Stäng menyn

När ska man så höstmorot och vintermorot?

Har du funderat över när det är dags att peta ner fröer till höstmorot i landet? Ska de sås på hösten? Eller på våren tillsammans med andra morötter? Läs och få tips här!

Vintermorötter

Nyskördade och rejäla vintermorötter, mina favoriter att långlagras. Foto: Ida Sjöö.

 

Titta så superläckra morötter som står i landet nu! Sådda i våras och har stått hela långa sommaren och hösten här i köksträdgården utanför huset. Massor av mat som ska landa på tallrikarna under vinter och vår, så långt lagret räcker.

Detta är morot av sorter som kallas för höstmorot och vintermorot. Jag ser att många köpt fröer till höst- och vintermorot och som glatt berättat att de ska så nu på hösten. Gör inte det. Det verkar visserligen logiskt att så höstmorot på hösten, med tanke på namnet, men det stämmer inte alls. Läs vidare så ska jag reda ut begreppen.

Om du vill veta mer om skillnaderna mellan höst-/vintermorot och sommarmorot kan du läsa i länken nedan, innan du läser om tider för sådd.

 

Läs mer: Vad är skillnaden mellan sommarmorötter och vintermorötter?

 

 

Vintermorötter i landet

Vintermorötterna blir ofta stora bjässar, jag brukar ändå skippa gallringen. När morötterna inte gallras minskar risken för angrepp av morotsfluga, som dras till doften av morot när de små rötterna gallras. Foto: Ida Sjöö.

 

Sen morot - höstmorot

Sorter som benämns höstmorot och/eller vintermorot har egenskaper som gör att morötterna kan stå länge i landet och skördas sent på året, på hösten eller vintern. Fastän de stått så länge i jorden blir de inte dåliga och det ska ganska mycket till för att rötterna fördärvas eller spricker. Därtill är de utrustade med det som kallas för bra lagringsegenskaper. De kan skördas och lagras länge i en jordkällare, stuka, matkällare eller liknande. Läs lagringstips i länken nedan.

 

Läs mer: Fem sätt att lagra moröter

 

Att vissa sorter kallas höst- och vintermorot är alltså inte för att de ska sås på hösten eller vintern, det är för att de skördas då. Höstmorot som skördas i oktober brukar jag lagra i en stuka i växthuset till maj nästa år. Det är en glödande orange guldgruva som står i landen och snart ska plockas upp för vinterlagring.

Till skillnad från höst- och vintermorot finns också sommarmorot. Dessa benämns inte i första hand sommarmorot för att de uteslutande bör sås på sommaren, utan för att de vanligen skördas på sommaren. Dessa sorter har kortare utvecklingstid än de sena sorterna, ofta sämre lagringsegenskaper och kan spricka eller få sämre kvalitet om de står kvar länge i landet.

 

 

Nyskördade vintermorötter

För lagring låter jag morötterna stå så länge det går i landet, men skördar innan marken fryser. Foto: Ida Sjöö.

 

När ska de sås?

Så, om nu inte höst- och vintermorötternas namn kommer sig av så-tiden, när ska de då sås? Morötter kan sås vid flera tidpunkter på året och störst valmöjligheter har du som odlar i södra Sverige. Både tidiga och sena sorter kan sås i januari-mars (dessa sådder kallas vintersådd om det är vinterväder), liksom i april-maj (kallas för vårsådd). Tidiga sorter, alltså sommarmorötter, kan också så i juni-juli, för att skördas på hösten (vi kallar den sådden för sommarsådd).

Sena sorter av morot hinner inte nå sin fulla storlek om de sås på sommaren. De har längre utvecklingstid, alltså tiden det tar för växten att utvecklas från sådd till skörd. Späda morötter, oavsett om det är tidiga eller sena sorter, som såtts sent på sommaren eller hösten kan övervintra i landen men fryser oftast sönder. Jag sår sommarmorötter senast i juli och kan då i bästa fall skörda lagom stora morötter i oktober-december.

Men, vad händer om höst- och vintermorot sås på hösten och/eller vintern? Sådd på hösten skulle jag bara rekommendera i norra Sverige alldeles innan vintern kommer, men inte i södra delarna av landet. Vi har så milt, att morötterna riskerar att gro redan innan det blir rejält kallt. De små morotsplantorna tål inte kyla och fryser sönder när vintern anländer. En sådd på vintern i det som kallas för vintersådd kan funka bra, då vilar fröerna i jorden under vintern och gror först på våren. Till vintersådd föredrar jag sommarmorot, för att få den tidigaste skörden. De sena sorterna är så värdefulla att jag inte vill misslyckas med dem, och det är större chans att sådden lyckas på våren.

 

 

Om du köpt frö till höstmorot eller vintermorot och först tänkt dig att så på hösten, tycker jag att du ska spara fröpåsen till våren. Lägg fröerna kallt, kanske i kylskåpet eller i frysen och kom ihåg var du har dem. Plocka fram när det blir vår. Så gärna tidiga och sena sorter i skilda land, så du sprider ut riskerna för morotsfluga och så att du inte blandar ihop sorterna och skördar vid fel tidpunkt.

Höst- och vintermorot är otroligt värdefull att ha i landet, men bara om du sår så de hinner utvecklas bra. Räkna med att de sena sorterna behöver cirka sex månader från sådd till skörd. Sommarmorötter behöver bara cirka tre månader från sådd till skörd.
/Sara Bäckmo

12. oktober 2021