Stäng menyn

Var ska man börja? - Där du får tidigast skörd

Det är myrsteg framåt som räknas, när dagen är kort och kall. En vinterdag som denna har jag en tydlig prioritering för att få något klokt gjort i min odling.

Vår trädgård kring lunch i slutet av december. Än så länge bara lite sol, då träden skymmer ljuset till stor del.

 

När jag började odla som ung vuxen var det med inspiration från min egen familj och det jag fick till mig genom tips i magasin och tv-program. Grönsaker började odlas från sådd på våren och skördades på sommaren och hösten. Med eget hus sedan och en begynnande stor köksträdgård blev en annan potential synlig och den väldigt tidiga skörden är nu min främsta motivation.

Det bär jag med mig särskilt nu på vintern. När det är fint väder vill jag gärna vara ute en stund varje dag och för att inte vimsa bort all tid totalt försöker jag hålla mig till en plan som ger bra utdelning sedan. Därutöver har jag "rolig-tid" när jag kan skrota omkring som jag vill och göra helt oviktiga grejer.

Det är inte alltid det funkar att göra något särskilt imponerande i trädgården i december och andra vintermånader. Men ganska ofta går det att göra något litet. När jag skriver det här är det slutet av december och vi har flera dagar med underbar sol mitt på dagen. Nätterna är kyliga och temperaturen ligger kring nollan dagtid.

För dagen när jag ska gå ut och odla blir min prio att jobba där jag ser att jag kan få tidigast skörd.

 

Läs mer: Vintersådd för rookies

 

Just nu är röda växthuset det som blir varmast på dagarna och är både mysigast och bäst att förbereda odling i.

 

En back med krukor är förberedd för vintersådd av kål.

 

Under växthusbänken har jag röjt en låg bänk till att ställa sådder på.

Prio på vintern

Min prioriteringslista för var jag lägger min tid ser just nu ut som nedan. Platserna är valda med omsorg utifrån hur jag vet att jag kommer att kunna skörda tidigt i vår. Vanligtvis ger mina första växtplatser skörd från mars. I mitt lilla tunnelväxthus skördar jag redan vitlökspurjo och jag räknar med tidig skörd av bladgrönsaker inom några veckor, eftersom jag i år experimenterar med en frostvakt för att hålla nollgradigt på växtplatsen.

 

- stora tunnelväxthuset - röja, rensa, gödsla, så i bäddar, vinterså och plantera

- röda växthuset (glas) - röja, vinterså, förbereda krukor till omplantering, driva plantor tidigt

- kvarteret vid stenmuren - rensa, gräva, gödsla, vinterså, sätta lökväxter

- lilla tunneln - allt här är redan klart för vårskörd. Jag experimenterar med en frostvakt som håller några enstaka plusgrader här dygnet runt. Sju pallkragar är fyllda med grönsaker och tio backar med vintersådda grönsaker gror nu i december.

 

Alla andra ytor får vara hur tråkiga som helst fram till dess det tinar och blir mer mysigt att vara ute. Men växthusen och det kvarter som värms upp först på året prioriteras. När det växer och grönskar där väldigt tidigt på året ger det mig pepp och energi att kavla upp ärmarna till det andra.

 

Tips: Bli medlem och följ min odling genom livesändningar och medlemspodd

 

Lite innan lunch har solen nått bara precis över trädtopparna en bit bort.

 

En solig dag när temperaturen är över nollan hinner översta jordlagret på friland tina på eftermiddagen. Jag har hunnit vinterså spenat redan.

 

Mörkt och kallt - ljust och varmt

En bra indikator på var jag bör lägga min energi i odlingen ges av ljuset en solig dag. På vintern står solen så väldigt lågt att ljuset nästan inte gör någon skillnad. I tunnelväxthusen är det väldigt mörkt - och kallt - i några veckor till. När solen sedan står bara lite högre blir det märkbart ljusare och med ljuset också varmare. En solig dag i januari-februari kan det vara 20 grader varmt i tunnelväxthuset. Om jag förberett med vintersådder då kommer det att växa fort och skörden blir tidig.

Som exempel nu i slutet av december har det varit precis runt noll grader ute hela dagen, med några fina soltimmar kring lunch. I stora växthuset har det varit någon enstaka plusgrad, i lilla tunnelväxthuset (med frostvakt) har det varit plus tre grader. I röda växthuset på framsidan har det varit härliga tio grader. Och massa ljus. Det vill jag såklart dra nytta av och förbereder därför lite extra till just det växthuset.

Idag har jag tagit in och tinat en säck jord och kommer att göra en rad vintersådder närmaste dagarna, av blandade grönsaker. Sådderna får stå på en bänk (under arbetsbänken) och klara sig själva tills de gror. Jag kommer att så både grönsaker att förodla och en hel del som kan skördas tidigt från mindre tråg. Ni ska få se exempel närmaste dagarna.

 

Läs mer: Mät temperaturer i jorden i mars

 

De frusna odlingsbäddarna på friland tar jag tag i till våren. Ingen brådska med dem nu.

 

I röda växthuset har en vintersådd med pak choi redan tittat upp och ger en föraning om vad mycket fint som väntar. Att vintern är mörk syns på plantorna, som blir rangliga när de sträcker sig efter ljus.

 

Vänta med vårbestyr

Medan jag donar med det som ska ge skörd tidigt har jag lärt mig att ha is i magen med resten. Flera områden i min odling är helt oprioriterade. De är fula. Ej iordning-fixade. Ser omöjligt tråkiga ut och verkar kräva en evighetslång arbetshelg för att ställas iordning. Det är så det känns just nu i alla fall. Men jag vet av erfarenhet att den känslan snabbt byts mot annat när det bara blir lite varmare och ljusare ute. Då tar det bara några timmar för mig att rensa upp och ställa iordning det som behövs.

Att ha den här prioriteringen tycker jag förenklar både arbetet och min inställning till köksträdgården. Jag behöver inte känna mig kass för att jag inte hunnit med att ställa iordning allt riktigt fint och lägger de mysiga minutrarna ute på att göra det som driver framåt och ger mat hyfsat snart.

Det här med att varje dag ha gjort något litet som jag sedan kan titta till, pyssla om och lägga min uppmärksamhet på, gör att det alltid är spännande att gå ut. Imorgon ser jag fram emot en ny trädgårdsrunda. Då väntar sådd och att skruva upp några brädor för att täta glipor i röda växthuset. Det ska komma en del snö i veckan och jag vill gärna undvika drivor av snö på arbetsbänken om det går.
/Sara Bäckmo

 

 

 

 

28. december 2025

Lämna ett svar