Knubbigt och frodigt i vintersådden
Jag har inga problem alls med långa, rangliga kålsådder. Att så kålen i tunnelväxthus/växthus under vintern ger kanonfina plantor som är knubbiga och frodiga. Varenda en av sådderna är helt perfekta.
Egentligen är det endast de riktigt tidiga kålhuvudena som sås inomhus. Det är i januari och jag sår dem för att sätta ut i tunnelväxthuset i mars och skörda från april. Men den sådden är så nördig att den nästan inte räknas. Vintersådderna utomhus är mer intressanta.
Perfekt med tunnelväxthus
Nästan alla andra kålsådder gör jag under vintern i tunnelväxthuset. Jag tycker om att ha många olika sorters kål, variation förnöjer både mat och odling. Små krukor fylls med jord i var kruka sås ett gäng fröer. De får stå i en back i tunnelväxthuset, med lite vattning i form av snö på jorden, under vintern. På vårkanten gror de fint. Den som inte har ett växthus eller tunnelväxthus kan använda ett ljust uterum, pallkrage med lock eller en plastback, som jag visar i klippet nedan.
Läs också: Förodla kål i pluggbrätten
Fördelen är att den vintersådda kålen anpassar sig så fint till både kyla och ljus, på ett helt annat sätt än de bortklemade och ömtåliga inomhussådderna. Här är det inte tal om någon avhärdning, alltså att plantorna behöver vänja sig vid utomhusluften och så, de bara älskar att vara där de är. Kommer det en köldknäpp är det ingen fara på taket - de är vana och förberedda.
Läs också: Medel mot kållarver
Platseffektivt
Kål tar mycket plats att förodla. Så småningom vill varje liten planta bo i egen kruka. Jag skolar dessutom om kålen hela två gånger för att få starka och stora plantor att sätta ut. När kålen vintersås är det mycket lättare att få rum med alla små godingar. Snart kan de stå utomhus på skyddade ställen (som jag visar i klippet nedan till exempel). Och då kan jag så ännu mer!
Den vintersådda kålen odlas för försommarskörd i tunnelväxthuset (till exempel kålrabbi och majrova) medan de flesta andra sorter ska odlas på friland. Jag börjar att plantera ut kål i maj när plantorna blivit stora nog.
Omöjligt rangligt
Ja, och varför blir då kålen som sås inomhus sådär ranglig och lång och klen? Ljuset! Och värmen. Det är för mörkt inomhus, plantorna sträcker sig efter ljuset. Därtill kommer värmen, som gör att plantorna växer snabbt. Det är ingen bra kombination. Svalt och ljust är det bästa. En ranglig kålsådd kan försöka räddas genom att planteras lite djupare då den sätts i egen kruka, men det är stor risk att den långa halsen knäcks eller skadas. Har du väldigt rangliga plantor är det lika bra att göra om sådden.
/Sara Bäckmo
15. april 2017