Stäng menyn

Ärter under hela sommaren

"Förra året sådde jag nog sista vändan i början av augusti och vi skördade sista omgången i oktober. Lyxigt!"

"Hur många omgångar sår du och under hur långt tidsspann?" Ärter av olika slag går att äta färska under en stor del av sommarsäsongen, knepet är att så lite - ofta.

Jag vill gärna se vår köksträdgård som ett skafferi under säsongen. Här odlas och förvaras de grönsaker vi äter under en stor del av året. Skörden började redan i mars i år och med bra planering har vi ett mycket varierat utbud att knapra av under nästan hela året. Under juni-december är vi helt självförsörjande när det gäller just grönsaker.

Under hela säsongen vill jag att vi ska kunna skörda en stor mängd olika grönsaker. Då tröttnar vi inte, utan vill bara ha mer. Det ska växa överallt hela tiden - det är min idé om hur jag får den där varierade skörden, och dessutom mycket av den. För att nå dit har jag några knep. Ett av dem undrar Louise om:

"Vuxna och barn i vår familj älskar ärtor i alla former! Hittills har jag sått alla samtidigt, och naturligtvis fått för mycket moget på en gång. Hur många omgångar sår du och under hur långt tidsspann?"

Mitt svar till Louise löd:

"Sockerärter sår jag så här: Cirka 1 meter långa, dubbla rader sås tidigt. När fröna grott och kommit upp ca 2 cm sår jag en dubbelrad till, ungefär samma längd. Under sommaren sår jag ytterligare några gånger, med längder på raderna som passar de bäddar som råkar bli lediga. Förra året sådde jag nog sista vändan i början av augusti och vi skördade sista omgången i oktober. Lyxigt!

Märgärter sätter jag två dubbelrader med ungefär 2-4 veckors mellanrum. Vi fryser alla märgärtor till vintern men det blir så mycket att ta hand om på en gång att jag hellre delar upp det på två skördar med några veckors mellanrum.

Brytsockerärt sår jag också med några veckors mellanrum, dock några fler veckor än sockerärtorna. Det finns så mycket att äta under en period att det funkar med en liten paus.

Jag sår nästan alla bönor och ärtor i dubbelrader, det blir liksom mer på samma yta då. Har endast ett radavstånd av ca 10 cm mellan ärtorna."

Ärtor är roliga att så, skörda och äta. Jag föredrar de sorter som inte blir så vansinnigt höga eftersom de kräver mindre arbete med uppbindning. Istället sätter jag ris mellan mina dubbelrader. Riset är lätt att ta bort när jag klipper ner plantorna efter skörd och återanvända i en sådd som nyss tittat upp.

I väntan på att sockerärterna ska bli färdiga äter vi ärtskott. Läs i Stora tråg med ärtskott hur jag odlar dem.
/Sara Bäckmo

20. april 2014