Stäng menyn

Hönsgödselvatten - Gödselvatten av hönsgödsel

Hur gör man gödselvatten av pelleterad hönsgödsel? Det här är ett snabbt och enkelt sätt att gödsla på sommaren när växterna behöver lite extra. Jag visar en omgång gödsel gjord på pelleterad hönsgödsel och ger tips.

På rad står ett gäng hinkar fulla med hönsgödselvatten redo att användas i trädgården.

 

I en grönsaksodling där växter frodas och utvecklas under sommaren förbrukas massor av näring i jorden. Det vi fyllt på i form av gödsel i början av sommaren försvinner bit för bit när växterna blir större och kräver mer näring. För att säsongen i grönsakslandet ska kunna pågå så länge temperatur och dagsljus gör det möjligt, måste vi gödsla också på sommaren. Extra viktigt är det för grönsaker som är mer näringskrävande än andra.

Ett snabbt gödsel att använda är gödselvatten gjort på pelleterad hönsgödsel.

 

Glöm inte att köpa sättvitlök från Skillnadens - leverans höst 2025!

 

Hönsgödsel som pellets

Pelleterad hönsgödsel kan köpas på större eller mindre säckar i trädgårds- och lantbruksbutiker. Det består av torkad hönsgödsel i pyttesmå bitar, som ett grövre korn ungefär. Det är ganska tungt och brukar vara packad i en säck av rejäl plast.

Hönsgödsel är ett starkt gödsel som inte ska överdoseras i för koncentrerad form, då kan växterna skadas. Det är mycket rikt på kväve - ett av de viktigaste näringsämnena för grönsaker i trädgården.

Pellets kan strös ut i grönsakslandet på jorden, där det lakas ur när vi vattnar och på så sätt gödslar växterna. Det kan också myllas ner i jorden (också i jord som ska förbättras till krukodling).

Oavsett om du odlar stort eller smått hemma, kan det vara bra att ha en säck hönsgödsel i reserv. Det är en bra quickfix om material eller tid saknas för att gödsla så som du brukar. Det är bättre att dundra i lite hönsgödsel i jorden och få bra resultat, än att snåla och inte gödsla alls.

 

Läs mer: Fyra snabba gödsel till köksträdgården

 

Den pelleterade gödseln luktar lite skunk, så det är bra att ha den ståendes där man inte störs.

 

Av tradition brukar det sägas att hönsgödsel ska användas i början av säsongen, men det gäller i första hand för prydnadsväxter. I grönsakslanden byter vi grödor under sommaren och måste dessutom stödgödsla för att de mest näringskrävande ska orka igenom en hel sommar med bra resultat. Då är hönsgödsel utmärkt. De här växterna ska ju inte övervintra på platsen, vilket annars är ett argument för att inte gödsla med starka kväverika gödsel på sommar och sensommar - de växer för mycket och hinner inte förbereda sig för vintervila. Men våra grönsaker ska ju bara växa maximalt och sedan skördas, de ska inte vila alls.

 

Steg ett i att göra hönsgödselvatten är att fylla upp hinkar eller vattenkannor. Om man är igång och gör gödselvatten kan man lika gärna göra rejält.

 

Gödselvatten av hönsgödsel

Snabbast resultat av gödsling med hönsgödsel fås om vi löser upp hönsgödsel i vatten - ett så kallat gödselvatten. Det kan göras med både färsk och pelleterad hönsgödsel.

Ofta rekommenderas att lösa upp gödsel i en vattenkanna, men det är både opraktiskt och blir lite futtigt i en stor trädgård. Därför tipsar jag om att göra gödselvatten i hinkar istället.

 

Gödselvatten till vattenkanna
Att göra gödselvatten till vattenkanna är praktiskt när man ska vattna försiktigt in emellan växter eller på platser som inte är så lätta att nå.

Fyll hinkar/tunnor med vanligt vatten.
Häll i några deciliter hönsgödsel i vattnet, cirka 5 dl till 10 liter vatten.
Rör om och låt stå en eller flera dagar.
Rör om och skopa upp vatten till en vattenkanna, cirka 1 liter gödselvatten till en kanna för 10 liter vatten.
I botten av hinken ligger gödsel kvar som ännu inte lösts upp. Fyll på med mer vatten och låt stå några dagar till.

 

Gödselvatten till hink
I min större odling bemödar jag mig inte med att dutta med vattenkanna utan späder gödselvattnet direkt i hinkar och häller ut i landet. Det går mycket snabbare. Jag försöker undvika att gödsla på växterna, men brukar för säkerhets skull göra detta när det regnar, eller spola av växterna efteråt om det skulle stänka på dem.

Fyll hinkar/tunnor med vanligt vatten.
Häll i några deciliter hönsgödsel i vattnet, cirka 5 dl till 10 liter vatten.
Rör om och låt stå en eller flera dagar.
Rör om och skopa upp vatten till en annan hink, cirka 1 liter gödselvatten för 10 liter vatten.
Häll ut i landen.

 

Vattna gärna med gödselvatten en regnig dag när jorden snabbt suger upp vattnet. Om växterna är trötta och har dålig färg på bladen, syns förändringen mycket snabbt efter att du gödslat med hönsgödselvatten.

 

Läs mer: Gödsla med smådjursgödsel

 

Jord till nyplanteringar av grönsaker under sommaren är perfekt att stärka med gödselvatten. Här är en plantering med koriander.

 

Efter att potatis skördats i en rad kan jag vattna med gödselvatten innan nya växter planteras.

 

Några saker att undvika

Såklart finns det några saker du kan tänka på när du gödslar med hönsgödselvatten. Läs gärna och kom ihåg detta.

Färsk hönsgödsel kan innehålla campylobacter, bakterier som finns i kycklingkött och i hönsgödsel. Det är viktigt att färskt hönsgödsel inte kommer i kontakt med grönsaker vi ska äta, det kan leda till svår magsjuka. Var noga med att enbart vattna på jorden - inte på grönsaker. Pelleterad hönsgödsel är torkad och ska inte innehålla campylobacter, men vad jag läst är det inte helt hundra säkert. Därför finns fog för att vara lite försiktig också med detta.

Pyttesmå plantor är klena och tål inte stark gödsel. Undvik att gödselvattna med starkt kväverikt gödselvatten på små plantor. Behöver jorden stärkas kan du späda en omgång vatten så att blandningen blir svagare.

En del växter utvecklar mycket bladmassa av kväverik gödsel, på bekostnad av den del av grönsaken vi vill äta. Om du redan grundgödslat kan du hålla igen lite med den starkaste gödseln till dessa växter och gödsla med svagare gödsel eller svagare blandning av gödselvattnet. Till exempel tomater, potatis och rödbetor.

 

 

Läs mer: Gödselvatten av nässlor 

 

Det färdiga gödselvattnet späds i hinkar eller kannor och vattnas ut på jorden.

 

Det här vattnet är för starkt för att vattnas utan att spädas. Tänk att en-två liter räcker till en tioliters vattenkanna.

 

De flesta växter i köksträdgården mår bra av gödselvatten. Men undvik gärna de som lätt bildar massor av blad på bekostnad av den ätliga delen av växten.

 

Det här är en typiskt bra syssla att göra en dag när det är trist väder. Jag ska snart åka bort en vecka med barnen och passar på att gödsla lite överallt innan jag sticker iväg. Nu har rotselleri, stjälkselleri, majs, purjolök, vitlök, sallat och kronärtskocka vattnats.

När jag kommer hem igen hoppas jag att växterna ska ha belönat mig och vara mycket pampiga och fina. Något att se fram emot!

Glöm inte att bli medlem på Skillnadens för att följa min trädgård i vardagen, genom livesändningar i medlemsgruppen. Där finns möjlighet att ställa frågor om odling och få mer tips för att lyckas med grönsaksodlingen. Läs mer på www.sarabackmo.se!
/Sara Bäckmo

 

 

12. juli 2025