Att frysa lök är lätt
Det är enkelt att frysa lök. Både gul lök, purjolök och annan bladlök går fint att förvara så.
Det är smidigt och lätt att frysa lök. Periodvis finns det mycket att skörda av många olika sorter, mer än vad vi äter upp. Då passar jag på att fylla förrådet i frysen. Både gul lök, purjolök och annan bladlök går fint att förvara så.
Gör så här:
- Skär bort rötterna och putsa löken fin.
- Skölj löken i en balja vatten om det behövs.
- Lägg på en kökshandduk för att rinna av.
- Dela löken i mindre bitar och lägg i en matberedare och kör till ett lagom fint hack. Eller hacka/strimla för hand med kniv.
- Lägg hacket i en glasburk eller dubbla påsar och frys in.
Lök kan frysas i små portionsförpackningar eller i en större bytta där lagom mängd kan karvas fram vid behov.
På så sätt finns en hel påse med lökhack att plocka lämpliga mängder ur till matlagningen. Det här har varit en kanonlösning de tider jag lagar mat med små bebisar på armen, ammandes eller med liten sittandes i sjal på magen. Inte läge att börja hacka just lök då, perfekt med ett lager i frysen.
/Sara Bäckmo
31. maj 2015