Stäng menyn

Sorgmyggor - sterilisera jord eller inte

Måste man sterilisera jord innan man ska så? Nej. Jag steriliserar aldrig min jord och har extremt lite angrepp av sorgmyggor. Så här gör jag istället.

Jag använder köpt jord på påse till mina första sådder och planteringar inomhus.

 

På vintern och våren dyker det upp tips i medier om att på olika sätt sterilisera jord som används till sådd och plantering. Genom att hetta upp jorden görs den steril, när levande organismer i jorden dör av hög värme. På så sätt ska risken minska för att olika insekter gör skada på växterna vi odlar.

Jag vill med den här artikeln nyansera bilden av detta, eftersom det emellanåt ser ut som om alla hemodlare steriliserar jord. Det är helt fel. De flesta som odlar steriliserar inte jord - och har jättebra resultat i sina odlingar ändå.

 

Tips: Var med på min digitala temakväll om att odla i plugg

 

Att sterilisera jord kan innebära att du skjutsar in jord på en plåt i varm ugn, att du kör jord i en bytta i mikron eller att du häller kokhett vatten på jorden. I första hand vill odlare på det sättet ta död på ägg och larver till sorgmyggor.

Av mina odlare i min vänskapskrets är det ingen som steriliserar jord. I min roll som yrkesodlare har jag inte heller på sex år kommit i kontakt med någon yrkesodlare som steriliserar jord - trots att många använder samma typ av jord som hemmaodlare. Jag har själv odlat i femton år och drivit upp massor av plantor inomhus - utan att sterilisera jord.

Jag har länge velat skriva något om detta. Det känns märkligt att sterilisering av jord plötsligt ska ses som en normal förberedelse till odling. Om vi lär oss att odla på bra sätt kan vi enkelt minska risken och slippa ett knöligt arbetssätt. Jag hoppas att det här inlägget ger en nyanserad bild.

 

Läs mer: Använd din egen kompostjord

 

Vad är sorgmyggor?

Sorgmygg ser ut som en liten svart fluga. De förväxlas ofta med blomflugor, eller parasitsteklar som patrullerar odlingarna som nyttodjur. Sorgmyggor är en naturlig del i vårt ekosystem. En del av alla 300 arter som lever i Sverige finns utomhus - men några lever gärna inomhus. Myggorna dras till fuktiga platser för att lägga ägg, till exempel i jord. Sorgmyggornas larver är små, smala och nästan glasartade. De lever i jorden och äter gärna rötter till växter, vilket såklart kan försvåra vår odling de fåtal gånger vi drabbas.

Vi kan ha massor av sorgmygg inne hela året, utan att märka det. De gör inte så stor skada på större växter, till exempel krukväxter, men märks tydligt när de angriper rötter till mycket små växter.

Precis som med andra insekter är risken att drabbas av angrepp stor under tiden vi förodlar inomhus.

Sorgmyggor föredrar jord med mycket skogsråvara, till exempel bark, medan angrepp på växter som odlas i torvbaserad jord är mindre.

 

Läs mer: Förodling inomhus för nybörjare

 

Sterilisera inte alltid effektivt

För att minska förekomsten av sorgmyggelarver förespråkar vissa alltså sterilisering av jord till sådd. Men. Om du steriliserar din jord innan sådd, är det ändå precis lika stor risk att drabbas kort efter att du petat ner dina fröer. Det är ju endast när jorden nyligen steriliserats som den är fri från skadegörare. Så snart den svalnat kan nya insekter flytta in! Det kan vara sorgmyggor som lever på växter i hemmet, som kommer in utifrån (insekter är aktiva ute hela året, det ser du tydligt en mild dag ute på vintern) eller som finns i och kring alla odlingstråg.

Det är alltså bara precis just i ögonblickert du steriliserar jorden som den är steril. Sedan inte.

Det är sex år sedan jag började odla på byns handelsträdgård. Min mentor var helt oförstående när jag berättade om trenden att sterilisera jord. På handelsträdgården har jag under mina år sett ett enda angrepp av sorgmyggor, och det var i en back med tätt underlag i botten där krukor som var väl blöta stod. I övrig har jag odlat hundratusentals plantor - från sådd, med jord som förvaras utomhus på vintern - på handelsträdgården, helt utan angrepp av sorgmyggor.

Jag tycker det är anmärkningsvärt att sterilisering av jord förs fram som alternativ för bättre resultat - när det finns enklare sätt att minska riskerna.

 

Läs mer: Återanvänd gammal jord i krukor

 

Vattna rätt - minska sorgmyggorna

Det enskilt viktigaste för att minska angrepp av sorgmyggor är att vattna rätt. Sorgmyggor älskar blöt jord. Om vi håller igen på vattningen och lär oss att vattna i lagom mängd, har vi mycket att vinna.

Idag har vi metoder för att underlätta nästan allt inom hemodling. Många av metoderna kommer från yrkesodlingen, där förutsättningarna i övrigt skiljer sig markant vad gäller det mesta, jämfört med förodling hemma. Om vi rakt av försöker göra samma blir det ibland sämre för oss hemodlare när vi praktiserar yrkesodlingens metoder. Inom yrkesodling är det till exempel noga med koll på vattning, luftfuktighet, temperatur, dränering av jord etc. Det är noga att vädra och hålla bra rotation på luften, för att minska skadegörare. Förutsättningarna i ett växthus på flera hundra kvadratmeter är inte samma som i en instängd tvättstuga där förodlingar hemma startas.

Inte minst märks skillnaderna vad gäller vattning. För att förenkla använder många bevattningsbrickor eller -mattor hemma, där plantor blir ståendes i vatten och där jorden ständigt närmast blöt. Generellt är min uppfattning att hemodlare vattnar för mycket. Blöt jord och varm jord är fin grogrund för diverse obehagligheter.

Det viktigaste att börja med som strategi för att minska jordburna skadegörare inomhus, är att vattna mindre och på rätt sätt.

 

Tips för vattning

- vattna bara så mycket som växterna behöver - undvik överskott
- skippa stående vatten på brickor och fat
- häll bort överskottsvatten som växterna inte sugit upp
- lär dig känna hur en kruka/tråg som är lagom fuktig känns (vikten)
- vält ut jorden i en kruka då och då och titta hur växten utvecklas, då ser du också om du behöver vattna mer eller mindre (funkar också på plugg)
- låt jorden torka lite emellanåt

Utöver ovan är det en fördel om plantor inte står så förbaskat tätt. Vi vill ju gärna knö in så mycket som möjligt på liten yta under växtbelysning (undertecknad också), men det är fördelaktigt med mer luft mellan växterna. Det torkar upp på brickor och tråg och gör att ohyra inte sprids så lätt.

 

Läs mer: Vad är såjord och planteringsjord?

 

Fryst jord är inte dålig

Det sägs, helt felaktigt, att jord som legat ute på vintern är dålig och en bra grogrund till sorgmyggor. Många undviker att köpa jord på vintern för att den varit fryst. Det är synd. Bästa sättet att förvara jord under lång tid utomhus är där det är kallt och lagom fuktigt, om möjligt under tak eller inplastad på pall. Så förvaras jord på plantskolor och trädgårdsbutiker oftast. Fryst jord håller i princip hur länge som helst. Näringsinnehållet försämras över tid, men kall eller fryst jord är generellt inte en grogrund för skadedjur.

Sämsta tänkbara sätt att förvara jord är tvärtom i varm och fuktig miljö, till exempel i växthus eller full sol på sommaren. Då riskerar alger och sporer att frodas i jorden, därtill förbränns näring och jorden blir klen.

Det är med andra ord inte sant att det automatiskt finns en massa sorgmyggor i jord som du köper på vintern. Sorgmyggor kan finnas i den jorden, precis som i alla annan jord - inte minst kompostjord eller jordsäckar du själv förvarar ståendes i ett hörn.

 

Vad säger jordtillverkaren om sorgmyggor?

Jag slår en signal till Niklas Westin, som är marknadschef på jordföretaget Rölunda Gård. Han har bra tankar om jord, hållbar odling och massor av erfarenhet. Niklas berättar att det är omöjligt att säga hur mycket eller lite jord som är drabbad av sorgmyggor, men att reklamationer från kunder på grund av detta är mycket få, både vad gäller privat- och yrkesodlarkunder. Och reklamationerna har inte ökat med åren.

Att det ser ut som om problemen blivit fler kan bero på att vi odlar hemma på andra sätt än tidigare; startar tidigare på året, odlar andra växter inne, använder ny typ av utrustning och kanske inte har tillräcklig kunskap och erfarenhet kring sätten vi odlar på. Inte minst kommunicerar vi på andra sätt idag, vilket gör att problem (oavsett vilka) blir mer synliga och därmed lättare att kommentera och relatera till. (*Läs mer om detta längst ner i inlägget.)

Niklas berättar att sterilisering av jord inte är något som jordtillverkare rekommenderar, eftersom det försämrar jordens möjligheter att prestera bra - generellt sett. Jord som hettats upp kraftigt får sämre egenskaper, bland annat är kapaciteten att hålla fukt och näring sämre, vilket kan göra jorden mer svårodlad efter behandlingen. Det är inte farligt att sterlisera jord och i det korta loppet kanske inte odlaren hinner se någon skillnad. Korta kulturer (växter som utvecklas snabbt) skolas kanske om innan effekterna syns.

- Steriliserad jord blir närmast vattenavstötande, säger Niklas Westin. Du kan behöva jobba mer med jorden och växterna i den kan växa sämre. Jag tycker det är onödigt att sterilisera jord, det är bättre att se på andra åtgärder.

Ett större hot för små plantor som förodlas inomhus är, enligt Niklas Westin på Rölunda Gård, att vi odlare omedvetet skapar alldeles för syrefattig miljö i små krukor. Det händer när vi vattnar mer än vi behöver.

- Blöt och tung jord dödar många fler plantor än sorgmyggor! Som odlare måste man vara aktiv och läsa av sin odling hela tiden. Undvik för mycket vatten och lufta gärna jorden i ytskiktet med en liten gaffel så att inte jorden är för kompakt.

- På ett sätt är sorgmyggor ett sundhetstecken, de ingår i det vi ska ha i vår värld. Var inte så orolig, uppmanar Niklas. Att sterlisera jord tar tid som kan läggas på annan skötsel i odlingen.

 

Niklas Westin jobbar på jordtillverkaren Rölunda Gård.

 

Läs mer: Skillnadens jordanalys

 

Tips för att bekämpa sorgmyggor

Det finns inga garantier för att slippa vare sig sorgmyggor, bladlöss, tripsar och spinn - eller andra av våra vanliga skadedjur. Ett år drabbas vi hårt av en viss skadegörare, för att nästa år överraskas av något annat. Det hör till. Om jag drabbas av sorgmyggor försöker jag åtgärda det hela snabbt. Sorgmyggor lever bara i tre dagar, så det gäller att vara rask.

Här är mina åtgärder:

1. Om möjligt - släng plantor med larver i så att inte nya larver kläcks. Det är bättre att så nytt, om det finns tid till det. Stora plantor skadas sällan hårt, här är det bättre att bekämpa larverna.

2. Sätt upp gula klisterskivor. Sorgmyggor flyger och dras till den gula färgen som klisterskivorna har. Låt klisterskivorna hänga över förodlingen så snart du misstänker att du har angrepp. Sorgmyggor lever bara i tre dagar, om du är snabb med åtgärder utrotar du dem tidigt. Tänk på att klisterskivor också fångar nyttodjur, om du planterat in det i odlingen.

3. Lägg skivor eller bitar av rå potatis på jorden i angripna tråg. Sorgmyggelarver älskar rå potatis och söker sig dit. Lyft sedan på potatisen och skopa upp larverna med en liten sked.

4. Låt jorden torka upp mellan varven - då trivs inte sorgmyggelarverna.

5. Nematoder kan användas mot sorgmyggor, dessa vattnas ut på jorden. Tänk på att dessa endast bekämpar larvar i jorden, du måste också kombinera med klisterskivor så att inte sorgmyggor lägger nya ägg.

Vattning innan sådd och plantering

Att förebygga angrepp är minst lika viktigt som att bekämpa angrepp när de väl dyker upp. Tipsen nedan kan användas av alla hemmaodlare, oavsett om du odlar stort eller smått.

 

Vattna jorden innan sådd

Genom att se till att jorden är rejält fuktig redan innan du sår, ser du till att du inte behöver vattna mer än nödvändigt innan växternas rötter utvecklats och kräver mer fukt. Fyll jord i tråg, vattna igenom ordentligt, så och ställ sedan att gro. På det viset behöver du inte vattna extra då och då och riskera att jorden blir allt för blöt.

 

Läs mer: Vattna rätt - Tips för att plantera om

 

Vattna jorden innan omplantering

På samma sätt som ovan är det suveränt att vattna och "knåda" in fukt i jorden innan du skolar om. Den fukta jorden tar emot den nya växten på fint sätt och ser till att den etablerar sig bra. Den redan fuktiga jorden är fuktig rakt igenom - i hela krukan - och du behöver inte gissa dig till vad som är lagom första tiden.

 

Bild från min förodling, februari 2025. Frodig sallat väntar på att bli planterad i varmbänk och tunnelväxthus.

 

Avslutningsvis vill jag såklart också säga att var och en gör som hen vill när det gäller det här. Den som tycker odlingen blir bäst av att sterilisera jord gör såklart det, precis som andra låter bli. Dock, eftersom det emellanåt ser ut som om merparten av odlare som syns och hörs steriliserar jord, så vill jag göra klart att så inte är fallet. Vi är många som odlar med jorden rakt från påsen utan att behandla den det minsta. Själv är min familj nästintill självförsörjande på grönsaker från tusentals plantor varje år - utan att sterilisera en gnutta jord.

Lycka till med alla plantor, oavsett hur du väljer att göra!
/Sara Bäckmo

*Algoritmerna! En avstickare som i sammanhanget ändå är värd att notera. När du klickar på en artikel om sorgmyggor i sociala medier, kommer du inom kort att bli föreslagen fler artiklar på samma tema. Algoritmerna i sociala medier hjälper till att sortera fram det som du tros vara intresserad av att läsa om, varpå det plötsligt ser ut som om sorgmyggor är extremt vanligt förekommande. Innehållet i dina kanaler styrs på så vis, liksom politiska artiklar, riktad annonsering eller gulliga kattvideos. För några år sedan när det skrevs mycket i odlarvärlden om hästgödsel kontaminerad av pyralider hände samma sak, trots att det bara var en bråkdel av odlare som var drabbade. Algoritmerna jobbar ibland lite för bra...

10. februari 2025