Förbered pallkragar för vintersådd
Om du vill prova att så i en pallkrage på vintern utomhus, så kallad vintersådd, gör du bäst i att förbereda lite innan marken fryser. Så här kan du förbereda en pallkrage för vintersådd.
Nu har jag börjat förbereda mina land för vintersådd. Varje höst gör jag iordning några land som ligger i startgroparna och kan sås redan på vintern. Det är så praktiskt. En fin vinterdag kan jag knalla ut och så ett gäng grönsaker, som sedan ger tidig skörd på våren. För dig som också vill så på vintern är det viktigt att förbereda innan det fryser i marken.
Om du inte hört talas om vintersådd förut kan du läsa mer om det i länken nedan.
Läs mer: Vintersådd för rookies
Många tror felaktigt att pallkragar inte duger till vintersådd. Jag vet inte varifrån det kommer, men det är hur som helst helt fel. Pallkragar är utmärkt att så i på vintern! Den begränsade ytan är lätt att förbereda, att så och att skydda från kyla, nederbörd och djur som kan förstöra sådden. Ett stort land på friland är inte lika lätt att vinterså, eftersom den större ytan för med sig större risker.
Alltså, om du har pallkragar i din odling; på friland och/eller i växthus - passa på att förbereda för sådd redan nu på hösten!
Läs mer: Måste man byta jord i pallkragar?
Varför förbereda på hösten?
En pallkrage som ser ut som min, med massa ogräs och gamla växtdelar, behöver göras iordning för att kunna sås. Det är världens enklaste! Men det ska göras. Om du väntar till marken är frusen är det för sent. Det blir inte lika bra att försöka rensa och gödsla när det är fruset.
På vintern när många odlare börjar dela bilder på sådder utomhus är det en del som säger att det inte går att så. Men det är ju för att de inte förberett sig. Den som förberett ytorna redan nu, kan i de flesta fall så på vintern, också i delar av landet där det ligger snö. Förberedelserna är viktiga för hur och när du kan komma igång!
Om du inte har förberett ytorna kanske du behöver vänta till senare på vårvintern med sådden. Det är i sig inte något fel, det går att så då med. Men om du har ytorna klara kan du så tidigare och i de flesta fall också skörda tidigare.
Som exempel är det kul att nämna att jag för några år sedan gjorde projektet #spenatupproret i sociala medier, där läsare i hela Sverige uppmanades att så spenat mitt i vintern och redovisa resultatet till mig för sammanställning. En tjej i odlingszon 8, alltså i riktigt nordliga delar av Sverige, sådde spenat i sitt tunnelväxthus i februari och skördade blad i april. Tidig sådd ger tidig skörd.
Rensa, gödsla, jämna till
Förberedelserna är enkla, men viktiga. Första steget är att rensa bort ogräs och andra växtdelar ur jorden. Jag brukar krafsa omkring lite med händerna i jorden och ta bort gamla rotdelar med. Om ogräs finns kvar i jorden kommer det att växa minst lika tidigt och lika snabbt som grönsakerna du sår på vintern. I värsta fall kväver det dina sådder.
De flesta grönsaker som sås på vintern växer snabbt. De skördas som små grönsaker tidigt på året och kan därför odlas ganska tätt i landen. Täta mattor av gröna blad behöver mycket näringsrik jord, men det är svårt att gödsla när växtplatsen är väl fylld. Därför gödslar jag på hösten. Jag gräver ner kompost, gödsel eller växtmaterial i jorden istället för att lägga material ovanpå som täckodling. Vid direktsådd på vintern vill jag att jorden ska vara bar och inte täckt med massa material som frusit fast på marken. Gräv ner!
Efter att jag gödslat jämnar jag till jorden så den är plan och fin. I bästa fall kan jag göra vintersådden i en mildare period under vintern då översta jordlagret tinat något. Om det inte går kan jag så ovanpå den frusna jorden och täcka med lite tinad jord. Oavsett så underlättar det om jorden inte är allt för kuperad, utan fint iordningställd och någorlunda jämn.
Dunderkur med bokashi
Till pallkragar som vintersås tycker jag det är perfekt att använda hushållskompost som komposteras med bokashi. Jag gräver ner två hinkar i varje pallkrage. I just den här pallkragen gräver jag ner bokashi varje gång jag byter gröda på platsen, vilket blir två-tre gånger per år. Jag har dessvärre stora träd i närheten som spränger in sina rötter på växtplatsen. Att gräva ner kompost gör att jag håller efter jorden så den inte invaderas fullständigt av trädrötter.
Bokashikomposten förmultnar inte nu under vintern, utan vilar i jorden under den kalla perioden. När jorden blivit varm på våren går det snabbt för kompostmaterialet att bli jord. Maskarna letar sig gärna till platsen och finns här i mängder under tiden det finns färsk kompost att äta av.
Just nu - köp startkit och strö till bokashi med rabatt!
Lägg lock på
När vi gödslar på hösten finns det risk att en del av näringen lakas ur om det blir blött i jorden. Därför är det bäst att gödsla när det ska växa i landen, med start på våren. Begränsade ytor kan gödslas på hösten, men då är det en god idé att skydda från den värsta vätan.
Jag brukar lägga på lock på jorden. Då hindrar jag katter från att krafsa i jorden, det faller inte ner en massa saker som kan frysa fast och jorden hålls jämn och fin inför sådd.
Om du av någon anledning behöver gödsla på hösten men inte tänkt dig att så på vintern, kan du istället lägga täckmaterial på jorden som skyddar på liknande sätt.
Läs mer: Bygg enkelt lock till odlingslåda
Nu är min låda förberedd och klar för vintersådd. Det känns härligt! En enda pallkrage som sås på vintern kan bli en riktigt fin växtplats för bladgrönsaker som skördas från april och framåt - utomhus på friland.
Andra land kan förberedas på liknande sätt.
I ett av mina tunnelväxthus har jag fem dubbla pallkragar som ska odlas på olika vis under vintern. De förbereds också genom att kompost och/eller växtmaterial grävs ner innan det fryser. Det är otroligt härligt att ha dessa ytor att starta med, både för att det är praktiskt bra att få mat, men också för att det är roligt, meningsfullt och spännande.
Se nu med kärlek på dina pallkragar inför vintern och ge dem omvårdnad så de belönar dig bra sedan. Förbered för vintersådd innan det fryser!
/Sara Bäckmo