Odla smörgåskrasse inomhus
Så ett rejält tråg med smörgåskrasse till frukostbordet! Den enklaste grönsaken att odla funkar fint inomhus. Här får du tips om hur du odlar fin smörgåskrasse.
Idag är det dags att tipsa om den kanske enklaste av alla grönsaker att odla - smörgåskrasse. Du har säkert odlat krasse som barn, i förskolan eller hemma med föräldrarna när du var liten. Jag tycker det verkar som om vi glömmer bort den är superväxten som ett alternativ till annat, kanske just för att den är så enkel. Smörgåskrasse är en väldigt vacker, lättodlad och god växt att odla för små skott, också av stora människor. Här får du en påminnelse om att det är dags att sätta igång!
Se mer: Odla ärtskott inomhus
Vad används krasse till?
Jag tycker bäst om krasse när den är alldeles precis färsk, med långa vita stjälkar och bara ett litet bladpar i toppen. Då är skotten krispiga, fräscha och precis så peppriga som krasse är känd för att vara. Hela växten kan ätas också då den är större, men den får en annan smak och jag tycker inte själv att den är lika angenäm.
Jag brukar skära eller klippa av krassen från den täta mattan den bildar i tråget. Snittet görs nära ytan som fröerna såtts på, så att jag får så mycket som möjligt av den långa stjälken med mig.
Krasse-skotten använder jag gärna på smörgås eller som ett smakrikt tillbehör till maten. Det är väldigt gott att strö lite krasse över en soppa, rivna grönsaker, potatismos och annat. Testa dig fram!
Följ min trädgård i livesändningar varje dag - bli medlem!
Så krasse
Krasse är världens enklaste att så! Du behöver inte använda jord, även om det går bra det med. Det är dock lättare att odla skotten utan jord.
Till den här sådden använder jag en så kallad linmatta. Det är en tovad bit lin, helt organisk och komposterbar. Jag blötlägger linmattan och kramar ur lite vatten. Därefter drar jag i den så att den passar mitt tråg - ett gammalt groddtråg i keramik. Krassefröerna strösslas sedan ut i en tät matta över den fuktiga linmattan.
Läs mer: Tio grönsaker att odla inomhus
Sådden ska hållas fuktig hela tiden tills det gror. Om du har varmt inomhus kan du täcka tråget med en liten genomskinlig plast. Krassen kan stå på matbordet eller diskbänken under tiden den växer. Om du odlar på linmatta behöver du troligen vattna en-två gånger innan skörd. Tråget med krasse på bilderna här är exakt en vecka gammal.
Ett alternativ till sådd på linmatta är att odla på vanligt hushållspapper:
- vik några omgångar med hushållspapper/toapapper och lägg på ett fat
- blöt pappret ordentligt
- strö ut fröerna över pappret
Papper torkar ut på ett helt annat sätt än linmattan och behöver vattnas oftare. Ha lite koll.
Läs mer: Såskola - förodling för nybörjare
Fröer till smörgåskrasse
Smörgåskrasse finns att köpa överallt där du vanligtvis köper frö, ibland också i matbutikerna. Det finns olika slags krasse (slingerkrasse, buskkrasse och grekisk krasse till exempel) och till en sådd av skott likt min ska du använda smårgåskrasse. Vanlig krasse som odlas ute i trädgården för blommornas skull går också att äta, liksom grekisk krasse.
Fröer finns också i nätbutikernas utbud av fröer och hos företag som säljer artiklar för att grodda.
Grobarheten på krassefröer verkar vara toppen, också då fröerna legat i flera år. Jag har ibland hittat bortglömda påsar som är riktigt gamla och fått superfin tillväxt.
Läs mer: Nybörjarfakta om tio vanliga grönsaker
Då så! Då är det bara att sätta igång nu då. I väntan på vår och annan grönska kan du producera massor av smaskiga skott som blir klara på skörd på bara några dagar. Välj ut ett fint fat, en vacker skål eller ett lerkärl av lämplig storlek och så en omgång. Förutom att det är gott med krasse på frukostmackan är det också så fint att ha ett fräscht tråg med grönt på bordet, eller hur!
Läs mer: Vem är Sara Bäckmo?
Varmt välkommen att läsa mer om grönsaksodling här på min blogg. Om du inte varit här förut så hittar du det mesta om att odla grönsaker hemma, med tips om odling, förslag på växter, fakta om olika sätt att gödsla och bygga odlingsplatser. Använd sökfunktionen i övre vänstra hörnet om du läser från dator, eller genom menyn om du läser från telefonen.
Jag som skriver bloggen om Skillnadens Trädgård heter Sara Bäckmo. Jag är författare/influencer och bor med min familj i ett rött hus på landet utanför Växjö, odlingszon 3. Vår köksträdgård skapades 2011 och har inspirerat odlare genom sociala medier sedan 2012. Jag har också skrivit sju böcker om min grönsaksodling, dessa kan du se i min webbutik eller i de flesta bokaffärer.
Hoppas du hittar mycket inspirerande att läsa här på bloggen! Glöm inte heller att kika på min Instagram för Skillnadens, samt för Skillnadens blommor, och YouTube-kanalen Sara Bäckmo där jag delar videos varje vecka från mitt odlarliv.
/Sara Bäckmo