Flageoletböna - En kokböna med stil
Flageoletböna är en liten vitgrön delikatessböna med rötterna i Frankrike. Den är lätt att odla och ger stor skörd. Läs mina odlingstips och så den till din köksträdgård i år.

Titta vilka läckra bönor! Flageoletböna är vitgrön i färgen. Väldigt vackra.
Bland det roligaste jag vet i min grönsaksodling är när en säsong tar vid där en annan precis slutat. Ibland har jag sån tur att en grönsak från förra året precis tar slut när jag gör årets första sådd. Då tänker jag alltid på hur fantastisk odlingen är, där växter liksom håller varandra i handen och leder varandra från en årstid till en annan. Precis så har det varit idag. Jag har sått årets första kokbönor, samtidigt som jag hittat en sista kasse sparade kokbönor från ett annat år. Lycka!
Bli medlem på Skillnadens här och följ vardagen i min köksträdgård
Jag brukar odla rejält av en sorts kokbönor på somrarna. Skörden räcker ofta i flera år. På så sätt överlappar sorterna varandra och jag fyller på lagret lite pö om pö. Kokbönor är så fantastiska att de kan lagras i princip hur länge som helst, och fortsatt är kanonfin mat.
Tidigt på våren är kokbönorna från tidigare år världens läckraste mat tillsammans med de färska vårgrönsakerna jag kan skörda direkt i landet.
Dagens fynd av en hel kasse flageoletbönor var därför extra välkommet. Och jag passar på att visa dig de lagrade bönorna, och fånga upp några tips från dagens sådd av samma böna.
Blir du nyfiken på flageoletbönor hoppas jag du vill klicka hem några till årets odling. Det är en mycket odlingsvärd och enkel kokböna.
Tips: Köp flageoletböna 'Flajoly' till din köksträdgård

Flageoletbönor är mindre än våra vanligare vita bönor som köps i matbutiken. Och de är mycket godare!
Vad är flageoletböna?
Flageoletböna är en delikatessböna med ursprung i Frankrike. Till skillnad från många andra kokbönor (kallas också för spritbönor) är flageoletbönor ofta väldigt små. Hela baljan kan ätas som en brytböna, men jag odlar dem uteslutande för att torka och använda som kokbönor.
Smaken är synnerligen mild och beskrivs ofta som smörig. Det tycker jag stämmer bra. De kan användas i alla maträtter där vita bönor och liknande används. Vi använder dem gärna i sallader eller marinerade som tillbehör. De är också jättegoda att baka i tomatsås. Mums!
Plantorna är låga (cirka 40 cm) och kan odlas utan att bindas upp, vilket jag tycker är så enkelt och bekvämt. Odlingen är rasande enkel:
- förodla bönorna i maj
- sätt ut på växtplatsen
- låt växa och utveckla bönor
- bönorna ska sitta kvar på plantan hela sommaren och bli torra
- klipp av plantorna på sensommaren
- stoppa plantorna uppåner i stora pappkassar
- häng eller ställ på torr plats att torka
- tröska bönorna när du har tid
- njut av en god middag
Ovan är alltså mitt sätt att odla dem. Jag har aldrig tid att ta hand om en stor bönskörd i slutet av sommaren när det är så mycket annat att göra. Jag sparar det till vintern. Eller till ett år när jag överraskad hittat kassarna någonstans i gömmorna. Perfekt!
Andra odlingsvärda kokbönor
Brun böna 'Brown Dutch'
Kidneyböna 'Canadian Wonder'
Borlotto hög 'Borlotto Lingua di Fuoco 2'
Kokböna 'Yin Yang'

Till den här sådden har jag köpt nya fröer, men det går utmärkt att använda bönor från tidigare års skörd.

Jag sår årets bönor i ett pluggbrätte med 66 celler. Två bönor i varje cell.
Förodla och plantera ut
Fröerna till flageoletbönor är prisvärda och det är många fröer i påsarna. Men jag är ändå noga med att förodla dem. Bönor som sås direkt på friland hamnar lätt i blickfånget hos traktens fåglar, som snabbt kan decimera antalet.
Jag förodlar i soil blockers eller större celler i pluggbrätte. Jag odlar alla bönor med två fröer i samma jordblock/plugg. Bönorna blötläggs ej före sådd.
Läs mer: Odla bönor utan att blötlägga fröer
Jorden är vanlig planteringsjord och den ska vara fuktig vid sådd. När jag puttat jord över fröerna låter jag sådden stå i växthus. Jag har alltid en plast över sådden för att hålla kvar värme och fukt. Bönorna gror inom några dagar. Cirka 10-14 dagar efter sådd är det dags att sätta ut de små plantorna i köksträdgården.
I landet sätts plantorna med 10-15 cm avstånd. Lagom avstånd mellan raderna, om du behöver sätta fler, är minst 30 cm.
Läs mer: Odla bönor i soil blocker

En liten pappkasse med fem snustorra och ihopknölade plantor från ett gäng år sedan. Hittad undanskuffad bakom några lådor i mitt arbetsrum.
Tröska och rensa kokbönor
Så, vad har jag gjort med bönorna jag fann i kassen? Jag tröskar (rensar) bönor på enklaste och snabbaste vis. På ett hyfsat mjukt underlag lägger jag påsen med bönorna och kliver försiktigt på den. Då krasar baljorna sönder och bönorna inuti dråsar ur. Sedan är det lätt att hälla allt utom plant-delarna i en bär-såll och skaka bort alla skaldelar. Voilá - här är några prima deciliter med underbart vackra franska delikatessbönor - odlade i Småland. Gissningsvis blir de en god sallad till helgen med färsk sparris och örter från min köksträdgård.
Hur mycket bönor blev det? Den lilla papperspåsen blev till slut 3 dl torkade bönor, från 5 plantor. Torkade väger de tröskade bönorna cirka 250 gram. När de kokas blir det 6-7 dl bönor, som väger ungefär 500 gram. Dubbelt upp som kokta alltså, och en rejäl portion mat till familjen!

Bönor är mycket odlingsvärda. Maten är nyttig, den mättar och ger kroppen massor av protein, vilket gör att vi inte behöver äta lika mycket kött.
Hoppas du blir nyfiken på att prova. Tänk på att kokbönor gör sig bäst i lite större mängd i köksträdgården för att det ska bli något att skörda. Jag har sått två fröpåsar med bönor, alltså totalt 60 fröer till 30 plantor. Det är svårt att uppskatta hur mycket bönor det slutligen blir, men gissningsvis kanske 1,5 liter färdiga torkade bönor.
/Sara Bäckmo
30. april 2025