Stäng menyn

Kryddig rabarbersås och havresmul till glass

De söta smakerna från försommarens första bär och frukter är enkla och fantastiskt goda i sig själva. Men ibland är det roligt att överraska med det där lilla extra och då är en god glass med mycket topping en smaskig lösning.

På ett bord står det uppdukat skålar med glass och rabarbersås, citronmeliss och syrenblommor.
Ingredienser
  • små stjälkar av rabarber
  • socker
  • mald nejlika och/eller kanel
  • eventuellt lite potatismjöl
  • 2 dl havregryn
  • 2-3 msk smör
  • 2 msk sirap

Den första skörden av rabarber är magisk. Jag skördar de små stjälkarna så tidigt jag kan och gör en läcker sås för att fira försommaren med glass på trappen. Toppat med knaprigt havresmul blir det extra lyxigt.

Gör så här:
Rabarbersås:
Skölj några små stjälkar rabarber och skär bort blad och den nedersta delen.
Skär stjälkarna i mycket tunna skivor (tunna skivor ger färre "trådar" i såsen).
Lägg rabarbern i en kastrull och häll på vatten så det knappt täcker bitarna. Lägg också i några matskedar socker och pyttelite mald nejlika. Du kan också använda lite mald kanel istället, eller ha både kanel och nejlika i.
Koka ihop till en sås.
Om du haft i för mycket vatten går det bra att tjocka till såsen med potatismjöl. Rör då ut lite potatismjöl i några matskedar vatten och häll med tunn stråle ner i den varma såsen under omrörning tills du fått bra konsistens. Låt koka upp och dra sedan bort från plattan.

Havresmul:
Smält samman smör och sirap i en kastrull.
Blanda ner havregrynen.
Rosta på ca 200 grader tills havreblandningen är gyllenbrun.

Servera såsen och havresmulet med glass fina muggar eller glas, det tycker ungarna ser läckert ut och jag med såklart. Toppa gärna med citronmeliss och ätliga blommor för en riktig braksuccé!

 

Recept: Sara Bäckmo/Maria Strömberg Bååth
Foto: Maria Strömberg Bååth