Stäng menyn

Sundqvists spenatmat

Det här är en av barnens favoritsåser till pastan. Kallas för grön sås och äts i massor.

Nu när spenaten ger skörd äter vi gärna den här goda såsen till pasta eller gryner. Såsen åt jag första gången hos vännerna Sundqvist i Växjö, som svängde ihop den snabbt och lätt till lunch åt alla barn plus gäster. Nu är det jag som svänger ihop till mina barn, som kallar den för spenatmat. Det går åt mycket spenat så plocka en stor skål full och lite extra! Det går lika bra att använda mangold eller nyzeeländsk spenat.

Du behöver:
Mycket spenat, gärna 500 g färsk
Keso
Creme fraich
Ädelost
Muskot
Salt

Förväll spenaten några minuter. Skölj i kallt vatten och krama ur vätskan. Hacka.
Fräs spenaten i lite smör eller margarin.
Ha i några matskedar creme fraich, ganska mycket keso, samt ädelost skuren i bitar.
Låt puttra.
Smaka av med pyttelite muskot och salt och justera konsistensen med mer creme fraich om det behövs.

Om det finns små barn i familjen som har svårt att hantera den hackade spenaten så går det utmärkt att mixa såsen. Gör det då innan du har i ädelosten.
Lycka till!
/Sara Bäckmo

26. april 2014