Stäng menyn

Använder du hushållsavfall i täckodlingen?

Även om det inte är animaliska produkter i hushållskomposten så är den ett byte som är hett eftertraktat av en mängd olika djur. Hund till exempel.

Camilla skriver till mig och frågar om täckodling: "Undrar om du också lägger hushållsavfall i täckodlingen, eller drar det gnagare? Har funderat på om det kan fungera om man utesluter animalier."

Njae, är mitt svar. Som hushållsavfall ser jag alla restprodukter från köket, typ matrester, hushållspapper, växtdelar som inte används i matlagningen och så vidare. Just nu använder faktiskt ingenting av det i täckodlingen direkt, även om det rent teoretiskt är möjligt.

 

Jord på plats i landet
En sommar använde jag en del av kökskomposten, det som kom från köksträdgården ursprungligen, och återförde det i raderna mellan grönsakerna i landet. Det var praktiskt och det blev förstås jord av det också. Det var potatisskal, fruktrester och sånt där. Men även om det inte är animaliska produkter så är det ett byte som är hett eftertraktat av en mängd olika djur ändå. Hund till exempel. Det är rent praktiskt sett inte möjligt för mig att direktkompostera köksavfallet rakt i landen eftersom hunden nosar upp det, liksom fåglar och rävar. Däremot använder jag all blast och restprodukter från skördade grönsaker direkt i landet, men då oftast innan jag hunnit ta in och bereda grönsakerna i köket.

 

Potatislandet med sin täckodling av ensilage och växtdelar.

Blast och andra rester från skördade grönsaker används direkt i täckodlingen, utan att grävas ner under täckmaterialet. Dock använder jag inte ren hushållskompost på det sättet. Här är potatislandet i maj 2015.

 

Ytkompostering
Jag har läst om en del som tömmer köksavfallet under själva täckmaterialet. Då blir det komposterat på plats i odlingen och kommer jorden till gagn på en gång, vilket förstås är väldigt praktiskt ur arbetssynpunkt. Det finns olika ord som beskriver de här metoderna, som ytkompostering, kretsloppskomposter och liknande.

Jag tror att det är lättare att praktisera de metoderna i en köksträdgård som är uppbyggd genom odlingslådor som är lätta att skydda. I min frilandsodling blir det extremt mycket krafsande om jag lägger ut matavfall direkt i landet. Dessutom skulle det bli lite ohygieniskt eftersom barnen rör sig så mycket mellan grönsakerna och jag vill inte gärna att de ska klafsa omkring i hushållskomposten.

 

Direktkompostering med bokashi
Däremot åker hushållskomposten direkt ut i köksträdgården på annat sätt än att direkt bli en del av täckodlingen. Jag komposterar, det av vårt hushållsavfall som inte hönsen äter, med Bokashi. Genom den metoden har jag helt kunnat ta bort vår kombinerade hushålls- och trädgårdskompost. Nu lagras vårt matavfall i hinkar inomhus under en jäsprocess som tar två veckor, innan materialet bärs ut och grävs ner direkt på plats i landet. Väl i jorden blir komposten omsatt till jord på bara några veckor när jordtemperaturen är dräglig. Det resulterar i oerhört näringsrik jord och mycket mindre arbete eftersom jag aldrig behöver vända några komposter.

Bokashi går att lägga direkt på jorden också, där det bryts ner på kort tid. Men eftersom risken är stor att både husdjur och vilda djur, som rävar och fåglar, krafsar upp materialet är jag noga med att gräva ner det istället eller fylla täckta odlingslådor med materialet.

 

Hinkar med Bokashikompost står i köksträdgården en tidig vårdag.

Under vintern lagras Bokashi-kompost i hinkar till dess jag kan gräva ner eller mata odlingslådor med materialet. Med Bokashi har jag kunnat ta bort den kombinerade hushålls- och trädgårdskomposten och komposterar allt direkt i eller på jorden.

 

Apropå gnagare så är det en myt att det bara är animaliska produkter som lockar till sig gnagare. Möss bor gärna i odlingslådor fyllda av grönsaksrester. När en musfamilj väl bott in sig kan det ta ett tag att fånga hela ligan i fällor. Mössen minskar markant med några katter i familjen.
/Sara Bäckmo

19. november 2015