Vad är rätt sätt att så?
Nu på vintern blir det lätt lite rörigt. Många odlare delar sina favorittips om sådder. Den ena gör si, den andra gör så. Vad ska man tro? Läs ett långt blogginlägg om det härliga med att göra på olika sätt.
Den här tiden på året är verkligen krånglig som influencer i trädgårdsbranschen. Och vet du, det är lika krångligt för dig som står på andra sidan - som mottagare. Det är olika bud om sådder - av blommor och grönsaker - hela tiden. Hur ska man tro egentligen? Vad gäller?
Veckan som gick har jag tänk en hel del på det här, inte minst utifrån frågor som kommit kring mina egna inlägg. Jag har känt att jag kanske är otydlig. Varit rädd att det jag gör ska misstolkas. Funderat på hur det jag gör framstår när någon annan säger det är viktigt att göra tvärtom.
Så, nu blir det ett långt blogginlägg på det temat. Eftersom jag (för att slippa allt arbete med troll, spam och elaka kommentarer) inte längre har någon kommentarsfunktion här på bloggen får du istället gärna kommentera inlägget på Skillnadens Facebook eller Instagram. Tack!
Läs mer: Guide - Förodling inomhus
Från början till nu
Min resa som grönsaksodlare har varit spännande. När jag började jobba med mina kanaler kring Skillnadens Trädgård hade jag odlat grönsaker i mindre skala som ung vuxen. I mina trädgårdar har funnits krukor, balkonglådor och lite pallkragar, som odlats på olika sätt och väldigt begränsat. Som nybliven mamma blev jag sedan väldigt intresserad av att odla för självförsörjning och då ökade också min lust att experimentera och anpassa odlingen maximalt efter mina förutsättningar. Jag har sedan dess använt såanvisningar ganska lite och istället förlitat mig på min egen erfarenhet. Det är kul och går bra - för det mesta.
Eftersom jag själv fram till 2011 (då jag började odla för självförsörjning) odlade det mesta strikt efter anvisningar på fröpåsar, så jag kan verkligen känna igen mig i förvirringen som uppstår när någon ger tips om att göra helt på annat sätt. Vad fan..... liksom???!!!
Vad betyder såanvisningarna?
Bak på fröpåsar finns såanvisningar som våra fröföretag författat. De bygger på någons erfarenheter och syftar till att ge ett enkelt sätt för odlaren att lyckas. Det är jättebra! Jag sneglar själv på såanvisningarna när jag odlar helt nya grejer (i år till exempel endive/cikoria att driva på vintern). Men de flesta andra växter odlar jag utifrån min egen erfarenhet och kunskap.
Såanvisningar är ingen exakt sanning. De allra flesta fröer kan odlas på många sätt. Det är väldigt bra att det finns såanvisningar, eftersom alla någon gång är nybörjare, behöver fräscha upp kunskaperna, behöver starta om på nytt sätt eller kanske emellanåt glömmer bort hur man gör. Tack för alla såanvisningar! Jag har ju själv skrivit ett gäng till fröpåsar under åren och vet vilket jobb det är.
Var med på Skillnadens temakväll: Odla i soil blocker
Så-tips från "experter"
Förutom såanvisningar på fröpåsarna pågår det under odlingssäsongen nästan som ett regn av påståenden från glada odlare genom traditionella och sociala medier; "experterna". Jag är själv en av dessa.
- Gör så här!
- Jag gör alltid på det här viset!
- Prova mitt sätt - det är jättebra!
- Nej, gör så här istället!
Jag tycker själv det är skitkul att dela tips som funkar för mig. Det bästa jag vet är när folk hör av sig och bekräftar att det funkar. Det är väldigt roligt att något jag formulerat/tipsat om/delat kan komma till nytta för en annan odlare.
De senaste veckorna har jag fått massor av frågor från förvirrade odlare som undrar över mina sådder. De säger att det inte stämmer med det som står på fröpåsarna. Eller det som någon annan sagt på sin Facebook-sida. Eller - ännu värre - det jag själv sade förra veckan. Jösses. Vad gäller egentligen?
Det här är verkligen klurigt.
Det finns så många sätt att göra saker och ting på. Just nu odlar jag till exempel massor av kål. Den ska odlas vidare på fönsterbrädet, i varmbänk, i tunnelväxthus och på friland - fyra olika sätt. Och jag gör många olika sådder, behandlar sådderna på olika vis och resonerar olika om hur de gror, omplantering, allmän skötsel och lite sånt.
Läs mer: Odla tidig kål som Skillnadens
Allt och inget är generellt
Generellt - inom odling - är det oerhört svårt att säga någonting generellt, om du förstår hur jag menar. Det är som om varje litet enskilt frö har sin egen berättelse om fortsättningen. Och så är det antagligen för alla oss som vill inspirera till odling.
Jag tycker att vi alla ska försöka se det som delas och tipsas om i sociala medier som just inspiration - inga sanningar. När du läser eller ser om något som verkar intressant så kanske du vill testa. Men då ska du också veta att det finns många andra sätt att göra det på. Inget behöver vara rätt eller fel.
När jag började odla gjorde jag som sagt allt efter såanvisningarna bak på fröpåsarna. Ganska snart upptäckte jag att jag kunde göra på andra sätt, som bättre passade mitt liv och min odling. Jag kunde så fröerna tätare. Jag kunde så i annan jord. Fröer som skulle sås utomhus kunde sås i ett växthus. Fröer som skulle sås rakt ner i jorden kunde odlas i en stor kruka och ge skörd vid en helt annan tid på året än det stod på fröpåsen.
Jag tyckte det här var roligt! Genom att lära mig mycket om hur fröerna funkade här hos mig - i min odling - kunde jag bygga upp en "matfabrik" som är väldigt specifikt utformad för just mig, min familj och vår plats. Det var många hallelujah-moments där! Förvånande många saker jag testade att göra i början av min odlingskarriär har jag fortsatt med - för att det funkar så bra. Men jag lär mig också nytt hela tiden. Tre saker jag börjat göra efter att odlarvänner tipsat är till exempel: så krasse på fat bara med vatten, fånga sorgmyggor med rå potatis och lärt mig tycka om koriander. Vi får se vad årets nya lärdomar kan bli.
Läs mer: Så tomater till trädgård och växthus
På Saras vis
I mina kanaler försöker jag berätta så mycket som möjligt av det jag gör i och kring odlingen. Och jag kan verkligen förstå att det väcker frågor. Därför blir jag så glad när ni ber mig förtydliga, eller när ni undrar hur det egentligen funkar. Om det jag gör (till stor nytta och glädje för mig och min familj) kan spilla över på andra är det ju toppen - det är liksom själva kärnan i att vara en influencer.
Jag försöker alltid att berätta varför jag gör sådder, hur jag tänkt kring fortsättningen och vad syftet är. Jag försöker förtydliga om jag missat något. Min förhoppning är ju helt klart att alla som följer ska göra som jag - för det tycker ju jag är bäst, ha ha! Men vet du vad? Jag har odlat flera olika trädgårdar/odlingsplatser och vet att det är olika överallt. Därför är jag också väldigt ödmjuk och har stor respekt för att mina metoder faktiskt inte funkar för alla. Känn dig fri att forma och ompröva det jag säger. Och dissa. Men dissa inte minsta lilla grej innan du provat! Det tycker jag är ofint.
Om jag gör någonting för första gången försöker jag berätta det, så ni vet. Jag är själv väldigt känslig för att den som inte gjort något själv, framställer det som att hen gjort det hundra gånger och vet precis hur det är - när det uppenbart är tvärtom. Därför tycker jag generellt det är mycket bättre att vara helt ärlig med att jag inte gjort vissa grejer förut. Det skapar bättre förtroende.
Å andra sidan gör jag ofta sådder, planteringar och annat där jag beskriver det som något jag "brukar" göra. Då vet du som följer att det här är något som jag testat på längden och tvären många gånger förut. Det är ju bra. Sen kan saker och ting ändras, beroende på i princip vad som helst. Det försöker jag också vara ärlig med. Jag ser noll prestige i att hålla fast vid dåliga principer bara för att de är/varit mina egna.
Läs mer: Gödsla med kiss - så gör du guldvatten
Exempel på brukar och inte brukar
Jag har sått sockerärter och bondbönor redan i januari. Sådden står i badrummet för att gro. När fröerna grott planterar jag ut växterna i ouppvärmt tunnelväxthus. Detta brukar jag göra - jag vet att det funkar här - och säger det gärna.
Jag har i flera år provat att vinterså tomater utomhus, fast besluten om att det borde funka. Det är förfärligt dåligt - för mig. Sådden gror sent, många fröer gror inte alls, plantor fryser bort i sen vår-frost, jag måste skydda och bära omkring plantor för att hindra att de fryser, de utvecklas sämre än inomhussådder och ger alldeles för sen skörd. Därför säger jag att jag inte brukar vinterså tomater - det är för risky.
Jag har ett gäng gånger provat att samplantera bondbönor och potatis (som sägs vara en superkombo för att slippa sork) men tycker det är slöseri med utsäde - bondbönorna blir sällan bra. Därför vill jag inte rekommendera det.
Jag har en enda gång provat att så endive/cikoria att driva på vintern, men det misslyckades. Nu gör jag nytt försök, är glad nybörjare att dela med mig av det som experiment och ber gärna om tips.
Jag odlade absolut ingen koriander mina första tio år som odlare - jag avskydde det. Odlarvänner uppmuntrade mig att prova på nytt, jag gjorde det - och upptäckte att jag älskade det. Jag har ändrat mig! Det är fint att få berätta om det med.
Kom-i-håg kring mina sådder
- jag sår alla grönsaker vid flera tillfällen på året
- jag sår nästan alla grönsaker för odling på flera växtplatser
- jag räknar med att vissa sådder går åt pipan
- jag sår alltid ett överskott på grund av ovan
Nu på vintern gör jag många sådder inomhus och utomhus. Det är svårt att hålla reda på alla - till och med för mig. Det viktigaste om mina sådder är att de kommer att ge familjen många kilo mat tidigt på året. Och att jag har strategier för hur jag ska ta hand om plantorna framöver. Ibland har jag en idé om hur de ska odlas, men ändrar mig på vägen. Om det är tillfälle försöker jag berätta om det också. Men ibland hinns det inte med.
Bli medlem på Skillnadens!
Till dig som verkligen vill ta rygg på mig rekommenderar jag att gå med i Skillnadens medlemsgrupp! Här samlas ett rejält gäng odlare från hela Sverige och det är här jag är mest generös med det mesta kring mina odlingar. Jag gör ofta livesändningar och svarar på frågor och försöker ge tips utifrån både min egen och andras odlingar. Där finns också möjlighet att fördjupa och följa upp saker som kanske inte varit helt tydliga.
Om bara några dagar är redaktionens present klar till alla er som är (eller blir) medlemmar på Skillnadens. En alldeles ny nedladdningsbar tipslista: En kvart om dagen - 365 odlingstips från Sara. Som medlem får du en ny pdf varje månad med superkorta odlingstips som passar att göra lite pö om pö. Fint va!
Läs mer: Bli medlem på Skillnadens!
Tack och dela vidare!
I mitt jobb som influencer är ju trädgården på ett sätt en del av en business - jag lever på det här. Men jag gör allt jag kan för att min odling inte ska vara en business. Odlingen är min oas, mitt vattenhål, min livlina och mitt stora nöje. Jag leker här. Det är jätteviktigt för mig att odlingen inte görs enligt ett schema och alltid på samma sätt. Det får lov att spreta och bågna och vara lite uppåner ibland. Man lär sig också himla bra på det. Och ur den resan kommer också kunskap som är kul att dela med dig som följer.
Se gärna alla tips om odling som högst individuella - både från mig och andra. Det finns väldigt få exakta rätt eller fel. Om man vet lite om odling kan man dra slutsatser som är användbara, det är bra. Många av de bra sakerna i min odling kommer av att jag testat saker och försökt vidareutveckla så det passar både min trädgård och mig själv.
Jag hoppas att du uppskattar mina delningar från trädgården och inte blir allt för förvirrad av att de ibland inte stämmer med gängse. Det kan vara precis lika rätt som det någon annan delar - bara på annat sätt. Prova - finn din egen väg - och inspirera vidare i dina led. Tillsammans gör vi Sverige grönare!
Frågor och svar om min sådd till varmbänken (bilden överst) kommer i ett eget inlägg.
/Sara Bäckmo