Stäng menyn

Rädda en övervuxen gurka

Gurka som passerat det gröna och fina stadiet är fortfarande suverän mat. Så här räddar jag gurkor som fått sitta aningen för länge på plantan.

I rasande fart växer gurkorna och under bladverk är det lätt att hitta de som blivit på tok för stora. Jag odlar mycket druvgurkor för inläggning och det är lätt att någon blir kvar bortglömd. Skalet blir hårt och brunaktigt och kärnorna stora och hårda. Så här gör jag för att piffa till gurka.

  1. Skär bort det hårda skalet med en potatisskalare eller liten kniv.
  2. Dela gurkan i fjärdedelar och gröp bort kärnorna med en sked.
  3. Dela i stavar, tunna skivor eller annat och använd till smörgåsgrönt eller sallad.

 

Fula druvgurkor i en korg.

Jag skördar alla gurkor, även om de suttit för länge på plantan.

 

Gurkbitar i en skål.

De förvuxna druvgurkorna är supergoda till maten eller på smörgåsen.

 

De mogna gurkorna brukar jag sortera bort och använda till sallader eller smörgåsgrönt. På så sätt behöver jag inte nalla av de fina inläggningsgurkorna till det. Det krispiga fruktköttet som omger kärnorna är ofta mycket fint och gott även om gurkan i sig ser lite halvdan ut. I konsistens och smak påminner vissa mogna gurkor om melon. Gott!
/Sara Bäckmo

 

22. augusti 2016