Stäng menyn

Tomat i saltlag med vitlök och rosmarin

Skillnadens insaltade tomater är gott på smörgås och som tillbehör till maten. Som färska - fast salta - fast med bättre hållbarhet.

  • INGREDIENSER
  • coctailtomater
  • vitlök, ca 2 klyftor per 2,5 dl-burk
  • en kvist rosmarin
  • Lag:
  • 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit 12%
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker

Om du är en person som gillar saltgurka, tror jag att det här receptet kommer att falla dig i smaken. När trädgården producerar ett överflöd av små coctailtomater gäller det att hitta fin variation i sätten att bevara skörden. Att lägga in tomaterna i en saltlag, precis som man gör med saltgurka, ger en tomat som är lätt att använda på smörgås och som tillbehör till en mängd maträtter.

GÖR SÅ HÄR

Koka en lag av vatten, salt, socker och ättiksprit. Låt svalna.
Picka hål på tomaterna och varva dem i en burk tillsammans med vitlök och en eller flera kvistar med rosmarin.
Häll på den svalnade lagen så att den täcker tomaterna.
Skruva på lock och låt stå svalt. Kan ätas direkt med godast om de får stå ett par dagar.

I en del recept med inlagda tomater (har dock inte sett saltade på just det här viset) anges att tomaterna ska skållas och skalas innan inläggning. Jag har gjort en latmansvariant och stuckit hål på tomaterna istället. Då tränger saltlagen in i tomaterna, även om skalet är kvar och tomaten konserveras på bättre sätt än om skalet är intakt. Skalet blir lite skrynkligt och kan skavas av i burken om de ligger länge, men jag tycker det är att föredra framför att skala tomaterna.

Tips: Rulla tomaterna över en liten blomsterfakir med vassa piggar, så trycks många hål i skalet samtidigt.

 

Recept & foto av Sara Bäckmo