Odla sallat hemma och spara pengar
Sallat är en vanlig grönsak på matbordet som många dessutom odlar själv hemma. Visste du att det går att spara en hel del pengar genom att odla sallat, istället för att köpa? Läs min uträkning - och så mer sallat!
Just nu skördar jag magiskt fin sallat i min trädgård. Stora matiga huvuden, där vart och ett väger cirka ett kilo, drygt 500 gram då foderbladen tagits bort. Sallat är en viktig gröda i min odling, eftersom den är så tacksam som tillbehör till måltiderna. Det går alltid att knapra i sig sallat. Snabb, grön mat.
Bli medlem och följ med i livesändningar från Skillnadens Trädgård!
Sallaten på bild i det här inlägget är av en typ som kallas för cossallat, bindsallat eller romansallat. Det finns både stora och små sorter av den här typen, jag gillar att odla dem alla. Just den här sorten heter 'Parris Island Cos'. Om den odlas under optimala förutsättningar kan ett enda huvud väga 3 kilo! De jag skördar på försommaren nu har vuxit tätt från sådd på vintern och inte kunnat breda ut sig så som de behöver göra, därför väger de mindre. Men, en sallat på cirka ett kilo (inklusive foderblad) är inte fy skam heller!
Så sallat på sommaren
Sallat är en växt som tycker allra bäst om att gro i svala temperaturer. Därför kan det vara knivigt att lyckas med sådden under stekheta försommar- och sommardagar. Om du hör till de som ofta misslyckas med sådder av sallat ska du prova att göra så här:
- förodla sallat i små krukor eller tråg
- använd planteringsjord och fyll ett grunt tråg med några centimeter jord
- vattna så att jorden blir fuktig
- strö ut 10-20 fröer över ytan
- täck med bara lite jord
- ställ tråget utomhus i skugga, på en skyddad plats
- täck med en liten plast så att inte sådden torkar ut
- när fröerna grott tas plasten av
- flytta tråget till en ljusare och varmare plats
Låt alltså sådden gro där det är svalt. Det kan till och med behöva vara inomhus på sommaren. En del startar sin sallat i kylskåpet, till och med.
Plantorna kan växa vidare i tråget där de såtts och sedan planteras ut direkt i landet, utomhus eller i växthus när det är svalare.
Läs mer: Tips för att odla sallat på sommaren
Undvik detta
Eftersom sallat ibland bråkar och låter bli att gro om det är mycket varmt i jorden, ska du helst undvika att så direkt på växtplatsen på sommaren. Det står såklart på fröpåsen att det går bra att så direkt i jorden, men resultatet blir oftast bättre om du förodlar sallat när det är så varmt ute. Driv upp plantorna i små krukor och sätt ut i landet när växterna blivit stora nog.
Det är generellt lättare att sköta om sådden när den gror i en liten bytta, än ute i landet. Här har småplantorna inte konkurrens av ogräs och kan växa utan att störas av ogräsrensning. Dessutom kommer inte sniglarna åt sådden lika lätt.
Tips på goda sorter
Ni frågar efter tips på olika sorters sallat. Det finns så oerhört många att välja mellan! Jag kan omöjligt tipsa om alla som jag tycker är värda att odla, men ger dig ändå några som är otroligt odlingsvärda.
- 'Little Gem' - småväxt bindsallat där varje planta blir till en portion, dessutom god att steka
- 'Murielle' - löst knuten sommarsallat med mycket fin smak
- 'Buttercrunch' - löst knuten sommarsallat som blir stor i varmt väder utan att gå i blom
- 'Cavendish' - röd plocksallat med mycket vackra blad och god smak, passar också att odlas inomhus
- 'Jericho' - storvuxen hög bindsallat med mycket krispiga blad
- 'Frillice' - isbergssallat med öppet växtsätt och flikiga blad, mycket god smak
Om du vill läsa mer om olika typer av sallat, till exempel för att hitta en typ som du gillar lite extra, kan du kika i länken här nedan.
Läs mer: Olika typer av sallat
Spara pengar - odla själv
Sallat är en av många grödor som det går att spara en del pengar på genom att odla själv. Ett räkne-exempel jag gjorde med familjen fångade mina läsares uppmärksamhet på Instagram och jag uppmanades att dela det här på bloggen också.
Sallatshuvudena vi skördar nu väger 500 gram och uppåt. Min son gissade att ett sådant huvud skulle kosta 50-60 kronor i matbutiken. Själv gissade jag på 25 kronor. När vi tittade i nätbutiken efter pris på svenskodlad romansallat låg priset på 120 kronor kilot, vilket gav pris 60 kronor för mitt nyskördade sallatshuvud.
Sallat hör till några av de absolut billigaste grönsaksfröerna att köpa. Priset är ofta lågt och fröpåsen innehåller många fröer. En likvärdig sort säljs just nu på rea hos en stor fröfirma, fröpåsen innehåller 1000 fröer och kostar 11 kronor.
Läs mer: Lokalt producerad mat - och pengar
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi äta totalt 500 gram frukt och grönt per person och dag, ungefär hälften grönsaker och hälften frukt. Om vi utgår från ett kilopris på 60 kronor (en mix av billiga och dyra produkter) i butik för svenskodlade grönsaker blir den totala kostnaden för frukt och grönt för vår familj på sex personer, 180 kronor. Totalt 5 580 kronor per månad.
Vår familj har genom åren då jag odlat vant sig vid att äta mycket grönsaker, både barn och vuxna. Vi äter långt över genomsnittet i mängd grönsaker per dag - när vi kan skörda och äta direkt från trädgården. Klart är att vi aldrig aldrig aldrig hade haft råd att äta så bra, giftfri, hälsosam, billig och god mat, om vi skulle köpa samma mängd i butik. Då hade vi sannolikt behövt dra ner på mängden grönsaker.
Ovan ska inte ses som en diss av matpriser, en del tolkar det så. Jag är den förste att applådera att bra mat kostar, så att lantbrukare i Sverige har råd att driva sina verksamheter på bra vis och följer vår svenska lagstiftning som värnar miljö och följer arbetsmässiga regler för anställda. Vi ska vara stolta över att ha en fin matproduktion i Sverige - och vi ska betala för den!
Läs mer: Odla och spara pengar
Recept: Stekt färsk sallat
För att bli en bra sallatsodlare krävs inte mycket, men du måste såklart öva dig. Sommaren är en bra tid att börja, nu växer sallat bra. Så dina plantor i omgångar, några frön då och då, för att ha tillgång till färsk sallat hela sommaren.
Lycka till!
/Sara Bäckmo