Stäng menyn

Maffigt resultat av kålutmaningen

Kålutmaningen 2019 blev inget annat än en hejdundrande succé. Vilken kål ni har odlat! Här visar jag resultatet i bilder och video.

Ja, vad ska man säga! Herregud, så fin kål ni har odlat! Jag hade ju förstås en förhoppning om att en hel drös odlare skulle kunna stoltsera med fina plantor och läcker mat, men att så många skulle haka på den här utmaningen och få så vansinnigt fin kål hade jag nog inte kunnat drömma om.

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

 

Jag har satt samman en del bilder och videosnuttar till en längre video med våra resultat. Det var lite knepigt att få ordning på allt material, som skickats under lång tid och i vissa fall inte tankats ner inom en särskild tid så att en del filer raderats. Suck. Men det får jag försöka hitta en lösning på till nästa gång vi gör en gemensam utmaning.

 

 

Trots mitt eget usla resultat är jag peppad att ta nya tag nästa vinter. Det är en sak med årets odling som jag verkligen saknar; att ha vråltidig skörd av fler grönsaker. I år har jag förlorat en hel del plantor i olika experiment och vissa sortval har inte gett mig så tidig skörd som önskat. Det är något jag skriver upp på listan över saker att förbättra till nästa år. Kul med några punkter att jobba för!

Kommentera gärna och berätta vad du vill se för gemensam utmaning här på sajten nästa år. Jag skulle till exempel tycka det vore roligt med melon, kronärtskocka eller vårens tidigaste bladgrönsaker i en blandad kompott. Vad tycker du?

Nedan kan du se bilder och en liten sammanfattning från några av er som skickat in bilder på resultatet av kålutmaningen. Ett jättestort och varmt tack för att ni har varit med! Det är roligare att dela odlingen med liksainnade och det här har verkligen fått mig att känna att vi odlar tillsammans - fastän vi möts här på nätet.

 

Text & video: Sara Bäckmo

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

1. Kål sådd inne 7 januari. Planterad i kallväxthus 21 mars. Skörd 2 juni. Sorter: Vorbote 3 och January King (och av misstag en Sprouting broccoli). Vilken lycka! Hela våren har vi dessutom mumsat på spenat och sallad. Allt tack vare inspiration från Sara.
Angelique Nord, Sorverud utanför Dals-Ed, zon 4

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

2. Jag har hittills skördat ett huvud av savojkålen Vertus 2 i växthuset. Det vägde 1 kg rensat. Återstår tre huvuden varav ett är Vorbote 3 som jag aldrig odlat tidigare. Dessutom har jag tre blomkål från januari, där jag skördat två i slutet på maj. De har stått utomhus ca fem veckor nu. Detta kommer jag göra igen!
Bessan von Ehrenheim, Mälardalen zon 1,5

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

3. Jag skickade in bild i vintras på min kålsådd och mitt tunnelväxthus, här kommer resultatet!
Jessica Bengtsson, Björsered i Halland, zon 3

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

4. En månad har det gått sen jag planterade ut kålen nu snart. Den har blivit lite angripen på sina håll, men det är mest foderbladen som råkat illa ut. Några av plantorna har knutit sig och börjat bilda huvuden! Tack för en rolig utmaning! Det här är första året jag odlar kål och kommer absolut fortsätta med det.
Malin Grigoriadou, Dalarna

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

5. Två av plantorna (de små som var lite klena från början) har inte knutit sig, men övriga fyra har varit lyckade! Har skördat en som var fantastiskt god, och tänker ta en idag som barnen ska få äta färsk! Detta kommer jag garanterat göra nästa vinter också! Så himla kul att ha stora plantor att greja med innan allt annat kommit igång.
Karin Jonsson, Malmö

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

6. Jag hakade på kålutmaningen i februari, då jag sådde spetskålssorterna "Filderkraut" och "Kalibos". Ett par, tre veckor senare sådde jag några broccolifrön också, som nu växer på friland tillsammans med spetskålen. Jag sådde och drev upp småplantorna inomhus och planterade ut de första i slutet av april, för att se om de klarade temperaturerna som rådde då. Jag odlar i min trädgård för bara andra året och den här säsongen är mitt mål att bara testa så mycket som möjligt - sorter, tidpunkter, metoder och platser - för att lära känna just den här trädgårdens förutsättningar. Kålen klarade april-utplanteringen fint och i början av maj åkte alla plantor ut. Jag hade dem under fiberduk de första dygnen och där under fixade de den plötsliga köldknäppen med åtta minusgrader och snöfall utmärkt. Jag gödslar med täckodling och kissvatten och nu växer de så fint att jag snart måste snickra ihop en högre konstruktion för kålnätet. Längtar efter första smakprovet!
Elisabeth Biström, Norrtälje zon 3/4

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

7. Jag hakade på kålutmaningen i början av mars och sådde då Filderkraut spetskål ur din frösamling. Breddsådde inne i kruka för att plantera om en gång och sedan ut i växthus i slutet av mars. Planterade i jord som förra året gödslades med bokashi och i år med lite fårgödsel på toppen. Tilläggas kan att foten är storlek 38! Aldrig haft så fin och skadefri kål. Kommer att satsa stort på kålodling nästa vår då jag sällan lyckas med sommarkålskörd pga kålfjärilar/mal. Tack för tipset! Se mer av mina odlingar på @nolbacka på Instagram.
Jessica Wikestam, zon 3

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

 

8. Så fantastisk fina plantor, jättestolt är jag och på onsdag eller torsdag ska vi premiär-äta. Längtar! Frågan är hur vi ska tillaga skönheten. Lägg gärna med dina favoritrecept. Det har varit jätteroligt att vara med i den här utmaningen. Tack för all kunskap och inspiration som du ger.
Cia Karlsson, Oviken, Jämtland zon 6

Receptförslag:
Världens godaste coleslaw
Stuvad savoykål
Smörkokt savoykål med korv och senapssås
Råstekta kålblad i vin
Snabbfräst pak choi
Grönkål med äpple och senapsdressing

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

 

9. Har redan skördat spetskål, salladskål och Savoykål. Sorterna är Scarvita, Early Jersey Wakefield och Vorbote3. De såddes 27 december, samt 15 januari. Planterades ut i mitt växthus 23 mars i ull. Skördade första huvudet 28 maj.
Helene Hanell Öhrström, zon 4

 

 

Maffig kål från kålutmaningen 2019!

 

10. Här kommer min sista uppdatering av kålplantorna. 22 maj lyfte jag ut baljan utanför uterummet där de tidigare stått. Var rädd att de skulle gå i blom om det blev för varmt. Så sen dess har de stått ute, helt utan nät. Peppar, peppar har jag ej sett till några flygfä än. Fortsatt att vattna med kissvatten. Nu har huvudena knutit sig & är skördeklara. HURRA!! Tack för utmaningen. På återseende!
Mikaela zon 1, Österlen.

18. juni 2019