Äppelpaj på barndomsäpplen
Årets första äppelpaj görs på Transparente Blanche från min barndoms trädgård på Styrsö. Gärna med en klick hemgjord vaniljsås till!
Ingredienser
- 175 gram smör
- 3,5 dl vetemjöl eller mandelmjöl
- 1 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 krm salt
Fyllning
- 4-5 äpplen
- 2 msk strösocker
- 2 krm mald kanel
- flagad mandel
När livet ger dig ' Transparente Blanche', baka äppelpaj! På min barndoms-ö Styrsö planterade mina föräldrar ett av dessa fantastiska äppelträd när jag var liten. 'Transparente Blanche' är en tidig sort som ofta går att skörda redan i juli i milda zoner, och när jag åker hem på sommaren brukar jag kånka med mig ett gäng hem till Småland. Några av äpplena hamnar i årets första äppelpaj.
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Smält smöret i en kastrull tills det bubblar lätt och har en nötig doft.
Rör ner resten av ingredienserna i smöret.
Lägg ett bakplåtspapper i en form eller använd en med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
Tryck ut degen i formen.
Skiva äpplena tunt - de behöver inte skalas - och lägg ut på degtäcket.
Strössla över socker och kanel och till sist flagad mandel.
Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 20-25 minuter.
Servera ljummen med en klick vaniljsås eller vaniljglass - gärna hemmagjord.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg