Hemgjord müsli med spröda hallonflingor
Att göra müsli själv är en riktig lyckoträff. Variera utifrån vad som finns i skafferiet och lägg till de lyxiga hallonflingorna så blir frukosten en fest.
Ingredienser
- 5 dl blandade gryn (t.ex. havre, dinkel, råg)
- 1 dl vetekli
- 1-2 dl pumpakärnor
- 1 dl hela linfrön
- 1 dl rapsolja
- 1 dl vatten
- 1 msk honung
- 1 dl torkad frukt eller bär
- hallon (färska eller frysta)
Müsli är lätt att göra. Med bra råvaror smakar det alltid gott och den lilla tid det tar är en fin investering för smaklökarnas väl och ve. Också ögat får sitt - jag älskar att se de färggranna hallonflingorna på toppen.
Gör hallonflingorna så här:
Mixa några deciliter hallon, färska eller frysta, till en smet. Passera gärna smeten genom en finmaskig kökssil för att separera kärnorna från köttet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper och torka i ugn på max 50 grader, gärna med ugnsluckan lite på glänt. Det tar några timmar.
När smeten torkat till en hård platta bryts eller mortlas hallonen till mindre flingor.
Gör müslin så här:
Värm ugnen till 150 grader.
Blanda alla de torra ingredienserna, utom frukt och hallonflingor, i en skål.
Rör ihop olja, vattnen och honung. Häll över vätskan över torrvarorna och knåda müslin med händerna till en smulig smet.
Bred ut müslin på en plåt med höga kanter. Torka i ugn tills müslin är torr och har fått lite färg. Rör om under tiden.
Låt svalna och blanda sedan i torkad frukt och hallonflingor.
Hemgjord müsli är gott till fil, mjölk, kräm, bärsoppor och färska bär med mjölk.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth