Stäng menyn

Automatisk bevattning med MicroDrip

I år har jag börjat utforska automatisk bevattning i min lilla köksträdgård på berget. Det har varit så roligt att se växterna frodas, i jord som är lagom fuktig hela tiden.

En prunkande köksträdgård med kål i förgrunden och sommarblommor i bakgrunden.

Grönsaker och blommor i min sensommarträdgård har älskat droppbevattningen. Sådd och plantering under sommaren kräver bra bevattning, annars riskerar plantor att torka ut.

 

När jag summerar sommaren som gått ser jag att det finns några områden som ni som läser Skillnadens varit extra frekventa med att fråga om. Hur jag vattnar min lilla trädgård på Berget är ett återkommande tema. Därför vill jag berätta mer om sommarens experiment och planen som tagit form.

Inlägget görs som ett samarbete med Gardena Sverige, som är annonsör här på sarabackmo.se. Det är Gardenas produkter jag har använt. Alla produkter är dock köpta och installerade av mig, på eget initiativ.

 

Läs mer: Gardea ny huvudannonsör på sarabackmo.se

 

Svårt vattna på distans

Min lilla köksträdgård på berget är bra på många sätt, men det är en utmaning att jag inte själv bor i huset. Jag har det som ett kontor och är här och jobbar några dagar i veckan. Även om det bara är några kilometer hem blir odlingen ett slags distansodling, där jag inte alltid kan titta till växterna. Det händer ofta att jag inte kan vara här på fyra, fem dagar. Mitt största huvudbry är att jag inte kan vattna så ofta som jag vill. Du vet själv hur det kan vara, några dagar utan tillsyn och en efterlängtad plantering förstörs lätt en varm dag.

 

Två rullar med slang ligger på en gräsmatta.

Så här ser slangarna till Gardenas Micro Drip System ut. En slang som kopplas till vattenslangen och ett påbyggnads-set på 50 meter. Totalt 100 meter.

 

Min önskan är att utforma en bevattning med nergrävd slang som löper genom en stor del av odlingen och som kopplas till en automatisk bevattningspump. Trädgården kan då vattnas utan min hand på kranen. Här i lilla trädgården behöver jag inte oroa mig för barn med vassa grensaxar, som riskerar att perforera slangar på samma sätt som hemma, och kan för första gången planera för automatisk bevattning. Magiskt.

Det finns flera olika system att ordna detta med och sommaren 2020 valde jag att utforska Gardenas MicroDrip-slang, i kombination med bevattningskontrollen Select. Allt kopplas till befintligt vattenutkast, samma som används till vanliga vattenslangen.

Det jag köpt och testat i min trädgård sommaren 2020 är 50 meter slang – MicroDrip och bevattningskontroll. Jag har också köpt ett påbyggnadsset med ytterligare 50 meter slang, samt en tryckutjämnare.

 

Fakta MicroDrip

 • vanliga slangen är 50 meter lång
 • kan byggas ut till 200 meter lång slinga
 • har inbygda hål i slangen med 30 cm mellanrum
 • hålen är självrengörande
 • kan kombineras med flera olika munstycken
 • tål att grävas ner och ligga kvar i jorden under vintern

 

Nyplanterad köksträdgård tidigt på säsongen, med

I början av juni är delar av köksträdgården nyligen planterad och jag har lagt ut droppbevattningen direkt på bäddarna.

 

Testa först

Något jag lärt mig under mina år som odlare är hur viktigt det är att testa saker innan jag ordnar en mer permanent lösning för vad-det-nu-kan-vara. Även om det sett toppen ut med till exempel bevattningen på papper, visste jag i början av sommaren ingenting om hur det skulle funka i min trädgård. Är vattentrycket tillräckligt för att pumpa 50 meter? Hur långt räcker slängen över de bäddar jag har? Växer grönsakerna bra på det vatten de kan få? Funkar det rent praktiskt?

Jag har tagit för vana att testa saker lite provisoriskt innan jag hurrar för mycket. Och när det gäller den här bevattningen har jag gjort likadant. Det var en häftig dag när jag hade lagt ut 50 meter bevattningsslang över bäddarna, kopplade in vattenslangen och såg hur fint vattnet droppade ner vid växterna längs en lång sträcka. Till och med upp i slänten längs äppelspaljén, trots att trycket från min vattenslang är uselt. De gamla vattenrören i huset är fullständigt igensatta, därav dåligt tryck.

I slutet av sommaren hade byns rörmokare dragit nya rör till ett nytt vattenutkast och jag fick äntligen prova min bevattningskontroll också. Allt funkade perfekt! Med bevattningsdator och nergrävd bevattningsslang kan jag vattna nästan hela trädgården på en och samma slinga, utan att lyfta ett finger. Medan jag hänger på stranden med kidsen nästa sommar, medan jag jobbar hemma i min stora trädgård, eller sitter och skriver varhelst i världen – så vattnas min lilla trädgård. Precis som jag ville ha det!

 

Nyplanterat träd med en bevattningsslang bredvid.

I slänten bredvid köksträdgården står nyplanterade pelarfruktträd. Bevattningsslangen ligger alldeles intill plantorna.

 

Närbild på bevattningsslang vid ett nyplanterat träd.

Jag är osäker på om mitt tiotal pelarträd hade klarat sig i slänten utan den här typen av bevattning. Det är mycket torrt där vattnet rinner längs berget och med droppslangen har jag kunnat vattna smart. Alla träd har överlevt och rotat sig, vissa har också gett frukt.

 

Det går att lägga slangen i sin fulla längd genom odlingen, eller att dela upp den så att kortare delar av slangen fördelas ut i landen från en ”matarledning”. Av kommentarerna jag fått under sommaren verkar många vara nyfikna på att bygga bevattning så.

Min erfarenhet under de tio år jag odlat är att jag emellanåt väljer att göra om och göra nytt. Jag flyttar bäddar, gör nya gångar och får idéer som innebär att saker byter plats. Av den anledningen kommer jag inte att göra permanenta bevattningslösningar som innebär att jag klipper sönder slangar och gör platsbygda lösningar och kopplingar. Det har jag i mina tunnelväxthus hemma, men där är jag mer begränsad i vad jag kan göra oavsett. När jag en dag kommer på att jag vill göra om i lilla trädgården, finns det risk att jag bannar mig själv hårt om jag klippt sönder slangen och reducerat möjligheten att använda den på flera sätt. När slangen nu används i sin helhet blir det förstås några dropp-hål som ligger på fel ställe. Men vattnet rinner ut i en del av den sluttande tomten där jag odlar nästan alla yta, så jag räknar med att mesta kommer till nytta oavsett.

 

Fakta bevattningskontroll Select

 • kan kopplas till vanligt vattenutkast
 • drivs av batteri
 • kan vattna upp till tre timmar
 • kan ställas in på 3 olika schema
 • kan vattna olika på olika veckodagar
 • säkerhetsdetalj hindrar att vattnet rinner om batteriet tar slut när pumpen är på

 

Produkter: bevattningspump och tryckutjämnare.

Så här ser tryckutjämnaren ut, samt bevattningskontroll Select.

 

Varför bevattningssystem?

Om du vattnar rätt kan du odla mer grönsaker, blommor och bär. Vad du vill. Det viktigaste med vattning är att vattna i rätt tid – alltid innan växterna ser ut att behöva det. Det är bättre att ligga steget före och se till att jorden har det växterna behöver, istället för att i efterhand vattna när växterna visar tecken på att sloka.

Med någon typ av bevattningssystem, oavsettom du kopplar det till en bevattningskontroll eller inte, har du möjlighet att vattna supersmart direkt på jorden, just där växterna står, utan en massa spill. Du minskar mängden förbrukat vatten, ser till att det når växternas rötter snabbt och kan lätt hålla jorden fuktig så att växterna trivs hela tiden.

Det finns uträkningar som visar att med det som kallas för droppbevattning (till skillnad mot att vattna med vattenslang, vattenkannor, vattenspridare och så vidare) minskar vattenåtgången med upp till 70 %! Även om du vattnar mer regelbundet med ett bevattningssystem, spar du vatten eftersom du vattnar smartare och med mindre spill.

 

Köksträdgård, med synlig svart vattenslang över landen.

Första sommaren har jag lagt den långa bevattningsslangen provisoriskt genom odlingen, för att prova och göra en plan för hur jag bäst gräver ner den till nästa säsong.

 

Ett bevattningssystem är en investering. Men kom ihåg att du inte behöver fixa alla grejerna på en och samma gång. Precis som med annat i trädgården kan du börja smått och sedan bygga på, allteftersom du upptäcker hur du har nytta av grejerna och ser hur det kan förbättra din odling.

Om du är nyfiken på systemet jag skriver om i det här inlägget, Gardenas MicroDrip, så finns det att köpa lättast på nätet. När jag kikat i fysiska trädgårdsbutiker har det ofta saknats någon del, eller någon koppling till just min setup, men i webbutiker har allt funnits samlat. Googla för att hitta butik.
/Sara Bäckmo

10. december 2020