Stäng menyn

Flytta spenaten!

Jag tar ett steg närmare drömmen om gröna blad redan i mars genom att flytta spenat. Plantorna på friland får nytt liv - i tunnelväxthuset.

Det här är ett snabbt och enkelt tips till dig som vill få riktigt tidig skörd av blad nästa vår. Jag brukar göra det nu innan vinterkylan slår till på allvar - det finns alltid några plantor med potential.

 

Spenatplantor på friland.

Plantorna på friland är fortfarande starka och friska, men nu är dagsljuset för dåligt för att plantorna ska växa vidare. Dags att flytta.

 

Gör så här:

1. Fixa i ordning en bra och skyddad växtplats i till exempel växthus/tunnelväxthus eller pallkragar med lock.

2. Gödsla gärna genom att gräva ner växtmaterial eller gödsel i jorden. Spenat gillar näringsrik jord.

3. Gräv upp plantor av spenat från friland.

4. Klipp av de största bladen för att inte ge plantan så mycket bladmassa att ta hand om efter flytten.

5. Plantera ner spenaten på nya växtplatsen. Vattna sparsamt i varje litet hål som spenaten planteras i, snarare än att vattna hela ytan.

6. Täck växtplatsen med fiberduk och låt plantorna övervintra.

 

En planta av spenat i handen.

Genom att nypa bort en del av de större bladen behöver inte plantan lägga energi på att se om så mycket bladmassa. Då är det lättare för den att övervintra.

 

Plantor i jord i tunnelväxthuset.

På den nya växtplatsen i tunnelväxthuset hoppas jag att plantorna ska övervintra för att ge en tidig skörd.

 

Spenat är väldigt köldtålig och med största sannolikhet har de flesta plantorna övervintrat. Så fort ljuset tilltar (det brukar vara i mitten av februari hos mig här i Småland) börjar plantorna växa. De är mycket tacksamma då eftersom de anpassat sig till temperaturväxlingarna och växer fort trots höga temperaturer på dagarna och låga på nätterna. I klippet nedan kan du se hur övervintrade spenatplantor såg ut i mars i år.

 

 

Ett jätteenkelt sätt att starta en vinterodling är alltså att flytta på redan etablerade plantor och ge dem en bra start inför våren. Det är obetalbart härligt att redan i mars kunna hämta färsk och spänstig spenat till smörgåsar, sallader och matlagning. Missa inte tillfället!
/Sara Bäckmo

21. november 2016