Så kål i juni: Röd spetskål 'Kalibos'
Spetskål 'Kalibos' är en underbar spetskål - god och vacker. Den passar fint att så på sommaren och ger då skörd på hösten.

'Kalibos' är kanske den vackraste av alla sorters spetskål. Glad att kunna skörda mina första huvuden nu i slutet av juni.
Ett odlingstips så här i slutet av juni är alltid på sin plats. Många är så fokuserade på sådder på våren, och när växterna är utplanterade glömmer de bort att så nya. Så, här kommer en uppmaning om att just så nytt. Och en jättefin grönsak att så på sommaren - juni och början av juli - är röd spetskål 'Kalibos'.
Läs mer: Missa inte Skillnadens stora sommar-REA till och med 29 juni 2025
Jag har precis skördat tre fina små huvuden som jag odlat tidigt på året i mitt tunnelväxthus. Kolla så vackra de är! Detta är den sista huvudkålen jag skördar i växthuset. Och det passar fint att göra just idag, när jag också sår nya kålplantor av samma sort.

Årets första plantor har vuxit i mitt tunnelväxthus. De planterades i februari i kallt växthus. Plantan är över en meter i diameter. Maffigt!

Tänk så lite det är på en kålplanta som vi äter ändå. När foderbladen är borta är det bara huvudet kvar.
Spetskål 'Kalibos'
Spetskål är alltså en typ av kål som växer med ett mer toppigt växtsätt. Annan huvudkål är mer rund i formen, medan spetskål är mer eller mindre spetsig i toppen. Vissa sorter har ett mer bulligt och nästan droppformat kålhuvud, medan andra sorter är väldigt smala och upprättväxande. Det påverkas också av hur säsongen varit.
'Kalibos' är alltså en röd spetskål. Den är synnerligen vacker och väldigt god. Alla typer av rödbladiga växter är smarta att odla eftersom sniglarna inte är lika pepp på att äta just röda blad.
Dock är 'Kalibos' inte en av de absolut mest snabbväxande sorterna. Räkna med skörd minst tre månader efter sådd. Sådd i slutet av juni ger alltså skörd i oktober ungefär. All typ av kål är hyfsat tålig mot kyla och växer väldigt bra på hösten, så en sommarsådd brukar bli väldigt bra.

Tre fina små kålhuvuden blir god sallat. Vi äter den allra helst färsk strimlad med lite god olja på.
Tips för sådd av kål
På sommaren kan du så kål på flera olika sätt. Det är nästan lättare att säga vad du ska undvika. Undvik sådd i väldigt varmt växthus eller uterum, där är det risk att sådden bränns sönder. Undvik också att så inomhus, där det är för svagt ljus och växterna riskerar att bli rangliga och klena.
Tre bra alternativ är:
1. Fyll en liten kruka med jord och så till exempel fem kålfröer. Täck med bara lite jord. Ställ på en bricka utomhus i skuggan. Om du vill kan du täcka med en liten fiberduk som extra skydd.
2. Så i pluggbrätte, med vanlig planteringsjord. Så ett frö per plugg och låt sådden stå utomhus på samma sätt som ovan. Ställ gärna pluggbrättet på en bricka så att du kan vattna underifrån. Undvik att låta vatten stå kvar på brickan, häll bort överskottet när jorden sugit upp vatten.
3. Gör soil blocker med planteringsjord och så ett frö per block. Blocken trycks ut i en bricka med kanter så att du kan vattna försiktigt på brickan. Med soil blocker bör du skydda sådden så att inte regn förstör kuberna. Ställ sådden utomhus, till exempel under en bänk eller liknande.
Huvudkål passar inte bra att så direkt i landet dessvärre. Eftersom kålplantorna ska växa ganska glest sedan är det svårt att hålla koll på sådden och skydda plantorna när de är mycket små. Det är bättre att förodla utomhus och sedan plantera växterna.

Kål kan sås i små jordblock - soil blocker. Här är kålen sådd i den minsta storleken av soil blocker - Mini20.

Så här ser det ut när kål förodlas i pluggbrätte.

Olika sorters kål, sådda i 7,5 cm-krukor. Några fröer i varje kruka.
Plantera om och ut
När kålen grott och fått två par blad är det dags att plantera om kålen eller sätta ut den i landet. Vad som avgör är i första hand hur mycket plats du har ledig och hur hungriga dina sniglar är. Om du har mycket sniglar (det har jag) är det alltid bättre att förodla kål i krukor några veckor innan de sätts ut. Då blir plantorna större och är mer motståndskraftiga. De tål angrepp bättre när de väl planteras ut.
Bilden nedan är från februari 2025 när jag satte ut plantorna jag skördat idag (juni 2025). Om du blir nyfiken på hur jag odlat de här tidigaste kålplantorna kan du läsa mer i länken nedan.
Läs mer: Odla tidig kål som på Skillnadens

Så här stora gillar jag att ha mina kålplantor när de sätts ut i landet. Då har de fått ett fint försprång i krukan och klarar det mesta i landet.

Nyskördad i juni 2025.
Tips på kålsorter
Hoppas du blir sugen på att göra en sådd av kål nu på sommaren. Tänk på att varje dag räknas, så skjut inte upp sådden! Det går fint att så all typ av huvudkål, som har lagom kort utvecklingstid. Nedan finns några bra sorter från Impecta:
Spetskål 'Jersey Wakefield'
Mycket snabbväxande vit spetskål.
Savoykål 'Vertus 2'
Snabbväxande och vacker grön savoykål.
Spetskål 'Kalibos'
Urläcker purpurfärgad spetskål.
Vitkål 'Sunta'
Tidig vitkål med löst knutet huvud.
Spetskål 'Express'
En alldeles vanlig och pålitlig tidig spetskål.
Läs mer: Odla tidig savoykål

Om du sår spetskål i slutet av juni-början av juli kan du räkna med att skörda tidigast tre månader senare.
Morgonens skörd kommer vi att äta strimlad som sallad de kommande dagarna. Det finns så mycket fint att göra med rödkål, men ibland är det enklaste det bästa i en barnfamilj. Strimlad fint i mandolin och med en god olja och örtsalt på - jättegott!
Lycka till med din sådd av spetskål.
/Sara Bäckmo
27. juni 2025