Stäng menyn

Odla inomhus - Snabba bladgrönsaker

Från sådd till skörd på 2-4 veckor - hurra! Men, vilka grönsaker ska man satsa på för att få den tidigaste skörden i en inomhusodling? Jag har listat både snabba och mindre snabba grönsaker här.

På exakt fyra veckor har hyfsat stora blad vuxit upp till att skörda i dessa två odlingsstationer. Odlingen görs på en bänk i köket i min frustuga/kontor.

 

Det är egentligen himla häftigt att det från sådd till rejäl skörd bara behöver passera några få veckor. Ofta tänker vi ju odling som något långsamt och tidskrävande - alltså raka motsatsen. Flera av våra allra mest vanliga blad går att driva mycket enkelt inomhus på vintern och kan ge fin skörd på 2-4 veckor. Titta i kalendern och se vad en sådd just idag skulle kunna innebära i tid - skörd på under en månad från nu!

 

Läs mer: Guide - Automatiska odlingsstationer till inomhusodling

 

Såklart är det olika för olika grönsaker, alltså hur snabbt det går att skörda från det att sådden görs. Därför vill jag ge förslag på snabba grönsaker att odla inne. Andra grönsaker än dessa har mycket längre utvecklingstid och kanske ger skörd först 6-8 veckor efter skörd. Är du helt såld på idén om att väldigt snart kunna skörda kan du göra bäst i att välja de snabba grönsakerna.

Sättet du odlar och i vilket stadie du skördar bladen avgör förstås hur tidigt du kan börja äta från växterna. När jag kategoriserar en växt som "snabb" tänker jag i första hand att bladen skördas som ganska små, till exempel då växten endast är cirka 10-15 cm hög.

 

Läs mer: Odla krasse på hushållspapper - skörd på 5 dagar

 

Den 6 november 2025 startade jag två odlingstationer på en bänk i köket. Det här är en variant som heter Auk.

 

Fyra veckor senare har de snabbaste bladen vuxit sig stora nog till skörd; pak choi, sallat och bladsyra.

 

De flesta blad kan skördas blad för blad, eller klippas precis ovanför tillväxtpunkten där nya blad växer ut.

 

Den här skålen åt jag med picklad fänkål och dressing till lunch. Superfräscht!

 

Vilka blad är snabbast?

Den här listan sätter jag ihop utifrån mina egna odlingar inomhus i rumstemperatur, där växterna odlats höst och vinter under växtbelysning. Växtbelysningen är på cirka 16 timmar per dygn. Växtarna odlas i jord eller annat odlingssubstrat i vanliga krukor/tråg eller i någon typ av hydroponisk odling (odling i vatten + näringslösning).

Exempel på bladgrönsaker (i viss mån örter, som kan användas lika) som utvecklas mycket snabbt och ger skörd 2-4 veckor efter sådd:

- rucola
- pak choi
- koriander
- sallat
- vattenkrasse/källfräne
- dill
- knölfänkål

 

Läs mer: Odla grönsaker inomhus - 6 viktiga tips

 

Exempel på bladgrönsaker som passar att odla inomhus, men som ger skörd 6-8 veckor är:

- stjälkselleri
- persilja
- malabarspenat
- portulak
- mangold/rödbetsblast
- basilika
- rosmarin
- kinesisk gräslök

 

Bladgrönsaker som inte blir färdiga rekordsnabbt är också värdefulla att odla. De kan skördas när de snabbaste är slut.

 

Den 5 november såddes 24 krukor med bladgrönsaker till en inomhusodling på en annan plats.

 

Exakt fem dagar efter sådd är rucolan så här stor.

 

14 dagar efter sådd är rucolan klar att skördas som milda småblad om man vill.

 

Fyra veckor efter sådd är bladen grövre och smaken pepprigare - dags att skörda.

 

Pak choi är en av bladgrönsakerna som utvecklas allra snabbast.

 

Sallat som odlas tätt i små krukor får tunna läckra blad. De blir kraftigare om de odlas mer glest och ges mer plats i krukan.

 

Vattenkrasse/källfräne är en väldigt snabb och rikgivande grönsak som passar fint i kruka. Bladen är lite peppriga, men inte alls så starka som rucola.

 

Grönsakerna på bild ovan är från ett projekt jag gör till Skillnadens medlemmar som julkalender 2025. Se i medlemsmaterial här på sidan för att läsa mer om du är medlem.

Alla växterna odlas i en odlingsvagn - kombinerad med brickor och växtbelysning - från Impecta. Se information om dessa i länken nedan.

 

Läs mer: Odlingsvagn Lysa från Impecta

 

Utöver bladgrönsaker/örter som nämns ovan ger också småskott, småblad och groddar snabb skörd inomhus. Men jag räknar inte in dem i listan ovan, eftersom jag där vill hålla mig till växter som kan ge ett rejält knippe med typiska blad/stjälkar.

I mina inomhusodlingar spelar de gröna bladen en stor roll under vintern. Det lilla tillskottet av egenodlade färska blad lyfter alla grönsaker vi äter från egen odling som varit frysta, torkade och inlagda. På vintern ger de inomhusodlade bladen både mat och grönt hopp och energi till en frivilligt eller ovfrivilligt vilande odlare. Det är fint!
/Sara Bäckmo

 

 

05. december 2025

Lämna ett svar