Stäng menyn

Att frysa lök är lätt

Det är enkelt att frysa lök. Både gul lök, purjolök och annan bladlök går fint att förvara så.

Frodig grön purjo i köksträdgården.

Ett bra år blir det mycket purjolök i landet och den är väldigt praktisk att frysa in. 

 

Det är smidigt och lätt att frysa lök. Periodvis finns det mycket att skörda av många olika sorter, mer än vad vi äter upp. Då passar jag på att fylla förrådet i frysen. Både gul lök, purjolök och annan bladlök går fint att förvara så.

Gör så här:

  • Skär bort rötterna och putsa löken fin.
  • Skölj löken i en balja vatten om det behövs.
  • Lägg på en kökshandduk för att rinna av.
  • Dela löken i mindre bitar och lägg i en matberedare och kör till ett lagom fint hack. Eller hacka/strimla för hand med kniv.
  • Lägg hacket i en glasburk eller dubbla påsar och frys in.

Lök kan frysas i små portionsförpackningar eller i en större bytta där lagom mängd kan karvas fram vid behov.

 

Lök i matberedare

Löken finfördelas snabbt i en matberedare, men det går lika bra att hacka för hand.

 

Lök i påse

Den frysta löken läggs i dubbel plastpåse i frysen som lätt kan fyllas på efterhand som det skördas.

 

På så sätt finns en hel påse med lökhack att plocka lämpliga mängder ur till matlagningen. Det här har varit en kanonlösning de tider jag lagar mat med små bebisar på armen, ammandes eller med liten sittandes i sjal på magen. Inte läge att börja hacka just lök då, perfekt med ett lager i frysen.
/Sara Bäckmo

 

31. maj 2015