Stäng menyn

Odla sommarmalva

I sommar har jag fått lära mig att sommarmalva är en utmärkt snittblomma. Den må se klen ut, men står länge i vas och blommar villigt med stjälkarna i vatten.

Sommarmalva som snittblomma

Här är sommarmalvan i ett arrangemang, tillsammans med blommande lila kronärtskocka och rosa krysantemum. Foto: Ida Sjöö.

 

Nu är det dags att kika på en sommarblomma som kanske väljs bort i all sin vanlighet. Men ge sommarmalvan en chans i din trädgård och du kommer att få så många fina blommor att njuta av! Jag har odlat sommarmalva i många år, i huvudsak som sällskap till grönsaker i min köksträdgård. Förra våren blev jag nyfiken på att odla den för att använda i buketter, efter tips från en yrkesodlare. Det blev en sommar med stort waow när det var dags att skörda malvan.

 

LÄS MER: ARRANGEMANG MED MALVA I EN SKÅL

 

 

Närbild på Sommarmalva som snittblomma

Visst syns det att malva och hibiskus är släkt?! Foto: Ida Sjöö.

 

Sommarmalva som snittblomma

En gåbortblomma! Min kollega Ida tog med sin Anton för att fotografera malva en sensommarkväll. Foto: Ida Sjöö.

 

Sommarmalva som snittblomma

Den här namnlösa sorten bjuder på både vita och rosa blommor. Finns hos Impecta. Foto: Ida Sjöö.

 

Som målad med pensel

Malva finns i massor av varianter. Bara en sökning på en av alla fröfirmor så räknar jag till sexton sorter att välja frö till. Därtill finns ett gäng vackra vilda som ibland frösår sig in i min trädgård. De flesta sorter har blommor som ser ut som vore de målade med pensel på blombladen.

Du som någon gång sett en hibiskus kommer att se likheter mellan hibiskus och malva, de är släkt. Både blommorna och bladen påminner om varandra. Men malva som vi odlar som ettåriga har klenare stjälkar och ibland nästan genomskinliga blommor. Ibland kallas de för poppelros, det tycker jag är så vackert.

Varje frö bildar en rejäl planta som grenar sig fint och sätter nya stjälkar som producerar blommor genom hela sommaren.

Sommarmalva heter annual mallow om du vill söka efter den på engelska sidor.

 

Sommarmalva som snittblomma

Sommarmalva som snittblomma. Supervacker. Foto: Ida Sjöö.

Sommarmalva som snittblomma

De vackra tonerna passar fint tillsammans med många andra blommor: Ida Sjöö.

Sommarmalva som snittblomma i bukett

Färgen på blomman ändras lite beroende på hur nyutslagen den här. Foto: Ida Sjöö.

Rosa sommarmalva

Rosa sommarmalva med knoppar som ännu inte slagit ut. Foto: Ida Sjöö.

 

 

Att odla sommarmalva

  • - kan både förodlas och direktsås
  • - passar att så på vintern utomhus i vintersådd
  • - varje frö bildar en stor och hög planta
  • - förså med start i april, direktså från maj
  • - glöm inte hålla sådden fuktig
  • - plantan grenar sig när blommor skördas

 

Sommarmalva som snittblomma

Det är inte bara de utslagna blommorna som är vackra. De avlånga knopparna med ihoprullade blommor är läckra. Foto: Ida Sjöö.

 

Närbild på Sommarmalva som snittblomma

Stjälkarna är stadiga och går att klippa långa. De passar i både höga och låga buketter. Foto: Ida Sjöö.

 

Sommarmalva som snittblomma

I kvällsljuset ser blommorna bleka och ömtåliga ut. I dagsljus är de mer knalliga. Foto: Ida Sjöö.

 

Odla i grönsakslandet

Jag älskar färg som sällskap till grönsakerna i landet. Många av malvasorterna är ganska högresta och passar att odla bakom höga grönsaker, eller mellan dem. I min video om bondbönor kan du se hur jag odlar sommarmalva mellan två rader bondbönor. Där ser du också hur höga plantorna kan bli.

En sak att tänka på när du ska odla sommarmalva tillsammans med grönsaker är att malvan står länge i landet. Placera den med grönsaker som ska stå en tid, alltså inga snabbväxare som skördas och sedan lämnar plats i landet till annat. Jag har odlat en lägre malva tillsammans med vintermorötter, som har ganska hög och kraftig blast. Kål, palsternackor, höga bönor och kraftiga sorter av mangold är mina tips för växter som kan passa fint med malva i köksträdgården.

 

 

 

I buketter och arrangemang

När jag har praoat på byns handelsträdgård i sommar har jag själv fått höra folk på torget undra över sommarmalva i buketter. Blommorna ser ju så ömtåliga ut, håller de verkligen i vas? Det trodde nog inte jag heller, om jag ska vara ärlig. Men i år har jag fått lära mig att motsatsen gäller. Sommarmalva kan hålla över en vecka i vas. Tio dagar, har jag läst! Det, om något, är ju en anledning till att odla sommarblomma för snitt.

En sak jag särskilt uppskattat under sommaren är att sommarmalva har stadiga, långa och smala stjälkar. I buketterna kan blommorna liksom sväva lite. Blommorna ser ju ganska stora ut, men de är lätta och fina och bärs upp fint. När blommorna trillar av ser det inte knasigt ut på stjälken alls och nya blommor utvecklas från knopparna i toppen.

 

Läs mer: Bind bukett i spiralform

 

Sommarmalva som snittblomma i bukett

Här är ett av sommarens spretiga blomsterfix, med bland annat sommarmalva, dahlia och rosor. Foto: Ida Sjöö.

 

KNIPSA BORT VISSET

Sommarmalva står sig fin i vas under lång tid eftersom blommorna fortsätter att slå ut i vasen. Nyp bort blommor som blommat färdigt, så ser buketten pigg ut under lång tid.

 

Favoritsort: 'Dwarf Pink Blush'

Sorten du sett på bild i det här inlägget är en icke namngiven sort från Impecta, med rosa och vita blommor. Den blir ganska hög och ger massor av blommor. Till nästa år har jag beställt några fler sorter i olika rosa nyanser, som jag inte provat förut.

Det finns en sort som jag odlat några år hemma på Skillnadens och det är en något lägre sort med ljusa blommor med rosa penseldrag och en hibiskuslik mitt. Otroligt vacker. 'Dwarf Pink Blush' heter sorten. Jag har sått den nu på vintern (2021) i en vintersådd.

 

Läs mer: Så blommor på vintern - vintersådd

 

Sommarmalva må kallas mormorsblomma, vilket kanske andas lite gammalmodighet. Tråkig? Nej! Sommarmalva är en vacker och användbar blomma. Dessutom otroligt vacker som sällskap till grönsaker i köksträdgården, så ge den gärna ett försök så snart du kan. Lycka till!

 

 

Text: Sara Bäckmo
Foto: Ida Sjöö

31. december 2020