Stäng menyn

Veckans mat med egenodlade grönsaker 7

Flera nya grönsaker står redo att skördas. Rödbetsblast och sockerärter skänker nya smaker till måltiderna och är varmt välkomna efter en kall vår med långsam växtlighet.

Redan i mitten av juni. Men skulle jag gissa tidpunkt efter mängden skördeklara grönsaker skulle jag nog tippat slutet av maj. Våren har varit kall och det mesta är sent. Jag är mycket glad för det jag tidigt vågade plantera i odlingstunnlar och varmbänk. Det gör att vi har ett okej utbud av grönsaker att skörda trots att den kyliga våren hämmat växtligheten.

Det märks särskilt på morötterna att våren varit kall. De höstsådda sommarmorötterna hade jag hoppats kunna skörda redan i slutet av maj, som tidigare år. Men de har långt kvar. Jag tror till och med att de kommer ge skörd samtidigt som de som såddes i april i vår. Typiskt. Men då har jag som sagt fortfarande en laddning kvar i varmbänken att hämta. Eftersom de bredsåddes skördar jag genom att gallra. De som står kvar på platsen växer till sig och kan skördas senare, i större format.

Nu börjar sockerärterna bli färdiga i odlingstunneln. Vi kan också utöka våra sallader med blast från rödbeta och bladkål. Mangolden har satt fart och eftersom jag satt så många plantor kan vi skörda det vi behöver trots att plantorna är ganska små. Vi har fortfarande gott om vitlök från förra året, men har börjat nalla av den färska bara för att det är så väldigt gott. Och den sista sådden rädisa innan sommaren ger fin skörd till smörgåsarna nu. För att de inte ska bli skarpa i smaken vattnar jag ordentligt två gånger om dagen och ser till att skörda stora knippen till varje måltid. Ingen idé att spara dem längre än nödvändigt eftersom de kommer att bli tillhåll för larver då.

Så här har vi planerat maten för veckan som kommer. Alla grönsaker i matlagningen och som tillbehör kommer från vår egen odling:

Lördag: Köttbullar med kajplök, makaroner, grön sallad och kokt sparris
Söndag: Vegetariska piroger med spenat, lök, dill och fetaost, yoghurtsås och coleslaw med morot och fänkål, grön sallad
Måndag: Ängamat (soppa) med fisk och späda grönsaker, fänkålsbröd med kryddsmör
Tisdag: Köttfärslimpa, quinoa, kokt vitlök med honung och timjan, sallad av grönkål och äpple
Onsdag: Sås av lax, spenat, ädelost, pasta och blandade grönsaker
Torsdag: Ugnspannkaka med rimmat fläsk och äpple, lingonsylt, sallad
Fredag: Midsommarmat med sill, potatis, dillgravad lax, ägg, grönsaker och prinskorv

Apropå veckans alla inlägg om att odla kål så står det faktiskt ett allra första kålhuvud och väntar i odlingstunneln. Jag försöker ha is i magen och invänta rätt tid. Kanske, kanske är det i veckan som vi kniper det. Tänk vilken känsla att sätta tänderna i årets första huvud. Har du sett så vackert det är när kålen knyter sig? Det är ett riktigt skådespel och jag kan inte annat än att älska att odla kål!
/Sara Bäckmo

13. juni 2015