Stäng menyn

Pesto på solrosfrö och basilika

Gör din egen pesto att njuta av året om. Om du lyckas odla tillräckligt med basilika det vill säga! Min variant är på klimatsmarta solrosfrön.

En härligt, grön pesto står i en glasburk på böckerna Skillnadens Trädgård och Skillnadens Skörd.
Ingredienser
  • ca 1 dl solrosfrön
  • olivolja (eller olivolja blandat med rapsolja)
  • 2 stora krukor basilika (4 stycken köpekrukor)
  • 2 dl riven smakrik ost
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • eventuellt lite färsk chili eller chilisås
  • örtsalt

Egen pesto på alldeles solvarm, färsk basilika direkt från trädgården. Den doften slår det mesta! Passa på att gör så mycket du kan när basilikan är som bäst. Sedan blir det här en vardagsrätt som är god oavsett årstid.

Receptet är från våra vänner Friederike och Svens kök. En slags "ensam-hemma-med-barnen-mat". Ja, enklare än att koka pasta och blanda med denna super-röra från frysen blir det inte!

Gör så här:
Rosta solrosfröna och låt svalna.
Fyll på olivolja så att det täcker solrosfröna.
Mixa med basilika, ost, vitlöksklyftor, eventuellt lite färsk chili eller chilisås.
Smaka av med örtsalt.
Späd med vatten till rätt konsistens.

Servera såklart till pasta, gärna med färska grönsaker och kanske bönor för extra protein.

Tips från Friederike: "Jag brukar frysa all pesto i en stor femliters fryspåse. Platta till påsen på en bricka efter att luften klämts ur. När du ska använda peston kan du bryta bitar av den och tina."

Testa också att minska basilikan och ersätt med soltorkade tomater. Om du har lite basilika kan du ersätta med spenat och/eller rucola.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth