Blåbär från sticklingar och frösådd
Att föröka blåbär med sticklingar kräver sin odlare. Men det är så roligt att prova trots att utgången ofta är helt oviss. Här är en sammanfattning av mina experiment.
Få av mina experiment i trädgården får så många kommentarer och nyfikna tillrop, som detta med att föröka blåbärsbuskar. Varenda gång jag delar något på bloggen, nämner det i videos på YouTube eller delar en bild på Instagram så rasslar det till och ni vill veta mer. Det är kul. Men också lite dumt. Det känns ibland som om jag inspirerar till något som är är särskilt lyckosamt. Att föröka blåbär hemma som experiment är slöseri med både tid, energi och växtmaterial. Likväl är det förbannat roligt. För ibland är det någon av alla hundratals pinnar som tar sig!

Min pallkrageodling ramas in av små sticklingsförökade blåbärsbuskar.
Kort uppdatering
Våren och sommaren 2017 tog jag vansinnigt många sticklingar av trädgårdsblåbär och prövade olika metoder att rota. Totalt lyckades jag rota ett trettiotal sticklingar, alla hade dock fått hjälp på traven av ett icke godkänt rotningshormon. Det är en historia i sig, i korta drag hade en svensk säljare av misstag lagt ut preparatet i webbutiken och jag var en av kunderna som glad i hågen köpte. Jag hade sett produkten förekomma i videos från odlare utanför Sverige. Det var/är en färgad, gelé-aktig massa som hjälper sticklingen att utveckla rötter. Sticklingen doppas i denna innan den sätts i någon typ av odlingsmassa. Av alla sticklingar till experiment var det endast de som doppats i rotningshormon som utvecklade rötter. Totalt fick jag detta år ett trettiotal nya plantor, från flera hundra sticklingar där jag provade olika metoder.
Varje år efter detta experiment har jag på olika sätt försökt föröka blåbär genom sticklingar, utan rotningshormon. I år var första gången jag lyckades. Av 120 sticklingar har jag totalt tre sticklingar som överlevt.
ÖRTARTADE OCH VEDARTADE
Örtartade sticklingar verkar utvecklas bäst. Dessa tas på våren innan busken börjat växa kraftigt. Örtartad betyder att den lilla kvisten är grön och lite mjuk, till skillnad från vedartad då växtdelarna blivit hårda och ofta med brunaktigt yttre (bark).

Sådd av blåbär
Våren 2018 provade jag att så halvruttna blåbär jag hittat under en buske. Ett tjugotal plantor grodde året efter och sattes då i egna krukor. Två år efter sådd har ytterligare ett tiotal plantor vuxit upp och planterats om. I år, 2020, har jag satt ut ett gäng av dessa i en ny bärplantering i en slänt på berget, där jag har min lilla nya trädgård.
Frösådda blåbär kan bli lite hur som helst, eftersom blåbär korsbefruktas. Det betyder att fröet inte kommer att ge en identisk planta som själva moderplantan. Om du frösår sorten 'Reka' ger avkomman inte en 'Reka' utan en obestämd mix. Jag har ett femtontal olika blåbärssorter och det är alltså helt omöjligt att säga hur blåbäret blir, eller ens om det är gott. Men det hör ju till det roliga spänningsmomentet.
Jag har provsmakat ett pyttelitet bär som råkade utvecklas på en frösådd planta i somras. Det var så litet att jag omöjligt kunde säga något om smaken, annat än att det inte var äckligt. Ibland är det sånt som räknas mest...

Här står min sådd av blåbär i växthuset, sommaren 2019 då fröerna börjat gro.

Dags för omplantering. Jag lirkade loss så många jag kunde av plantorna och lät resten av de halvförultnade bären ligga kvar på torvklumpen att gro vidare.

Sådden gav ett tjugotal nya små blåbärsplantor. Jag har inte lärt mig av misstaget att ge bort... Flertalet av de frösådda plantorna har jag gett bort.
4-5 år till skörd
Det är roligt att föröka bärbuskar med sticklingar och frön, no doubt. Som odlare är experimentlusten stor. Och visst blir man också extra peppad av att läsa om något som är lite krångligt och som andra går bet på? Men för den som suktar efter skörd är det bra att känna till att det tar lång tid för sticklingsförökade buskar att växa sig till produktiva buskar. Jag uppskattar att det tar ungefär fem år från det att en sådd eller en stickling rotat sig, till dess jag kan skörda en handfull bär från plantorna. I bästa fall. Under tiden måste plantorna vårdas och skötas, så de överlever och klarar en senare utplantering. Sticklingsförökad blåbär ger snabbare skörd än fröförökad, då det det kan ta två år för fröerna att ens gro.
TIPS FÖR STICKLINGAR
Blåbärssticklingar är super-kräsna! De behöver ett mycket jämnt klimat för att rota sig. Det ska vara varmt, fuktigt och ljust. Därtill ska detta klimat kunna hållas i flera månader, eftersom det tar långt tid för rötterna att utvecklas.

Frösådda blåbär har grott 2019 och 2020. Dessa har jag nu satt i egna krukor. De största plantorna är toppade och toppen förvandlad till några sticklingar som stuckits ner längs kanten i krukan.

Två år efter sådd gror det fortfarande i krukorna. Så här ser en av dem ut hösten 2020, då jag lirkar upp ännu några plantor och skolar om i torv.

Sju nya små plantor på rad, från frösådden. De syns dåligt mot höstlöven, men du skymtar några små gröna spröt.

Jag planterar alla mina blåbär i ogödslad torv. Jag lägger inte pengar på dyrare rhododendronjord. Här har jag gjort ett hål i lagret av flis som täcker marken och fyller hålet med torv. Där planterar jag min frösådda blåbär.

Så vacker! En ny liten planta att följa under åren. Hoppad den växer väl och utvecklas till en rikgivande vän i trädgården. Mest av allt hoppas jag dock på att bären blir goda!
Resultatet
När mitt första experiment gett drygt 30 plantor hade jag fullt upp med en glad ettåring hemma och ingen ork att ta hand om högst efterlängtade blåbär. Jag gav bort nästan alla, behöll bara sex. Gud så jag ångrar det nu! Plantorna användes till en häck vid min nya pallkrageodling. De är planterade rakt ner i en flishög, i en håla där jag fyllt upp med ogödslad torv. Sommaren 2020 smakade vi första bären. Ljuvliga! Plantorna växer fantastiskt fint, alla utom en. Bland mina stora blåbärsplantor har jag en sort som heter 'Pink Lemonade' och den lyckades jag föröka en stickling av 2017. Det är den plantan som dukat under i nya lilla häck-planteringen, vilket inte gör mig något alls. Jag har haft moderplantan i fyra år och den har aldrig varken blommat eller gett ett enda bär. Så frustrerande! Är det någon av er som fått bär på 'Pink Lemonade'?
Som ersättare till den döda plantan har jag nu satt två av de fröförökade blåbären. De planterades om förra sommaren och har stått i samma kruka sedan dess. Jag planterar alltid mina blåbär i vanlig ogödslad torv och det använder jag i krukorna med. Jag har bara föst undan flisen, lagt i torv i hålet och planterat min blåbär.

Så här fin är en liten blåbärsplanta från sticklingsförökning 2017. Det är ungefär samma storlek som plantorna vi köper i butik. En enda blåbärsplanta kan ge många liter bär, men sett till hur andra bärbuskar utvecklats tror jag den här har kanske tre år kvar innan den blivit så stor att skörden gör skillnad. Längtar!

Är jag peppad att så fler blåbär och ta fler sticklingar? Det vet man aldrig. Jag säger gärna att jag iiiiiiiiiiiinte ska göra det igen, men sen kommer jag på en bra idé och trillar dit med nya sticklingar och sådder. Ett annorlunda blåbärs-beroende kanske.
Tips
Det verkar som om många som ser inlägg och bilder på blåbärssticklingar genast vill kasta sig över ett eget projekt. Det är förstås lockande att göra en blåbärsplantering med gratis plantor. Men tänk då på några saker:
- Det är mycket svårt att föröka blåbärssticklingar på bra sätt om du inte är yrkesodlare med perfekt odlingsmiljö.
- Det kan ta många försök att få ens en handfull plantor.
- Du måste ha ordentliga buskar att ta sticklingar från, som tål att klippas.
- Det tar ytterligare några år, jämfört med en stor köpt planta, innan du får skörd som kan komma till nytta
Länkar:
Därför ska du odla blåbär i trädgården
Experiment med att så blåbär
Hela blåbärsexperimentet 2017
Blåbärsexperimentet - start 2017
Tips för att plantera blåbär
Med andra ord. Det är svårt att föröka blåbär med sticklingar! Jag gör det för att det är kul att försöka. För att jag inbillar mig att polletten en dag ska trilla ner och jag ska ha en magisk formel för att lyckas. Några fler blåbärsplantor har jag vid det här laget inte så stort behov av... Om jag idag vill plantera blåbär någonstans (som i min lilla köksträdgård där jag vill göra en liten sluttning full med bärbuskar), då köper jag robusta fina plantor som plantering i den typen av miljö. Och det är mitt tips till dig med. Vill du ha en fin och rikgivande blåbärsodling; köp rejäla plantor av sorter du tror har bra förutsättning, istället för att chansa på sticklingar från sorter som bara råkat bli.
Förutom att det är roligt att experimentera tycker jag inte själv att det varit mödan lön att ta alla dessa hundratals sticklingar. Men man är ju galen i vissa avseenden när det kommer till odling. Även om det inte är värt besväret är det ju så roligt med utmaningen. Blåbär är ett av trädgårdens mest uppskattade bär - av hela familjen. Goda, lätta att frysa, kan användas till mycket, lätta att plocka och mognar dessutom under lång tid. Så jag kommer nog att fortsätta prova ta sticklingar och att så. För vem vet när jag kommer att lyckas sådär sjukt bra som jag hoppas på? Till dess är det roligt för andra odlare att vara kompis med mig; jag bjussar ofta på blåbärsplantor...
Text & foto av Sara Bäckmo