med oregelbundenheten.

Till skolavslutningen hade Alba en häftig stentvättad byxdress och rödrutiga sneakers - fin kontrast till de ljuvliga blommorna på min härligt sprudlande tjej.

 

Blommor jag använt

 • bondpion
 • ruta
 • ranunkel
 • ros
 • blågull
 • freesia
 • kattmynta
 • klematis (knopp)
 • akleja
 • alunrot
 • vädd

 

Det roliga med det här blompysslet var att jag kunde använda lite allt möjligt som fanns i trädgården just nu. Min blomodling är inte så välfylld - än - och det som blommar först av alla är perennerna. Även om det inte fanns så mycket av varje sort så räckte det gott och väl till att bygga små kransar runt hårknopparna på en fin åttaårings huvud.

Jag är så nöjd med hårdekorationen! Vad tycker du?

 

 

 

Text, foto och frisyr av Sara Bäckmo

 

07. juni 2021