Stäng menyn

Odla smörgåskrasse inomhus

Så ett rejält tråg med smörgåskrasse till frukostbordet! Den enklaste grönsaken att odla funkar fint inomhus. Här får du tips om hur du odlar fin smörgåskrasse.

Odla krasse

Dags att så ny krasse när det första tråget börjar skördas. Det tar bara några dagar för krasse att bli färdig. Foto: Ida Sjöö.

 

Idag är det dags att tipsa om den kanske enklaste av alla grönsaker att odla - smörgåskrasse. Du har säkert odlat krasse som barn, i förskolan eller hemma med föräldrarna när du var liten. Jag tycker det verkar som om vi glömmer bort den är superväxten som ett alternativ till annat, kanske just för att den är så enkel. Smörgåskrasse är en väldigt vacker, lättodlad och god växt att odla för små skott, också av stora människor. Här får du en påminnelse om att det är dags att sätta igång!

 

Se mer: Odla ärtskott inomhus

 

Krasse redo att skördas

Detta tråg såddes en vecka innan fototillfället och hade kunnat börja skördas redan en dag eller två tidigare. Foto: Ida Sjöö.

 

Krasse redo att ätas

Fröerna är sådda på tovat lin, men rötterna har packat in hela matan i en slingrig våt matta. Foto: Ida Sjöö.

 

Rotsystem på krasse

De späda stjälkarna och de första bladen bildar skott som passar utmärkt att ha till exempel på smörgås. Foto: Ida Sjöö.

 

Vad används krasse till?

Jag tycker bäst om krasse när den är alldeles precis färsk, med långa vita stjälkar och bara ett litet bladpar i toppen. Då är skotten krispiga, fräscha och precis så peppriga som krasse är känd för att vara. Hela växten kan ätas också då den är större, men den får en annan smak och jag tycker inte själv att den är lika angenäm.

Jag brukar skära eller klippa av krassen från den täta mattan den bildar i tråget. Snittet görs nära ytan som fröerna såtts på, så att jag får så mycket som möjligt av den långa stjälken med mig.

Krasse-skotten använder jag gärna på smörgås eller som ett smakrikt tillbehör till maten. Det är väldigt gott att strö lite krasse över en soppa, rivna grönsaker, potatismos och annat. Testa dig fram!

 

Följ min trädgård i livesändningar varje dag - bli medlem!

 

Sara skördar krasse med kniv

Krassen skärs eller klipps av en bit ner mot stället där fröerna såtts, allt för att få med så lång stjälk som möjligt. Foto: Ida Sjöö.

 

Krasse att ha på smörgås

Liten men naggande god skörd. Krasse är inget man glufsar i sig flera nävar av. Foto: Ida Sjöö.

 

Så krasse

Krasse är världens enklaste att så! Du behöver inte använda jord, även om det går bra det med. Det är dock lättare att odla skotten utan jord.

Till den här sådden använder jag en så kallad linmatta. Det är en tovad bit lin, helt organisk och komposterbar. Jag blötlägger linmattan och kramar ur lite vatten. Därefter drar jag i den så att den passar mitt tråg - ett gammalt groddtråg i keramik. Krassefröerna strösslas sedan ut i en tät matta över den fuktiga linmattan.

 

Läs mer: Tio grönsaker att odla inomhus

 

Sådden ska hållas fuktig hela tiden tills det gror. Om du har varmt inomhus kan du täcka tråget med en liten genomskinlig plast. Krassen kan stå på matbordet eller diskbänken under tiden den växer. Om du odlar på linmatta behöver du troligen vattna en-två gånger innan skörd. Tråget med krasse på bilderna här är exakt en vecka gammal.

Ett alternativ till sådd på linmatta är att odla på vanligt hushållspapper:

  • vik några omgångar med hushållspapper/toapapper och lägg på ett fat
  • blöt pappret ordentligt
  • strö ut fröerna över pappret

Papper torkar ut på ett helt annat sätt än linmattan och behöver vattnas oftare. Ha lite koll.

 

Läs mer: Såskola - förodling för nybörjare

 

Odla ny krasse

Så här ser linmattorna jag använder ut. Det funkar lika bra att så på hushållspapper. Linmattor köps på nätet. Foto: Ida Sjöö.

 

Strö över fröer

Krassefröerna strösslas ut tätt på den fuktiga ytan och gror sedan till en tät matta av skott. Foto: Ida Sjöö.

 

Fröer till smörgåskrasse

Smörgåskrasse finns att köpa överallt där du vanligtvis köper frö, ibland också i matbutikerna. Det finns olika slags krasse (slingerkrasse, buskkrasse och grekisk krasse till exempel) och till en sådd av skott likt min ska du använda smårgåskrasse. Vanlig krasse som odlas ute i trädgården för blommornas skull går också att äta, liksom grekisk krasse.

Fröer finns också i nätbutikernas utbud av fröer och hos företag som säljer artiklar för att grodda.

Grobarheten på krassefröer verkar vara toppen, också då fröerna legat i flera år. Jag har ibland hittat bortglömda påsar som är riktigt gamla och fått superfin tillväxt.

 

Läs mer: Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker

 

Sara i köket på Berghem

En liten plastfilm på sådden är bra om du inte kan se till den varenda dag. Om det är varmt inne torkar fröerna lätt och då förstörs sådden. Foto: Ida Sjöö.

 

Då så! Då är det bara att sätta igång nu då. I väntan på vår och annan grönska kan du producera massor av smaskiga skott som blir klara på skörd på bara några dagar. Välj ut ett fint fat, en vacker skål eller ett lerkärl av lämplig storlek och så en omgång. Förutom att det är gott med krasse på frukostmackan är det också så fint att ha ett fräscht tråg med grönt på bordet, eller hur!

 

Läs mer: Vem är Sara Bäckmo?

 

Varmt välkommen att läsa mer om grönsaksodling här på min blogg. Om du inte varit här förut så hittar du det mesta om att odla grönsaker hemma, med tips om odling, förslag på växter, fakta om olika sätt att gödsla och bygga odlingsplatser. Använd sökfunktionen i övre vänstra hörnet om du läser från dator, eller genom menyn om du läser från telefonen.

Jag som skriver bloggen om Skillnadens Trädgård heter Sara Bäckmo. Jag är författare/influencer och bor med min familj i ett rött hus på landet utanför Växjö, odlingszon 3. Vår köksträdgård skapades 2011 och har inspirerat odlare genom sociala medier sedan 2012. Jag har också skrivit sju böcker om min grönsaksodling, dessa kan du se i min webbutik eller i de flesta bokaffärer.

Hoppas du hittar mycket inspirerande att läsa här på bloggen! Glöm inte heller att kika på min Instagram för Skillnadens, samt för Skillnadens blommor, och YouTube-kanalen Sara Bäckmo där jag delar videos varje vecka från mitt odlarliv.
/Sara Bäckmo

11. december 2021