Veckans mat med egenodlade grönsaker 8
Den här veckan är det premiär för spetskål och mangold på matsedeln. Underbart med nya smaker i grytorna.
Även om det ställer krav på oss att vara engagerade och påhittiga i vår matplanering känner jag mig väldigt taggad. För några dagar sedan fick vi beviset för att våra ansträngningar ger resultat, inte bara i att vi äter bra mat. Senaste månaden har vi minskat våra inköpskostnader för mat med 4 000 kronor.
Hur har vi gjort? Tja, vi äter mat likt den vi planerat för veckan som kommer. Vår matsedel med egenodlade grönsaker planeras utifrån det som finns skördeklart just nu. Så här ser veckans middagar ut.
Lördag: Sås med mangold och vitlök, pasta, sallad.
Söndag: Äggröra med stekta grönsaker, smörgåsskinka och sallad.
Måndag: Stekt panerad fisk med mangold i gräddsåd, sallad.
Tisdag: Grönsakssoppa på kycklingbuljong, nybakat bröd och grönsaker.
Onsdag: Gratinerad spetskål, isterband, sallad och knäckebröd
Torsdag: Pannkakor, bär och grädde.
Fredag: Kycklinggryta med fänkål och saffran, ris och sallad.
Det är ett pussel att bestämma matsedel för veckan när utbudet bland grönsakerna fortfarande är så begränsat. Det växer fortfarande dåligt. Kål och mangold sätter visserligen fart, men än har kålen på friland en bit kvar innan den går att skörda. I odlingstunneln däremot står ett fint huvud av spetskål och väntar på skörd. Det är bra, jag behöver platsen att sätta ut gurkor på.
Kålhuvudet på bild är en spetskål av sorten 'Early Jersey Wakefield'. Det är en kulturarvssort som jag tycker är väldigt god. Funkar också att lagra ett tag enligt fröpåsen, men våra har aldrig blivit liggandes så länge.
/Sara Bäckmo