Körsbärsurkärnare - Kärna ur körsbär
Har du provat att använda en körsbärsurkärnare någon gång? På nolltid blir en hel skål körsbär rensade från kärnor. Det är mycket lättare att ta hand om körsbärskörden än om kärnorna rensas bort för hand.

En stor skål med urkärnade körsbär - något att bli riktigt glad över! Det här är en skål körsbär från juli 2024.
En körsbärsurkärnare är precis så fiffig som det låter. Det är ett redskap som mekaniskt petar bort kärnan ur ett eller tusen körsbär. Istället för att sitta och peta ur varje kärna för hand så görs det med ett litet tryck på en "spak". På det viset kan en stor skål med körsbär kärnas ur väldigt snabbt och det blir lättare att ta vara på skörden.
Tips är att jag har tagit hem ett gäng urkärnare av den typ jag själv använder. Om du vill köpa en väldigt bra urkärnare kan du kika i länken nedan och klicka hem en låda lagom till att bären mognar och vill hoppa ner i din skördekorg.
Köp körsbärsurkärnare från Skillnadens här!
Jobbigt kärna ur körsbär för hand
Jag har många favorit-bär i trädgården och vilket bär som toppar listan varierar under säsongen. Men den favorit som jag alltid längtar efter, som jag skulle äta varje dag om jag kunde och som jag alltid önskar att jag hade mer av - är körsbär. Inget trumfar körsbär!
Just nu har jag ett bigarråträd på tomten och två körsbärsbuskar. Det har funnits fler träd, men de har av olika anledningar blivit färre. Jag hoppas kunna utöka antalet redan i år.
Körsbär är goda att äta som de är, men min dröm är alltid att kunna ha körsbär i frysen. Utan kärnor. Eftersom det är så obeskrivligt omständligt att för hand kärna ur körsbär har det dock varit ogörbart. Det är kladdigt, söligt och tar en evinnerlig tid att kärna ur körsbär.
För några år sedan blev dock min dröm sann - jag köpte en körsbärsurkärnare. Och nu har jag urkärnade körsbär i påsar i frysen. Styckfrysta. Bara att rulla ut det som behövs när jag önskar. Det är helt ofattbart gott!
Köp urkärnare till plommon här!

Dessvärre glömde jag att ta en tydlig bild på min urkärnare innan jag åkte på midsommar-resa (sorry) så du får se en bild från webbutiken tills vidare. Det här är precis den typ av urkärnare som jag har.
Mekanisk urkärnare
Urkärnaren jag valt är ett robust redskap som är enkelt att använda under en längre tid, utan att man får ont i handen eller behöver göra väldigt många olika moment. Det finns nämligen som en liten tång man kan använda för att kärna ur också, men den kräver mer jobb för varje enskilt bär.
I min körsbärsurkärnare läggs ett antal körsbär på en bricka upptill, där bären sedan rullar ner i ett hål. Med handen trycker jag ner en "spak" med en pigg nertill. Med ett enda tryck petas kärnan ur bäret, varpå bäret fångas upp av en pigg, lyfts ur hålet och rullar vidare ner i en behållare - utan kärna.
För att kärna ur en skål med plockade körsbär sätter man sig helt enkelt till rätta vid ett bord och trycker väldigt många gånger på en grej och ut rullar en mängd körsbär utan kärna.
På det här viset går det alltså att rensa flera kilo körsbär på nolltid och det är lätt att både frysa färska bär, att koka sylt och marmelad eller att torka bären.
Läs mer: Torka frukt och bär
Ett tips är att inte vara för snabb med "trycket". Om man inte ser upp kan bär passera utan att kärnan tryckts ur. Det är bättre att tuffa på i maklig takt så att man ser att det verkligen trillar ner en kärna för varje tryck. Ibland har jag slarvat och då hittar vi en kärna då och då när vi äter. Inget stort problem, men ändå.
Väldigt små bär kan vara svåra att kärna ur.

Urkärnaren är liten och behändig och står stadigt på ett bord.

Körsbären hälls ner i en behållare på ovansidan och rullar sedan ner i ett "hål" där kärnan trycks ur.

De urkärnade bären ser ut som de inlagda man kan köpa i sockerlag.
Tips till dig som är ny med att odla och precis börjar utforska trädgårdens avdelning för frukt och bär: skaffa smarta prylar som underlättar vid att ta hand om skörden! Till mitt kök har jag satt i system att varje år köpa en grej som förenklar och gör det roligt att jobba med frukt och bär. Det blir dyrt att handla allt på en gång, men genom att köpa någon mer påkostad sak varje år blir det med tiden mycket roligare att ta till vara på skörden.
En ny kökspryl per år
Till mitt kök har jag fyllt på med smarta grejer under några år. Några av mina favoritsaker är till exempel urkärnare till både körsbär och plommon, äppelsvarv, glassmaskin, torkapparat, järn för belgiska våfflor, saft-Maja, passerkvarn och utrustning för att göra egen must. Det har gjort odlingen roligare och tillvaratagandet enklare med en samling prylar som gör det lättare att hantera och äta grejerna på bra sätt.
Varför nämner jag ovan?
När jag var helt ny med odling var jag dumsnål. Jag tyckte jag klarade mig med det enklaste. Typ, ge mig en kniv och en kastrull så är det klart sen. Men det gjorde också att allt tog mycket längre tid och att jag blev sämre på att ta vara på det jag faktiskt kunde odla. Nu vill jag liksom kunna maxa mer. Det är ett väldigt stort värde att kunna ge min familj så bra råvaror, helt fria från tillsatser och utan långväga transporter, och att ha bra redskap som förenklar är då guld värt.

Helt naturliga körsbär, utan kärna, som kan läggas i frysen och sparas till vintern.
Hela det kapitlet, om man får göra en liten utläggning, är något jag sällan skriver så mycket om, men som jag är mer petig än de flesta med; Närproducerad mat - fri från tillsatser. Jag tänker att mitt innehåll skulle bli så himla spretigt om jag väver in för mycket om det, men privat så är det något jag är oerhört noga med. Det är också något som driver mig väldigt mycket i detta att odla hemma. Jag känner mig djupt orolig över all skräp som mat innehåller idag och ser ett mycket stort värde i att ha gett mina barn den bästa maten och den bästa synen på vad bra mat är, redan från när de varit små. Men mer om det kan vi ta en annan gång...
För nu, plantera körsbär eller se till att skörda på träd du eller någon annan har. Kärna ur och njut dem i massor!
/Sara Bäckmo
20. juni 2025