Gratäng på majrova
Majrova är en gammal nordisk kulturväxt, krispig och god. Allra godast är de späda, nyskördade.Den här gratängen är ett smakligt inslag på matbordet!
Ingredienser
- 700 g majrova
- 1 tsk örtsalt
- 2 rejäla nypor persilja
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1,5 dl riven ost
- ströbröd (kan uteslutas)
Majrova är ibland lite bortglömd i köket men det är en fin liten rova att använda i matlagningen. Till exempel i en god gratäng som Ibo Schupp-Jonasson bidrog med i recepttävlingen. Det går lika bra att använda kålrabbi eller rotselleri.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva majrova tunt med kniv eller använd en mandolin.
Varva majrova, salt och nästan all persilja i en gratängform.
Häll över grädde.
Ställ i mitten av ugnen och grädda 30 minuter.
Ta ut gratängen ur ugnen och höj värmen till 250 grader.
Blanda resten av persiljan med osten och eventuellt ströbröd.
Strö blandningen över gratängen och gratinera i 6-8 minuter.
Recept: Ibo Schupp Jonasson
Foto: Maria Fors Östberg