Stäng menyn

Återanvänd gammal jord i krukor

Så här kan du göra om du vill ta tillvara gammal jord i krukor. Jordförbättra och använd om och om igen.

Jag tömmer den gamla kruk-jorden i en skottkärra, för att kunna bearbeta den och återbruka.

 

När planteringsivern är som störst är det lätt hänt att värdefull jord går till spillo. Många vet inte om att jord kan användas om och om igen, och slänger därför jord helt i onödan. Det måste vi ändra på! Här får du följa med ut i mitt tunnelväxthus när jag ska plantera. Och jag använder alldeles vanlig gammal jord, från förra årets krukodling.

 

Jord till krukor

Vi är många odlare som av olika anledningar vill odla en del i krukor, både grönsaker och blommor. Det är både fint och praktiskt att använda stora krukor, hinkar, backar eller annat till odling. Vi fyller dem med jord, odlar järnet och när hösten kommer vissnar växterna ner.

Jorden vi använder till krukodling kan vara köpt jord från påse, det är nog det vanligaste. Men man kan också använda egen kompostjord, trädgårdsjord från landen, eller återbrukad "fuljord". Jag kallar den gamla jorden för fuljord, den ser inte mycket ut för världen men är faktiskt fullt duglig efter lite fix.

 

Läs mer: Köp min bok Hållbar odling för fler tips

 

Den här skruttiga jorden går att göra fin och användbar på enkelt sätt. Gammal krukjord ska inte slängas!

 

När vi odlar i kruka på sommaren behöver vi tillföra extra näring då och då. Växterna bor ju i en begränsad mängd jord, som håller både näring och fukt betydligt kortare tid än den stora jordvolymen i marken. Det gäller att ösa på av båda slag under sommaren, när växterna förbrukar vatten och näring i stora mängder.

När säsongen är slut är jorden ofta fattig på det mesta. Det kan bo insekter i jorden, det kanske vuxit ogräs i den och den ser allmänt trist ut.

När odlingssäsongen gjort sitt brukar jag låta krukorna stå som de är över vintern, med jorden kvar. Eventuellt ställer jag dem vid växthuset där jag lätt kan ta hand om dem när tid finnes. Om jag hinner välter jag ibland ur jorden i en särskild jordkompost; en binge där jag helt enkelt förvarar gammal jord.

 

I såna här större, men hanterbara, tunnor brukar jag tömma ner jord och spara till våren.

 

Töm, förbättra, använd

På våren är det på nytt tid att fylla krukor med jord, till både omskolning och plantering i stora krukor och kärl. Då passar det utmärkt att återanvända jorden från föregående år. Jorden är visserligen trött, men högst användbar. Jord blir nämligen inte dålig.

Efter att ha varit ståendes i kruka under vintern är jorden ofta torr och hårt packad. Inget man direkt börjar plantera i sådär bara.

Nu tömmer jag mina krukor i en skottkärra. Jag knådar jorden lite så den blir finfördelad. Vattnar om det behövs. Och så fyller jag på med näring till jorden - genom att gödsla. Så viktigt! Vi förbättrar helt enkelt jorden. Ger den nytt liv.

 

Läs mer: Kompostera hemma - spar tid och pengar

 

I den här skottkärran med jord använder jag pelleterad hönsgödsel för att tillföra ny näring till jorden. Istället för hönsgödsel går det att använda en lång rad andra gödselmaterial. Jag vill dock inte använda färsk hushållskompost och obrunnen (alltså färsk) stallgödsel eller stallgödsel som innehåller strömaterial och klumpar.

Gödsel som passar att använda är till exempel:

- lakvatten från bokashi
- kissvatten
- gödselvatten av djurgödsel som blötts upp i vatten
- köpt växtnäring
- pelleterad hönsgödsel
- andra pelleterade gödsel

 

Jorden stärks med ny näring. Här har jag öst på pelleterad hönsgödsel som jag gräver ner i jorden innan den används på nytt.

 

Gödsel som passar mindre bra att använda är material med stora klumpar och strån och bitar i. Till exempel färsk gödsel, halvkomposterad trädgårdskompost, bokashi-kompost och flis från kompostkvarnade växtdelar. Detta blir ju också jord så småningom, men kan vara svårare att ha i just krukor.

 

Läs mer: Måste man byta jord i pallkragar?

 

Min förbättrade jord används nu till omplantering av tomater, kål och andra växter som ska krukas inför senare utplantering. Den används också i stora krukor där jag snart ska odla tomater, paprika, gurkor och annat i och utanför växthusen.

När jag förbättrar jord jag redan har behöver jag inte köpa så mycket ny jord. Det är ett mål som varje trädgårdsodlare bör ha - att tillverka så mycket jord som möjligt själv. Om du hittar ett bra system att förbättra jord från krukor kan du minimera inköpen rejält, och göra både dig själv, plånboken och klimatet en tjänst. Bra va!

 

Jorden blir perfekt att använda till mina kruktomater som behöver planteras om.

 

Tack vare den återbrukade jorden kunde jag raskt plantera totalt 24 blivande amplar med kruktomater, att hänga i taket i växthuset.

 

Att undvika

Någon läsare kommer garanterat undra om det är någon typ av jord som man ska undvika att ta tillvara på, till exempel på grund av sjukdomar, angrepp eller skadedjur.

Svaret på den frågan är väl närmast ett 'Njae, det beror på." Om du odlat tomater i kruka och haft stora angrepp av potatisbladmögel, bör du inte använda jorden i just den krukan till att odla tomater i kommande säsong. Men den duger fint till kål, gurkväxter eller annat som inte drabbas av potatisbladmögel. Har du haft stora problem med morotsflugelarver i morötter som odlats i kruka, så kan den jorden användas till tomater eller andra grödor - som inte drabbas av dessa skadedjur.

Jord är generellt inte dålig. Den kan alltid förbättras. Och användas. Man behöver bara veta hur.

Lycka till med din jord,
hälsar Sara Bäckmo

 

13. maj 2024