Gör god puré av nypon
Nypon från trädgården eller vilda buskage är tacksamma att plocka. Jag gör en enkel puré av skörden. Här delar jag mitt nypontips; en puré utan att behöva kärna ur nyponen vart och ett. Prova!
När nyponsäsongen börjar är det bara till att plocka. Och plocka. Och plocka. Bunkra nypon när det finns. Jag gör god puré, som kan användas till soppor, mos och nyponpulver. Tio poäng av tio tycker mina barn om soppan!
Det bästa med den här purén är att inga kärnor behöver rensas. Så enkelt och en gyllene skatt till frysen.
Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.
Nyponpuré
- Skär bort alla fnasiga blomdelar från nyponen, det går snabbt med en vass liten kniv.
- Skölj nyponen om det ser ut att behövas.
- Lägg nyponen i en stor kastrull och fyll upp vatten så det täcker.
- Koka tills nyponen är mjuka.
- Kör både nypon och vätska (häll ej av kokvattnet) genom hushållsassistentens passersats.
- Om det ser ut att finnas fruktkött kvar bland kärnorna som kommer ur passeringen kan dessa köras en gång till genom assistenten.
Ett tips är att blanda kärnorna med vatten och hälla ytterligare en gång genom kökssil, då blir det en soppa kvar. Snåla inte på vattnet när du kokar nyponpuré, det är lätt att den blir så fast i konsistensen att den blir svår att köra genom maskin eller passervagga.
Nyponpurén kan göras i mindre mängd genom att passera genom en finmaskig kökssil eller passervagga, men det är jobbigt att göra större mängder så. Förvara purén i frysen och ta fram till ett gott mellanmål när det passar.
Dessvärre ser det inte så piffigt ut på bild, direkt ur vardagen. I ärlighetens namn är det ganska kladdigt att göra men det är värt varenda sekund vid assistenten.
Vill du läsa mer om nypon?
Till dig som är medlem på sarabackmo.se har jag gjort en lång artikel om nypon, med många tips och idéer. Dessutom delar jag på förhand några recept, bland annat på min familjs goda nyponsherry och farmor Elises nyponsmör.
Läs mer: Nyponfrossa från vresrosor
/Sara Bäckmo
04. augusti 2018