Kål från sådd till skörd - hela serien
'Early Jersey Wakefield' levererade perfekta kålhuvuden i år - tre månader från sådd till skörd i mitt tunnelväxthus. Se allt om kålen här och inspireras till en liknande sådd av spetskål i ditt växthus eller tunnelväxthus.
Tänka sig! Fastän vi precis bara är i början av juni så har vi redan hunnit äta åtta kålhuvuden som odlats från frö under året. Plus ett tiotal huvuden av salladskål. Min tidiga odling av kål är värdefull i köket. Kål ger mycket mat, både färsk och tillagad.
Kål är inte särskilt svår att odla egentligen. Det gäller bara att få kläm på hur plantorna vill ha det och hur de skyddas från ohyra. Dessvärre är det ju fler än människor som gillar kål.
Det viktigaste att komma ihåg med kål är:
- Små plantor tycker inte om att växa i blöt jord, då ruttnar de. Läs mer i inlägget: Så lyckas jag med kålsådden.
- De älskar näringsrik jord! Utan gödning protesterar de genom att sluta växa eller växa mycket dåligt.
- Kålmal, kålfjäril och kålfluga lägger larver på växten eller i jorden runt rötterna. Larverna äter upp kålen. Vill du vara någorlunda säker på att behålla plantorna själv - skydda kålen med nät.
Den allra första kålen som jag odlar i tunnelväxthus täcker jag inte med nät. Den skördas så snabbt att skadedjur, sniglar ej medräknat, inte hinner göra någon skada. På friland väljer jag ibland att odla utan nät också, men då är jag alltid beredd på riskerna.
På sommaren odlar jag inte kålhuvuden i tunnelväxthuset. Det är för varmt och plantorna går lätt i blom då de blir stressade av värmen. Däremot brukar jag odla några plantor broccoli för tidig skörd. I slutet av sommaren sätter jag ut mer kål för vinterodlingen och på senhösten går det fint att flytta in några plantor från frilandsodlingen.
Nedan kan du se hela min serie om att odla kål, från sådd till skörd. Där finns konkreta tips om sådd som är användbara på alla typer av kål. Jag berättar också hur jag gödslar, planterar om och sköter plantorna i största allmänhet. Serien består av fem delar.
Du som hänger med kanske saknar den lilla krukan med vintersådd kål, som gjordes i del ett och sedan fick stå i tunnelväxthuset. Vad hände med den? Ingenting, dessvärre. Den grodde inte. Bättre lycka nästa år.
Vill du läsa mer om kål tipsar jag om min guide Odla underbar kål. Artikeln är en de av mitt medlemsmaterial. Du som ännu inte är medlem kan köpa artikeln för 15 kronor. Vill du bli medlem på min sajt och läsa alla artiklar jag skriver på Nordens största trädgårdsblogg? Läs om medlemskapet här.
/Sara Bäckmo