Plantera i ensilage
Ensilage är ett kul material att jobba med i trädgården! Lätt att få tag i, det blir snabbt jord och under tiden komposteringen sker kan jag odla prima kål i det. Se här hur jag planterar i ensilage.
Jag har satt ut mina första kålplantor i lilla köksträdgården. Jag odlar all kål i lilla trädgården på berget i år, för att ge odlingen hemma en paus från kålväxterna. Min växtföljd är uppdelad på fyra år, vilket gör att kålen återkommer lite väl ofta. För att minska riskerna för klumprotsjuka är det bra att lyfta ur kålen ur växtföljden då och då. Lyckliga mig har en annan trädgård att odla den i! Nu har jag gjort min första plantering - i en bädd med ensilage. Hur funkar det?
Läs mer: Vad är ensilage?
Ensilage är ett kul material att använda i trädgården. Jag föredrar att använda halvförmultnad ensilage, som är blöt och nästan på väg att bli jord. Ofta kan jag få eller få köpa mot transportkostnad, dåliga balar som inte längre är tjänliga som djurfoder. Det kan ha gått hål i plasten som omsluter balen eller den kan ha skadats på annat sätt. Då kan jag odla i den!
Oftast lägger jag ensilage på en odlingsbädd, som en del av täckmaterialet. Och sedan planterar jag rakt ner i ensilagen. Det behöver inte ens vara jord under. Det räcker om det ligger ett tjockt lager ensilage ovanpå kartong på gräsmattan till exempel, det kommer att växa fint där med.
Plantering
När jag ska sätta ut plantor i ensilage är jag noga med att inte välja allt för små plantor. Det är bra om de har ett ordentligt rotsystem och är modell större - då är de inte så ömtåliga.
Läs mer: Kål - från sådd till skörd
Ensilagen ska helst vara fuktig. Om den är torr kan du vattna i förväg, gärna precis där du tänkt plantera. Om växtplatsen är torr är det en god idé att ställa plantorna i ett vattenbad en stund innan, så de suger upp rejält med fukt. Då torkar de inte ut lika lätt.
Gör sedan ett hål i ensilaget, så djupt att plantan kan sättas ner och jordklumpen packas in i ensilage. En stor planta behöver sällan någon extra jord runt jordklumpen med rötter. Små plantor kan behöva en näve jord eller två i hålet vid plantering.
Var noga med att trycka till ordentligt runt plantan så att det inte bara är en massa luft runt rötterna. Vattna. Sen är det klart.
Fin utveckling
Vanligtvis växer det mycket bra i en bädd av ensilage. Rötterna söker sig ut från rotklumpen som stått i kruka och etablerar sig i det fuktiga ensilaget. Det går precis lika bra att odla så här, som i en bädd där du planterar i jord.
I bädden du ser på bilderna har jag langat ner växtmaterial under hela förra året (då odlade jag paprikor här) och platsen är mer lik en kompost än en vanlig odlingsbädd. Under tiden jag odlar blir materialen som tillförts jord bit för bit, vilket ger mig en mycket näringsrik växtplats. Perfekt för kål!
Läs mer: Stora kålplantor och små kålplantor
Växter i ensilage
Jag skulle säga att nästan alla växter utom morot, palsternacka, svartrot och andra rotsaker som direktsås passar fint att odla i ensilage. Sikta på växter som förodlats i kruka och som planteras ut. Det går också bra att direktså i fåror i ensilaget, som fyllts med jord. Men välj då annat än rotsaker.
Kål, bladgrönsaker, rotselleri, purjolök, sommarblommor, bönor, ärter och potatis är sånt som funkar fint att odla i ensilage.
Läs mer: Spetskål filderkraut
Om du vill se mer av min kål och hur jag planterar och odlar den, så tipsar jag om att jag visar min trädgård dagligen i livesändningar för er som är medlemmar på Skillnadens. Vi har en egen Facebook-grupp för medlemmar där jag tittar in och delar mina trädgårdsdagar i livesändningar nästan varje dag. Och eftersom kål är en av mina favoritfamiljer bland växterna så ser du den ofta svepa förbi. Jag svarar också flitigt på frågor om kål och andra växter för er som är medlemmar. Läs allt om medlemskapet här:
Bli medlem på Skillnadens
Jag är så himla nöjd med mina kålplantor i år, men måste skynda mig att plantera ut nu innan växterna blir för stora. Spetskål 'Filderkraut' är en av mina favoriter, den bildar ett mycket högt spetskålshuvud som imponerar. Dessutom är det en sen sort som står länge i landen och därmed drygar ut skördeperioden. Jag längtar!
/Sara Bäckmo