Stäng menyn

Visst kan du så grönsaker i augusti!

Plocka fram fröpåsarna och satsa på en rejäl sådd i augusti, för att skörda senare i höst. Här är tre saker du behöver göra innan du sår.

Bild på somrig köksträdgård med blommor, en mulen dag.

Min köksträdgård Skillnadens Trädgård är fylld av grönsaker och blommor i augusti, men det finns ändå plats till sådd.

 

Gissningsvis har vi en himla massa fina sensommardagar kvar att njuta av, men det är ofrånkomlig höst i antågande. Det känns på morgonluften, tung och blöt. En del av växterna i köksträdgården har sett bättre dagar och plågas av mjöldagg och insektsangrepp. Så som det är vid den här tiden. Men samtidigt som trädgården till viss del klappar ihop så spirar annat. Som grönsaksodlare har vi stora möjligheter att nyttja hösten till att odla snabba och superläckra grönsaker. Missa inte chansen!

 

Läs mer: Fem grönsaker att så i augusti

 

De snabbaste grönsakerna blir klara för skörd inom två-tre veckor efter sådd, det gäller till exempel ärtskott och rädisan '18 dagar', som faktiskt blir klar på just 18 dagar. Därefter följer småblad av sallat, pak choi och andra kålblad och rädisor, som brukar kunna skördas fyra-sex veckor efter sådd. Majrova, rättika, salladskål och annat kan uppskattningsvis skördas sex-åtta veckor efter skörd. Självklart skiljer det sig beroende på var i landet du odlar.

Tips om vilka grönsaker som lämpar sig att så nu i augusti kan du läsa i länken ovan. Jag tipsar också om min nedladdningsbara såkalender, med rejäla så-tips för varje kvartal.

Om du vill så på sensommaren behöver du tänka extra på några saker. Här är en enkel att-göra-lista i tre punkter.

 

Att tänka på inför sensommarsådd

 

Fixa odlingsyta

Det är inte alltid så lätt att hitta yta att så på sommaren, det brukar växa nästan överallt. Därför är det viktigt att planera för den här sådden redan på våren när du fyller upp ytorna. Så och plantera på såna sätt så att du kan skörda sammanhängande ytor för att få plats ledig på sommaren.

För att frigöra yta behöver du oftast skörda rejält, mer än bara det du behöver för stunden till en måltid. Se till att skörda alla bondbönor, löken, sallaten som gått i blom och så vidare.

Om det kniper kan du också skapa nya odlingsytor, eller odla vissa saker i backar och tråg.

 

Läs mer: Odla egen babyspenat i en back

 

Bild på tom pallkrage i grönska

Det enklaste för att få plats med nya sådder, är att tömma en växtplats helt och så nytt. Här odlar jag spenat, som precis gror, efter att blåklint rensats bort.

 

Även den minsta yta kan vara betydelsefull. Efter att löken skördats har jag sått salladskål och lök i en rad som blivit ledig. Gräsklipp som täckt bädden har makats åt sidan så att jag kan så direkt i jorden.

 

Rensa

När du bestämt dig för var du ska göra din sådd är det viktigt att du rensar jorden. Det vi sår nu gror visserligen fort, men räkna alltid med att ogräsen hinner före ändå. Det är allra bäst för grönsakerna om de inte behöver trängas med ogräs, då går näringen till det du vill äta istället för att servera odågorna med godsaker.

Ett bra rens-tips är att krafsa omkring lite i jordens översta lager, så att små ogräsplantor förlorar fästet i jorden. Låt jorden torka upp under en dag eller två, då dör ogräset. Därefter kan du kratta det åt sidan eller lyfta bort det, innan du fortsätter förberedelserna inför sådd.

 

Läs mer: Nybörjarodling - Att hantera ogräs

 

Efter att potatis skördats har jag tagit bort täckmaterial, rensat, grävt ner bokashi-kompost och sått arton korta rader med nya grönsaker. Närmast i bild växer smörgåskrasse.

 

Kanske min mest vältajmade sommarsådd av cikoria? Det är de frodiga gröna bladen som växer mitt i bädden. Sådd i juni. Nedanför plantorna, till höger i bild, växer nu upp (nästan osynlig) direktsådd fänkål.

 

Gödsla

Det tredje steget i att förbereda för sensommarsådd är att gödsla. Under sommaren har växterna redan kramat ur en massa näring ur jorden och mest troligt finns inte så mycket kvar till ännu en omgång grönsaker. Alla grönsaker vi odlar för snabb skörd under hösten älskar näring! Sallat, spenat, kål och till och med de superenkla ärtskotten - alla mår bäst i näringsrik jord. Du måste gödsla när du byter gröda i landen!

Det finns många sätt att gödsla jorden inför sådd och plantering. Du kan till exempel vattna med någon typ av näringsrikt gödselvatten (på kiss, nässlor, lakvatten från bokashi, hönsgödsel etc), mylla ner kompost eller komposterad gödsel, eller gräva ner kompost, växtdelar eller gödsel. Det viktigaste är att du anstränger dig för att ge jorden en uppfräschning, så att den orkar växa fram nya grönsaker. Höstsäsongen är kort och vi har oftast frost att vänta tidigare än vi önskar. Du måste ge växterna allt det bästa för att det ska bli något.

 

Läs mer: Tips för att gödsla din pallkrage

 

Eftersom mycket yta fortfarande står med växter kvar, är det en god idé att så några favoriter i pluggbrätten, tråg och krukor. Dessa kan sättas ut när det blivit plats ledig. Här är salladskål. Den ska få bli lite större innan den sätts ut på en skyddad plats.

 

För att skörda under hösten i växthuset har jag sått flera krukor med basilika. Jag brukar så med några veckors mellanrum. I den ljusa, varma och skyddade miljön utvecklas den fint.

 

Dags att så!

När du fixat odlingsyta, rensat och gödslat börjar det roliga. Nu är det dags att så! Så för glatta livet, det blir alltid något som lyckas. Och glöm inte att växthusen är en jättefin resurs nu. Så både utomhus och i växthus!

Jag tycker det är kul att peppa mig själv lite genom att göra en utmaning, till exempel att bestämma att jag ska göra en sådd per dag under en vecka. Så gjorde jag förra veckan och lyckades då få i jorden bland annat: pak choi, kålrabbi, ärtskott, vintersallat, sallat, spenat och rädisor. Sedan tidigare sommarsådder har jag fänkål, rädisor, salladskål, daikon, dill, rucola och en massa annat på gång.

Att nyttja en så stor del som möjligt av året till sådd och skörd är en del av mitt sätt att odla hållbart. Det skriver jag mer om i min nya bok Hållbar odling. Beställ ditt signerade ex redan nu och få boken innan den finns i vanliga bokhandeln.

 

Köp signerat ex av min nya bok Hållbar odling!

 

Lycka till med dina sensommarsådder!
/Sara Bäckmo

16. augusti 2021