Att odla vid en väg
Min nya köksträdgård ligger alldeles vid vägen som leder genom byn. Är det farligt att odla vid en väg? Det finns studier på det här, såklart, och här är min slutsats för min trädgård.
Med ett nytt hus i min ägo har jag behövt lära mig och fundera över helt andra saker än jag gör hemma i min "vanliga" trädgård. Trädgården här på Berghem skiljer sig mycket från Skillnadens, bland annat för att tomten mestadels består av berg, för att både hus och tomt ligger precis i anslutning till vägen som passerar genom byn och för att jag mitt i min nya köksträdgård har fastighetens brunn. Hoppsan!
Idag skriver jag mer om att odla vid en väg och återkommer med inlägg om de två övriga ämnena snart.
Är det farligt?
Helt ärligt var grönsaksodlingens vara eller inte vara i förhållande till vägen något jag ens tänkte på när jag köpte mitt nya hus i mars 2019. Det var så självklart att odla grönsaker här att jag blev överraskad när någon av grannarna i byn påpekade att det kanske inte var så klokt att odla så nära vägen. Det var också något av det första ni som följer mig frågade om den nya trädgården. Är det inte farligt att odla vid en väg?
Nej. Det är inte farligt att odla vid en väg.
Det är det korta svaret, som så klart kan utvecklas i oändlighet och också lämnar en hel del till oss odlare att grunna över och besluta om.
Läs mer: Så byggde jag min paradrabatt vid vägen
Två studier
Det finns en gammal rekommendation från 1979 som säger att en grönsaksodling bör ligga minst 25 meter från en hårt trafikerad väg. På en hårt trafikerad väg passerar cirka 3000 bilar per dygn. Det var Livsmedelsverket som kom med den rekommendationen efter en studie, som visade att grönsakerna kunde ta upp bland annat bly från marken. På den tiden användes bly i bensin och därav ansågs det lämpligt med ett slags säkerhetsavstånd.
Fritidsodlarnas riksförbund, FOR, gjorden på nytt en studie 2003 för att ta reda på mer om hur biltrafik påverkar hemodlade grönsaker nära starkt trafikerad väg. Den gjordes eftersom bly förbjöds i bensin 1995 och det inte klarlagts hur innehållet i grönsakerna förbättrades av det. Du kan läsa en bra sammanfattning av den i länken nedan.
Läs mer: Farligt att odla ätligt i stan?
Slutsatserna efter deras undersökning är att det vid en starkt trafikerad väg fortfarande är bra att ha ett avstånd på drygt 25 meter mellan grönsaksodling och väg. Och att det förstås är en bra idé att skölja grönsakerna efter skörd.
Om du vill odla vid en väg men känner dig orolig och osäker på om grönsakerna verkligen är tjänliga, så kan du tänka på det där med starkt trafikerad väg. Grönsaker som kontrollerats i studien ovan odlades mitt i Stockholm, vid Hornsgatan där 24 000 fordon (!!!!) passerar ett vanligt dygn. I de grönsakerna ansågs alltså tungmetaller som bly och kadmium hålla sig inom riktvärdena.
Vissa andra ämnen är dock inte studerade så noga att det kan dras tillräckliga slutsatser om hur till exempel avgaser påverkar vår odlade mat. Hoppas att vi får se mer av det framöver!
Risker vid vår byväg
Det ska mycket till för att ens 3000 bilar per dygn ska trafikera vår lilla väg genom byn och jag bedömer riskerna som i princip obefintliga för oss som odlar eller vill odla nära en väg likt vår.
Förstås har vi alla våra käpphästar som vi månar om, men vi måste också ställa saker och ting i proportion till annat och oroa oss för rätt saker. Personligen skulle jag till exempel se högre risker med att låta mina barn växa upp i stadsmiljö än att vi äter grönsaker som odlats vid just den här vägen. Jag har också en del betänkligheter kring att äta importerade grönsaker som kan innehålla både det ena och andra. Till exempel kommer då och då rapporter om hormonstörande ämnen som kan relateras till ej godkända gödselpreparat och liknande i importerade grönsaker och frukter. I jämförelse tror jag att grönsakerna jag odlar här står sig betydligt bättre.
Jag odlar alltså min trädgård här på Berghem med stor behållning och är inte orolig för att den lilla trafik som far genom byn skulle försämra grönsakerna.
Många av er som läser har tankar om det här, det vet jag. Dela gärna med dig! Hur har du resonerat som odlar i stadsmiljö? Har du avstått att odla på grund av trafik? Och känner du dig orolig på grund av farliga ämnen som skulle kunna finnas i grönsaker du äter, hemodlade eller från matbutiken?
/Sara Bäckmo
13. februari 2020