Blåbärsviss
Man blir aldrig för stor för marängsviss! Den här blåbärs-svissen är något av det godaste jag smakat men kan så klart varieras efter eget favoritbär. En lättfixad efterrätt för liten och stor som passar både till vardags och till fest.
Ingredienser
- 2 äggvitor
- 3 dl florsocker
- 1 matsked citronsaft
- 1 dl mixade eller finmosade blåbär
Marängsviss är en superenkel efterrätt att göra och kanske en av de allra godaste! Här har blåbär fått spela huvudrollen, i både glass och maränger, men det går naturligtvis bra med vilket bär som helst. Välj ditt favoritbär!
Gör så här:
Maränger:
Värm ugnen till 120 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Sikta ner florsocker och fortsätt vispa.
Droppa i citronsaft.
Vänd ner blåbärsmos lite i taget medan du fortsätter att vispa.
När smeten är så hård att bunken går att vända upp och ner utan att innehållet rinner ut är den färdig.
Häll marängsmeten i en 2-liters plastpåse, tryck ut luften och sätt en påsklämma ovanför smeten.
Klipp ett litet hål i påsens ena nedre hörn.
Spritsa ut pyttesmå maränger på två plåtar med bakplåtspapper.
Grädda bägge plåtarna i ugn i ca 40-60 minuter.
Stäng av värmen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen en stund.
Blanda blåbärsglass, hemgjord eller köpt, med maränger, och färska eller tinade bär.
Vill man ha ännu mer bär kan man göra en varm blåbärssås och ringla över glass och maränger. Traditionell marängsviss brukar också innehålla vispgrädde men det tycker inte jag är nödvändigt.
Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg