Stäng menyn

Användbara grönsaker först

Baljväxter tillsammans med gula och orangea sommarblommor i Skillnadens Trädgård.

Jag lägger ingen energi på att odla sånt vi inte äter. Det kommer jag med största sannolikhet att göra senare i livet. Men nu är tiden och energin dyrbar. Eftersom vi alla grönsaker vi äter under juni-januari kommer från egna trädgårdsskafferiet vill jag ha ut mesta möjliga av min ca 400 kvadratmeter stora odlingsyta.

Andra året i mitt stora köksträdgårdsprojekt, 2012, odlade jag allt jag kunde komma på. Provade. Åt. Hyllade. Ratade. Det var ett toppenår! Då lärde jag mig mycket om vilka grönsaker vi har användning av och vilka grönsaker som inte passar för vår familj.

Eftersom vår familj består av tre ganska små barn behöver allt som odlas vara kompatibelt med den mat vi vill laga. Det är våra önskemål om innehåll i skafferiet som bestämmer sådderna. På vårkanten får alla i familjen vara med och bestämma.

Totalt växer i år ca 150 olika sorter och varianter av grönsaker. Flera grönsaker har jag många olika sorter av, som gurka, potatis, kål. Jag väljer olika höjd på grönsakerna, olika färger och olika utvecklingstider för att få varierad skörd under lång tid. Det gör matlagningen och måltiderna mer spännande än om vi bara haft en sorts rödkål. Dessutom är det så mycket roligare för mig att odla då inte alla kålsorter beter sig på samma vis, till exempel.

Bilden visar kvarteret med baljväxter. En lättodlad grönsak som INTE finns där är skärbönor. Det skulle vara enkelt att fylla frysen med vackra bönskidor. Men de skulle aldrig bli uppätna.
/Sara Bäckmo

27. juli 2014