Stäng menyn

Att köpa köksträdgårdsväxter på nätet

Hur går det till att köpa grönsaksplantor på nätet? Det finns många ställen som säljer plantor och levererar med posten. Så här går det till att köpa.

Plantor i en slags plastförpackning.

För att inte plantor ska bli skadade under transporten skickas de i smarta plastförpackningar. De finns i både små och större format.

 

I år var det flera av mina tidigaste sådder som inte blev bra. Paprika och aubergine till exempel. Det blev bara några enstaka plantor, men inte alls så många som jag vill ha. Jag blev sur och tänkte först att jag får stå mitt kast och helt enkelt vara utan plantor. Men av en slump ändrade jag mig och bestämde mig för att köpa plantor på nätet istället. Det har jag gjort flera gånger innan, men jag har aldrig skrivit något om det. Det passade ju bra; jag fick plantor och du får veta mer om hur det går till att köpa plantor på nätet.

Jag vill inledningsvis nämna att detta inte är ett annonssamarbete med inköpsstället. Jag har betalat alla plantor själv och inte haft kontakt med företaget inför detta blogginlägg.

 

Läs mer: Tips om var man köper frö

 

Det finns många webbutiker som säljer plantor. Hemifrån soffan går det att klicka hem både stora träd, buskar, prydnadsväxter, sommarblommor och förstås också grönsaksplantor. Jag har tidigare köpt till exempel bärbuskar, fruktträd, jordgubbar, kryddor, perenner och kronärtskockor av lite mer speciella sorter. Om du googlar "webbutik plantor" kommer du att få en rad förslag på webbutiker som säljer växter.*

En del butiker har ett system där växterna beställs på nätet och hämtas i butik. Det är inte riktigt min grej. Då måste jag ju ändå åka till stan för att hämta och det är ju precis det jag vill slippa. Jag väljer helst att köpa från ställen som kan leverera direkt hem. Vi bor på landet och det är maximalt smidigt att lantbrevbäraren tar med sig paketen hem till dörren.

 

En kartong med grejer inuti, locket öppet.

Så här såg min kartong ut när den anlänt och öppnats. Paketet levererades av brevbäraren och krävde ingen extra tur till stan.

 

Undvik bluff-företag

Jag har under åren beställt växter då och då från flera olika företag och (peppar, peppar) alltid fått fina plantor. Alla gånger utom en. Det var för tio år sedan, innan jag förstod att jag behövde reka lite innan beställningen gjordes och inte direkt gå på det företag som råkade ha gjort bäst arbete för att placera sig högst upp i sökmotorn. Mitt första köp på nätet gjordes via ett holländskt bolag. Nästan ingen av plantorna tog sig och flera var mögliga och döda redan när de kom. En senare slagning på kundomdömen visade att rasande många hade samma erfarenheter. Jag tyckte det var så pinsamt att jag inte ens bråkade för att få pengarna tillbaka. Jag borde vetat bättre.

Idag finns en uppsjö mycket fina svenska företag som skickar plantor. Om du har frågor kan du lätt ringa till en kundtjänst och har du speciella önskemål är de snabba med att hörsamma det. Det är verkligen bra! Jag brukar tänka att det bådar gott om det finns rediga kontaktuppgifter till ett företag. Finns det inte det kan man dra öronen åt sig.

 

Välja leveranstid

Bra plantföretag erbjuder kunderna att välja leveranstid. Det betyder att du kan göra din beställning redan på vintern, men få plantorna levererade när det blivit vår. Du kan också välja vilken period du vill ha plantorna, beroende på när våren kan tänkas ha kommit till dig. Söderut kan leveransen komma tidigare än i norr. Det är också för att plantorna inte ska skadas i kyla under transporten.

Olika typer av växter levereras vid olika tider. I år har jag till exempel beställt en del perenner och lökväxter. Dessa har skickats tidigare än de mer ömtåliga grönsaksväxterna.

 

Växter packade inuti en kartong.

Första titten! Har alla plantor klarat sig? Ser de fina ut?

 

Växter packade inuti en kartong

Krukorna hålls fast inuti plastförpackningen och skadas inte om kartongen skulle ställas uppochner. Men jag har visst ställt min på precis rätt håll.

 

Min beställning

Här kan du se vad min beställning av grönsaksplantor innehöll för sorter.

 

 • aubergine Black beauty
 • chili Jalapeno
 • chili Padron
 • chili Rocoto Manzano
 • fransk dragon
 • koriander Caribe
 • marockans mynta
 • paprika California wonder
 • paprika Gourmet
 • paprika New Ace
 • paprika Komtesa
 • rosmarin
 • sötpotatis Erato Orange
 • sötpotatis Erato Violet
 • tomat Black Russian
 • tomat Sungold
 • wasabi

 

Allt beställdes 23 mars och levererades några dagar senare.

Plantorna kommer i en rejäl pappkartong, förpackade i hyfsat stöttåliga plastdoningar som kapslar in plantorna bra. Varenda planta är toppenfin och tydligt märkt med etikett.

Någon gång då jag köpt plantor på nätet har det förstås slunkit med ett ex som inte sett så fin ut. Då har jag ringt kundtjänst och fått ny planta genast. Det är viktigt att ta en bild på den planta som inte håller måttet, så du kan visa att det är som du säger!

 

En planta i en hand.

Aubergine är en växt jag brukar så mycket av tidigt på året. Men i år sådde jag på sätt som inte var bra, sådderna torkade ut och jag har endast ett fåtal plantor från egen sådd. Nu har jag några till. 'Black Beautu' ger stora aubergine-frukter, en mycket fin sort främst för växthus.

 

Rosmarin köper jag varje år. Plantorna går att övervintra fint i svalt utrymme och blommar efter korrekt övervintring. Dessvärre har jag svårt att hitta de svala platserna just nu och köper därför nya plantor.

 

Priset

Totalt, inklusive frakt, kostade hela beställningen 1 404 kronor. Då har jag av vissa sorter bara köpt en planta, medan jag köpt tre av andra sorter. Totalt har jag köpt 34 plantor. Inklusive fraktavgift blir det en kostnad per planta på drygt 41 kronor.

För den summan kan jag ju också köpa en hel förpackning fröer som räcker till mycket mer, så är det. Men om jag å andra sidan räknar kilopriset på min förväntade skörd och jämför med köpta varor i butik, så är min gissning att det hamnar ganska lika. Om inte köpta ekologiskt odlade grönsaker i butik till och med skulle kosta mer. Alla plantor jag köpt ovan är KRAV-odlade.

 

Många plantor med plantetiketter står tillsammans på en bricka.

Nu står mina nya växter på en rejäl bricka och jag vattnar underifrån så att plantorna kan suga upp vatten från botten av tråget.

 

Summa summarum. Om du inte hunnit så tomater till din uteplats, om sådden gick åt skogen, om du behöver komplettera plantor men inte vill åka till den vanliga trädgårdsbutiken, eller om du hittar något som du inte kunnat driva upp själv - leta på nätet. Ta reda på om butiken du köper från har en svensk kundtjänst, om det står något om hur plantorna är odlade och hur du ska göra om du inte är nöjd med varan. En seriös försäljare erbjuder ersättningsplantor eller pengarna tillbaka om du kunnat visa att plantan inte håller måttet.

Själv är jag som sagt jättenöjd med min leverans. Och efter några dagar på resande fot ska jag i helgen skola om allihop och ge dem massor av kärlek.
/Sara Bäckmo

 

*Jag väljer att inte lista exempel på växtbutiker på nätet eftersom jag av erfarenhet vet att det mest blir gnäll över de platser jag missat eller avsiktligt låtit bli att nämna. Det är bättre att du googlar själv. Vill du ha tips om en butik är bra eller inte kan du be om råd i någon av trädgårdsgrupperna på Facebook. 

 

 

 

14. april 2021