Stäng menyn

Bädd av bokashi och grästorvor

Fem veckor från sådd till skörd! Här får du följa med från starten när jag anlägger en ny bädd på Berghem och fixar en plats för snabbodlade bladgrönsaker till lunchsalladen. Mums!

En upphöjd odlingsbädd täckt av jord vid gaveln på ett rött hus.

Detta är min andra odlingsplats på Berghem, som började byggas i mitten av april 2019.

 

Något av det roliga med mitt nya hus, Berghem, är ju att jag kan låta er hänga med från start i arbetet med att skapa en ny liten fantastisk trädgård. Delad glädje är dubbel glädje. Därför dokumenterade jag så noga jag kunde när jag gjorde nya odlingsbäddar förra våren (då ni ju inte visste att jag hade ett nytt hus) och nu försöker jag sätta ihop inlägg där jag visar hur jag gått tillväga.

Idag har jag letat fram en mängd bilder som visar bädd nummer två i ordningen här på Berghem.

Om du missat någon av delarna i serien om Berghem får du gärna kika på min YouTube, där finns alla delarna i en särskild spellista som du kan titta igenom.

 

Se serien om Berghem på YouTube

 

En odlingsbädd fotograferad ovanifrån, full med gröna blad.

Den här bilden är tagen i 25 juni 2019 och visar massor av bladgrönsaker som jag kunnat skörda sedan maj.

 

Skörd på bara fem veckor

Den här bädden ser inte så mycket ut till en början, men blir kanske mer intressant om jag redan inledningsvis berättar om resultatet. Bädden såddes med blandade bladgrönsaker i slutet av april. Första rejäla skörden gjorden 27 maj, alltså fyra-fem veckor senare. Tänk dig själv att starta säsongen med hemodlat grönt bara fem veckor efter sådd!

Den här bädden valde jag att göra just för att ha någonstans att så direkt i jord. Övriga bäddar i trädgården har anlagts genom olika slags täckodling, utan jord, och är därför inte optimala att så i.

Jag är en fena på att odla bladgrönsaker och ville skapa en plats där jag kan så och skörda snabbt. Bädden ligger nära huset, på en plats där det tidigare var gräsmatta och en miljard vårlökar. Husgaveln pekar mot söder och bädden ligger med ändarna i öst och väst. Nedan visar jag hur jag gjorde bädden. Dra med pekaren över bilderna, eller klicka på dem i mobilen, för att läsa bildtexterna.

 

En trädgård i kvällsljus och en "ram" grävd i gräsmattan.

19 april sov ungarna och jag över i lilla huset. Medan de spelade spel pep jag ut på kvällskvisten och började gräva formen för mitt nya land.

 

Kvällsljus i trädgården och en kant grävd runt en ny odlingsbädd.

Vattenslangen använder jag för att "rita" på marken och måtta ut hur gångar och bäddar ska ligga. Praktiskt. En yttre och en inre "ram" har grävts runt den blivande bädden.

 

Bädden är en meter bred ungefär, jag brukar inte mäta så noga. Den ligger alldeles nedanför berget. Gräsmattan är ganska hård och lite torr, men ändå ok att gräva i. Vår, höst och i vissa fall vinter är det lättast att gräva i gräsmattor. På sommaren är det ofta så torrt att det blir för tungt jobb.

 

I mitten av bädden grävde jag ett dike. Det här jobbet är väldigt lätt. Gräsmattan är som ett lock över jorden och det är mycket enkelt att vända på grästorvorna sedan.

 

En odlingsbädd med ett dike i mitten.

Här har jag helt enkelt lagt mitten-torvorna på ena sidan diket, uppochner med gräs mot gräs, och torvorna från vallgraven på samma sätt på andra sidan.

 

En odlingsbädd med dike fyllt av färglada material.

I diket fyllde jag upp med färskt gräsklipp och bokashi-kompost. Och vattnade. Det är som du ser rätt torrt i marken.

 

Liggande bild, samma som ovan med kompostmaterial i ett dike i en bädd.

Komposten kommer från matskräp jag samlat på mig, dels efter kurshelger och dels från byns lanthandel. Färgglatt och fint. Jag har inte haft något problem alls med djur som grävt upp kompost i trädgården, förrän i oktober. Men det var hanterbart.

 

Lite jord krattad över diket på föregående bild.

Över komposten lassade jag lite halvförmultnad ensilage och fårgödsel som jag kommit över och krattade sedan tillbaka den torra jorden från torvornas undersida.

 

Två mörka högar med jordliknande material på odlingsbädden.

Som du ser är ingen extra jord tillförd till den här bädden. Den torra jorden är endast uppluckrad undersida på grästorvorna. Högarna är två säckar halvförmultnad fårgödsel.

 

En gravliknande odlingsbädd i gräsmattan.

Gödseln spreds hjälpligt och sen var bädden klar. Du ser det fina diket runt hela bädden, det gör att gräsmattan hindras att växa in i bädden.

 

En odlingsbädd i en gräsmatta och en vit kyrka i bakgrunden.

Om det inte var för att följare på Instagram nyligen gjorde mig uppmärksam på att bäddarna ser ut som gravar hade jag aldrig gjort den kopplingen själv, ha ha ha. Tycker bara det ser så himla fint ut, och extra plus med byns kyrka och den stora eken som fond.

 

Grönsaker i nya bädden

I första hand har jag odlat bladgrönsaker i den här bädden. Jag har sett den lite som en salladsskål och tänkt att det jag skördar här ska kunna blandas till en fin lunchsallad, med enkla tillbehör som kokt ägg, en skinkbit eller rester från gårdagens middag. Precis så blev det!

Dessa växter odlade jag i bädden våren 2019. Om du vill kan du se en video från när jag skördar här. 

 

Under sommar och höst både sådde och planterade jag nya grönsaker. I skrivande stund (januari 2020) har jag fortfarande rödbetor, spenat och vintersallat kvar i landet.

 

En köksträdgård tar form, med odlingsbäddar och gångar av träflis.

I maj har mina direktsådda bladgrönsaker vuxit upp och jag har redan hunnit skörda både pac choi, röd sallat och dill när den här bilden tas 26 maj 2019. Innan sådden spred jag också ut lite gammal biokol över jordytan och myllade ner. I bak-kanten har jag direktsått höga röda solrosor.

 

 

En odlingsbädd med bar jord och gröna växter.

Odlingsbädden har alltså ingen tillförd jord alls. Det går fint att dra upp fåror i ett rejält grovt material och så fröerna. I bild syns svartkål, dill, majrova och morot.

 

 

En salladsskål fylld av blandade grönsaker.

Lycka att kunna skörda sin egen sallat, nästan på dagen två månader efter att jag hämtat nycklarna till mitt nya hus. Sådden gjordes ungefär fem veckor innan första skörden. Så snabbt går det om man väljer sorter bra och vet hur man sköter om grönsakerna. Jag var så himla nöjd!

 

Frodiga bladgrönsaker på rad i jorden.

Den 8 juni har jag skördat av nästan allt utom majrova och morot. Trädgårdsportulaken åts upp av sniglar eller tvestjärtar.

 

 

Närbild på frodiga grönsaker.

Dill och morot sida vid sida, bladverken ser snarlika ut, men doften gör det lätt att skilja dem åt. Dill älskar näringsrik jord och ett övre lager av halvbrunnen gödsel verkade göra växterna gott.

 

 

Närbild på gröna ärter som hänger från planta.

I kortändarna av bädden direktsådde jag gula och gröna sockerärter som gav otroligt stor skörd. Det här är min favoritsort 'Norli', som ger plantor ca 60 cm höga, med små läckra ärtskidor.

 

 

Sara i vit skjorta skördar grönsaker.

Alldeles utanför mitt "kontor" har jag lunchrestaurangen. När jag jobbade under sommaren gick jag ut och skördade mat till lunch och middag, vilket alltid var ett stort nöje.

 

Fler bäddar

Ja, så gick det till att anlägga just den här bädden. Om du vill se fler exempel på odlingsbäddar som jag gjort i trädgården på Berghem kan du kika i de två videorna nedan och hålla utkik här på bloggen.

 

 

 

Jag tror att jag dokumenterat nästan alla nya bäddar här på Berghem och ska försöka sätta samman inlägg om dem allihop. Och förstås dokumenterar jag bäddarna jag anlägger i år med! Även om du som läser inte trädgårdsbloggar (än?) så kan jag verkligen rekommendera att dokumentera mycket med kameran under tiden som du odlar. Det är så roligt att gå tillbaka och kika. Då får man lite perspektiv och kan ge sig själv en välförtjänt klapp på axeln. Det är ett fint jobb vi gör i våra trädgårdar!
/Sara Bäckmo

21. januari 2020