Stäng menyn

Skolodling del 2 - För sensommarskörd

Det grönskar i barnens odling vid vår byskola. Fina små blad av kål, sallat, spenat och annat som barnen kan äta. Nu är det dags att börja planera för det som snart ska ersätta bladen.

I den första vårodlingen i barnens pallkragar valde vi att så olika snabbväxande grönsaker som barnen skulle kunna skörda av redan under våren innan skolavslutning. Läs gärna om vad vi odlar i inlägget Skolodling del 1 - Tidiga blad.

Tanken var att merparten av det skördas så snart det är möjligt för att under juni ersättas av andra grönsaker. Vi föräldrar turas om att vattna grönsakerna under sommaren enligt ett schema och när barnen börjar i skolan igen finns nya grönsaker att sköta, skörda och äta.

 

Pallkragar i barnens skolodling.

I början av maj är det dags att lyfta av fiberduken och vattna ordentligt så att grönsakerna kan sträcka på sig.

 

Rädisa växer under fiberduk i pallkragar.

Under fiberduken växer bland annat bredsådd rädisa. Blasten är ganska liten men rötterna kommer fint.

 

Förberedelser under april-maj
Redan under april-maj förbereder barnen i skolan nästa steg genom att så tomater, majs och pumpor som ska planteras ut i lådorna efterhand. Resten sås direkt i pallkragarna när dessa blivit skördade. Vi har valt fröer ur Nelsons sortiment som är lätta att hitta i trädgårdskedjornas sortiment.

Förskolan har två pallkragar att odla, plus ett helt gäng nere vid vindskyddet vid sjön (barnen på förskolan är större delen av dagarna vid ett vindskydd några hundra meter bort där de leker, äter och hänger ute i naturen). Vid skolan finns tio dubbla pallkragar att använda.

Förskolan 1: Tomater (låga busktomater, som Vilma på bilden överst i inlägget)
Förskolan 2: Brytsockerärt

Skolan 1-2: Tomat  (låga busktomater, som Vilma på bilden överst i inlägget)
Skolan 3-4: Minimajs, spagettipumpa (samplantering)
Skolan 5-6: Brytsockerärt
Skolan 7: Rödbeta
Skolan 8: Sommarpotatis
Skolan 9: Dill
Skolan 10: Vitlök (skörd i augusti, därefter bredsås bladgrönsak för höstskörd)

Håll tummarna för en fin sommar så barnen kan skörda mycket gott när de kommer tillbaka från sommarlovet!
Fler tips om att odla tillsammans med barn hittar du under taggen Odla med barn där jag delar mina erfarenheter av att odla med barnen här hemma i Skillnadens Trädgård.
/Sara Bäckmo

04. maj 2016