Passerkvarn - köksredskap till mos, sås och kräm
Med en passerkvarn kan frukt, bär och grönsaker passeras till mos, sås och kräm. Det är väldigt praktiskt för oss som odlar och ofta har mycket skörd att ta hand om på en gång.

Passerkvarnen har en vev som enkelt pressar råvaran mot en skiva och separerar fruktkött från skal och kärnor.
Här kommer ett litet tips till köket. Som odlare med skörd att ta hand om är det smart att ha ett gäng redskap som underlättar när grönsaker, frukt och bär ska lagras på olika sätt. Jag har redan tipsat om körsbärsurkärnare och nu har turen kommit till ett annat av mina favoritredskap; passerkvarn.
Några av mina favoritredskap för köket kan du se i min webbutik genom länken nedan.
Tips: Favoritredskap för köket i Skillnadens webbutik

Tomater passeras lätt i kvarnen. Den passerade tomaten är jättegod som soppa eller grund i mycket av vår matlagning.

Resterna av skal och kärnor kan torkas till pulver och användas i salt eller kryddblandningar.
Vad är en passerkvarn?
En passerkvarn är ett redskap som passerar något mjukt och separerar fruktkött från skal, kärnor och/eller kvistar. Det hjälper till att finfördela något som är i grövre bitar. Liknande redskap kallas för passervagga, men dessa saknar en vev som förenklar arbetet.
Passerkvarnen funkar som en tratt, med en sil i botten. Råvaran läggs eller hälls i tratten och med hjälp av veven pressas innehållet mot en platta i botten. Genom plattans många hål pressas råvaran ut och samlas upp av en bytta under. En skiva med böjd kant skjutsar innehållet lagom pressat mot plattan. Genom att någon gång då och då veva bakåt med veven, föser plattan upp skal och annat hårt så att det inte fastnar eller skadar kvarnens delar.
Det finns många olika varianter av passerkvarnar, både större och mindre, kraftigare och enklare.
Köp passerkvarn från Skillnadens här

Så här ser passerkvarnen ut. Just den här är robust och ganska stor, den rymmer mycket och gör det lätt att jobba snabbt.
Vad kan passeras i en passerkvarn?
I mitt kök använder jag passerkvarnen ofta, både när jag tar hand om skörd och då jag lagar mat. I huvudsak används den till att göra olika mos och såser av bär och frukt.
Vi är en stor familj med fyra barn, och när barnen varit små har vissa varit kräsna och inte alls velat ha skal i mos, krämer, såser etc. Då har det varit väldigt enkelt att passera i kvarnen och helt enkelt få en helt slät produkt. Ibland kör jag saker med stavmixer också, men det blir ett mycket finare resultat med passerkvarnen. Två olika plattor/insatser i botten gör att jag kan välja hur fint jag vill passera min råvara.
Nedan är exempel på mat jag passerar i min kvarn.
Frukt: Äpple, päron, plommon, körsbär, kvitten
Bär: Vinbär, krusbär, blåbär, blåbärstry, jordgubbar, hallon
Grönsaker: Potatis, morot, tomat, squash, vitlök, kokbönor, kokärtor
Flera av råvarorna jag passerar i kvarnen ger en restprodukt som kan använda till annat. Tomatskalen som blev kvar efter att tomaterna passerats användes i en tomat-chiabatta. Skal från rensade bär kan torkas i en torkapparat och blir ett jättefint pulver då det mixats. Rester som innehåller kärnor och kvistar är dock inte så användbara.
Tips: Gör enkelt äppelmos med passerkvarn eller sil

Passerkvarnen passar att använda med både frukt, bär och grönsaker.
Köp passerkvarn från Skillnadens webbutik här
Passerkvarnen som jag säljer i webbutiken är perfekt för odlare, som ofta får mycket skörd när det väl är dags. Den här kvarnen är stor och robust, lätt att använda och rengöra. Det går betydligt fortare att passera än med mindre varianter, vilket är klart uppskattat.
För det mesta står min kvarn monterad och klar för jämnan, men om man inte använder den så ofta går det bra att plocka isär den och förvara i kartongen.
Om du inte provat passerkvarn än och har en del frukt och grönt att ta hand om under sommaren tycker jag verkligen att det här är ett fint redskap att utöka samlingen med hemma. Ett praktiskt redskap som används ofta och gör stor nytta.
/Sara Bäckmo
15. juli 2025